411
Ο Κριστιάν Λουμπουτέν φαίνεται ότι θα κατοχυρώσει τελικά την κόκκινη σόλα του | REUTERS/Stefan Wermuth

Ο Louboutin κερδίζει τη μάχη της κόκκινης σόλας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2018, 14:23
Ο Κριστιάν Λουμπουτέν φαίνεται ότι θα κατοχυρώσει τελικά την κόκκινη σόλα του
|REUTERS/Stefan Wermuth

Ο Louboutin κερδίζει τη μάχη της κόκκινης σόλας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2018, 14:23

Τα εξωφρενικά ψηλά τακούνια με τις κόκκινες σόλες του γάλλου σχεδιαστή Κριστιάν Λουμπουτέν, που έγιναν διάσημα χάρη στην Κάρι Μπράντσο της τηλεοπτικής σειράς Sex and the City, δεν είναι εύκολο να αποκτηθούν από μια κοινή θνητή, αφού ένα ζευγάρι γόβες Louboutin μπορεί να κοστίζει περισσότερο από χίλια ευρώ.

Η «Van Haren», λοιπόν, μια ολλανδική αλυσίδα καταστημάτων με φθηνά παπούτσια, άρπαξε την ευκαιρία και άρχισε να πουλάει γυναικείες γόβες με ψηλά τακούνια και κόκκινες σόλες σε πολύ πιο προσιτές τιμές. Ο Κριστιάν Λουμπουτέν, όμως, κατέφυγε αμέσως στα δικαστήρια. Και η «Van Haren» υποχρεώθηκε, μεν, προσωρινά να σταματήσει να κατασκευάζει και να πουλά τα παπούτσια, αλλά προχώρησε την υπόθεση μέχρι που έφτασε τελικά στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τον Φεβρουάριο η πλευρά του Λουμπουτέν φάνηκε να δέχεται σοβαρό πλήγμα. Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υποστήριξε ότι το εμπορικό σήμα Louboutin δεν μπορούσε να προστατευθεί επειδή βασιζόταν όχι τόσο στο χρώμα αλλά στο σχήμα των υποδημάτων με τα ψηλά τακούνια (το οποίο σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ  δεν μπορεί τυπικά να κατοχυρωθεί) και έστειλε την υπόθεση πίσω στα ολλανδικά δικαστήρια.

Ωστόσο, οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ECJ), γράφουν οι The Times του Λονδίνου, απέρριψαν την πρόταση του εισαγγελέα και έκριναν ότι το εμπορικό σήμα δεν εξαρτιόταν από το σχήμα των υποδημάτων με τα ψηλά τακούνια αλλά από τη θέση και την εφαρμογή του χρώματος Pantone 18 1663TP σε αυτά.

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, «Το (εμπορικό) σήμα δεν αφορά συγκεκριμένο σχήμα υποδημάτων με ψηλά τακούνια, δεδομένου ότι η περιγραφή του σήματος αυτού δηλώνει ρητά ότι το περίγραμμα του υποδήματος δεν αποτελεί μέρος του σήματος και έχει αποκλειστικό σκοπό να δείξει τη θέση του κόκκινου χρώματος η οποία καλύπτεται από την εγγραφή (στο μητρώο εμπορικών σημάτων)».

Η τελική απόφαση θα εκδοθεί από ένα ολλανδικό δικαστήριο, το οποίο, όμως, δεσμεύεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο είναι ανώτερο όλων των εθνικών δικαστηρίων στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Η προστασία του εμπορικού σήματος ης κόκκινης σόλας Christian Louboutin ενισχύεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού οίκου υποδημάτων, που ιδρύθηκε το 1991, τονίζοντας ότι «το κόκκινο χρώμα που εφαρμόζεται στη σόλα γυναικείων παπουτσιών με ψηλά τακούνια είναι σήμα θέσης, όπως υποστηρίζει ο Οίκος Christian Louboutin εδώ και πολλά χρόνια».

Σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης , το σχήμα ενός προϊόντος δεν μπορεί να κατοχυρωθεί ως εμπορικό σήμα, μάλιστα το 2016 ο Κύβος του Ρούμπικ έχασε σε σχετική νομική διαμάχη, αφού το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το σχήμα του δεν επαρκεί για να τον προστατεύσει από τις αντιγραφές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...