568
Διαδηλώσεις στην Βουδαπέστη κατά των αποφάσεων της ουγγρικής κυβέρνησης | REUTERS/Laszlo Balogh

Η Κοινωνία των Πολιτών απέναντι στις αποφάσεις Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2017, 16:15
Διαδηλώσεις στην Βουδαπέστη κατά των αποφάσεων της ουγγρικής κυβέρνησης
|REUTERS/Laszlo Balogh

Η Κοινωνία των Πολιτών απέναντι στις αποφάσεις Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2017, 16:15

Mέγα κύμα διαμαρτυρίας έχει δημιουργηθεί στην Ουγγαρία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και την προσπάθεια της κυβέρνησης του ακροδεξιού Ορμπαν να κλείσει ένα μεγάλο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας. Οι πολίτες της Βουδαπέστης και όχι μόνο έδωσαν μάλιστα δυναμικό παρών σε συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας διαμαρτυρόμενοι εναντίον του νόμου που απειλεί να οδηγήσει σε κλείσιμο το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (CEU), το οποίο λειτουργεί εκεί από το 1991 και χρηματοδοτείται από ίδρυμα του ουγγρικής καταγωγής μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος (περισσότερα εδώ).

Θυμίζουμε ότι το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε πρόσφατα νομοσχέδιο το οποίο, εάν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει στο κλείσιμο του συγκεκριμένου πανεπιστημίου που εδρεύει στη Βουδαπέστη, ενώ παράλληλα θέτει περιορισμούς στη χρηματοδότηση των μη κρατικών εκπαιδευτικών οργανισμών και των ΜΚΟ.

2017-04-15T124450Z_284052828_RC1F17EF68C0_RTRMADP_3_HUNGARY-SOROS-PROTESTS
Πλήθος ανθρώπων διαδηλώνει κατά του κλεισίματος του πανεπιστημίου που χρηματοδοτείται από ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος

Το δίκτυο της Κοινωνίας των Πολιτών από την πλευρά του αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και καλεί όλους τους ευρωπαίους πολίτες σε ψήφισμα κατά της στοχοποίησης των ουγγρικών ΜΚΟ. Διεθνείς φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ανθρωπιστικών Ομάδων (EHF), η Διάσκεψη των Διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (INGOs) και το διεθνές Δίκτυο Οργανώσεων για την Ελευθερία της Εκφρασης (IFE), στηρίζουν την πρωτοβουλία της Κοινωνίας των Πολιτών Ευρώπης για την προστασία του έργου και της λειτουργίας των οργανώσεων στην Ουγγαρία.

Την πρωτοβουλία στηρίζει από την πλευρά του και το SolidarityNow, που αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς εκπροσώπους της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών. Το Solidarity Now, με ανακοίνωσή του, εκφράζει την υποστήριξή του στο δίκτυο Civil Society Europe (CSE) και στη πρωτοβουλία του να συγκεντρώσει υπογραφές υπέρ των ουγγρικών ΜΚΟ.

Οι άνθρωποι του SolidarityNow αναφέρουν: «Θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη υποστήριξή μας προς τους πολίτες που βγήκαν στους δρόμους της Βουδαπέστης για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε αυτήν την οργανωμένη επίθεση στις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες. Καλούμε κι ΕΣΑΣ να ενώσετε τη φωνή ΣΑΣ και να δώσετε δύναμη στις οργανώσεις της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών με την υπογραφή σας και την εκδήλωση συμπαράστασης στις οργανώσεις που καθημερινά μάχονται υπέρ της προάσπισης και της προστασίας των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για να διαβάσετε και να υπογράψετε το κείμενο της διακήρυξης του CSE, κάντε κλικ ΕΔΩ

Ενα απόσπασμα της έκκλησης στα ελληνικά:

«Η νομοθετική πρόταση που κατατέθηκε στο ουγγρικό κοινοβούλιο στις 7 Απριλίου θα υποχρεώσει τις ΜΚΟ που λαμβάνουν περισσότερα από 24.000 ευρώ ετησίως από χώρες εκτός Ουγγαρίας να εγγραφούν ως «οργανώσεις πολιτών που λαμβάνουν ξένα κεφάλαια». Αυτό περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση από πηγές της ΕΕ που δεν διαχειρίζεται ουγγρικό ίδρυμα. Αυτό, ουσιαστικά, θα στιγματίζει κάθε οργάνωση που λαμβάνει τέτοια χρηματοδότηση.

Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κυβερνητικής προσπάθειας με στόχο την υπονόμευση της αξιοπιστίας της κοινωνίας των πολιτών στην Ουγγαρία. Εδώ, αναφέρουμε ειδικά την πρόσφατη εθνική διαβούλευση «Ας σταματήσουμε τις Βρυξέλλες». Το ερωτηματολόγιο κατηγορεί τις διεθνείς ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία ότι παρεμβαίνουν «στις εσωτερικές υποθέσεις […] κατά τρόπο μη διαφανή» και ότι υποκινούν «παράνομους μετανάστες […] διαπράττοντας παράνομες πράξεις».

Η ισχύουσα νομοθεσία που ρυθμίζει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών παρέχει ήδη επαρκείς μηχανισμούς για να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω οργανώσεις διεξάγουν το έργο τους με διαφάνεια, και με νόμιμο και υπεύθυνο τρόπο. Αν γίνει δεκτό με την προτεινόμενη μορφή του, το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση θα είναι πρωτοφανές για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα περιορίσει επίσης σοβαρά το ζωτικό χώρο δράσης των ανεξάρτητων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, σε μια εποχή που άλλοι έλεγχοι και ισορροπίες έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά στην Ουγγαρία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...