285
O Aλέξης Τσίπρας με την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τον περασμένο Ιούλιο | INTIMEnews

«Κλίνατε επ’ αριστερά» στην κυβέρνηση με το πρώτο «δωράκι» ενόψει ΔΕΘ

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2017, 11:16
O Aλέξης Τσίπρας με την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τον περασμένο Ιούλιο
|INTIMEnews

«Κλίνατε επ’ αριστερά» στην κυβέρνηση με το πρώτο «δωράκι» ενόψει ΔΕΘ

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2017, 11:16

Μετά τη φορολογική λαίλαπα και την απειλή μαζικών κατασχέσεων σε βάρος χιλιάδων φορολογουμένων έρχεται η στροφή σε… φιλολαϊκά μέτρα από το Μαξίμου σε μία προσπάθεια να «σωθεί η παρτίδα» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η αρχή θα γίνει με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα αφορά ρυθμίσεις για την κοινωνική ασφάλιση, την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία, αλλά και ρυθμίσεις ισχυροποίησης δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για το οποίο ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό την Τρίτη η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, προβλέπει τη στήριξη 50.000 εργαζομένων που εργάζονται χωρίς να αμείβονται, τον αποκλεισμό επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία από κάθε είδους δημόσια χρηματοδότηση, καθώς και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών που θα μετατρέψουν τα λεγόμενα «μπλοκάκια» σε μισθολόγια.

Εκεί όμως που θα επιχειρήσει να «γυρίσει το παιχνίδι» η κυβέρνηση, είναι με τις ασφαλιστικές εισφορές -ειδικά των ελεύθερων επαγγελματιών- με δεδομένο ότι ο υπολογισμός τους βάσει κερδών έφερε, όπως ήταν αναμενόμενο, αύξηση της φοροδιαφυγής (από όσους είχαν τη δυνατότητα να αποκρύψουν εισοδήματα) και κατά συνέπεια μεγαλύτερη υστέρηση εσόδων για τα δημόσια ταμεία.

Προκειμένου έτσι να αποφευχθεί ο «κόφτης» δαπανών σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης» στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και  των μικρομεσαίων επιχείρησεων που έχουν γονατίσει από το ισχύον σύστημα υπολογισμού τους.

Η παρέμβαση αυτή ίσως αποτελέσει μία από τις ελάχιστες εξαγγελίες που θα έχει στη φαρέτρα του ο Αλέξη Τσίπρας κατά την προσεχή του εμφάνιση στη ΔΕΘ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου αφού πρώτα το οικονομικό επιτελείο θα έχει σχηματίσει μία πιο πλήρη εικόνα για τα έσοδα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...