436
Το al-Jazeera εκπέμπει από το Κατάρ, το οποίο και χρηματοδοτεί τη λειτουργία του | REUTERS/Naseem Zeitoon

«Κλείστε το Al Jazeera για να λήξει η κρίση» ζητά η Σαουδική Αραβία από το Κατάρ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2017, 12:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/06/2017 15:18
Το al-Jazeera εκπέμπει από το Κατάρ, το οποίο και χρηματοδοτεί τη λειτουργία του
|REUTERS/Naseem Zeitoon

«Κλείστε το Al Jazeera για να λήξει η κρίση» ζητά η Σαουδική Αραβία από το Κατάρ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2017, 12:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/06/2017 15:18

Προθεσμία 10 ημερών για την εκπλήρωση 13 αιτημάτων δίνουν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της, στο Κατάρ, για να τερματιστεί η κρίση που ξέσπασε στην αραβική χερσόνησο, προκαλώντας πρώτα την αντίδραση της Αγκυρας, καθώς ανάμεσα στα αιτήματα βρίσκεται το κλείσιμο της βάσης της Τουρκίας στο Κατάρ.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να επανεξετάσει τη συμφωνία για τη στρατιωτική της βάση στο Κατάρ» διεμήνυσε την Παρασκευή ο τούρκος υπουργός Αμυνας Φίκρι Ισίκ, επισημαίνοντας ότι «η βάση είναι ένας εγγυητής της ασφάλειας του Κατάρ και του Κόλπου και οι απαιτήσεις για το κλείσιμό του δείχνουν διάθεση παρέμβασης στους δεσμούς μας με τη Ντόχα».

Ετσι κι αλλιώς, η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της είναι περισσότερο διπλωματική για να ικανοποιηθεί το αίτημα τρίτων χωρών, όπως των ΗΠΑ, ώστε να υπάρξει ένας δίαυλος συνεννόησης, παρά μια ουσιαστική προσπάθεια να υπάρξει επίλυσης της κρίσης, κυρίως λόγω της βαρύτητας των αιτημάτων.

Ανάμεσα στα άλλα, ξεχωρίζει το αίτημα για τη διακοπή λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera και των σχετιζόμενων με αυτό τηλεοπτικών σταθμών, το οποίο το Ριάντ, όπως και άλλες χώρες, θεωρεί «προπαγανδιστικό δίκτυο» που υπονομεύει τις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής.

Πέρα από αυτό, η  Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβική Εμιράτα και η Αίγυπτος που πρωτοστάτησαν στην επιβολή εμπάργκο, ζητούν τον περιορισμό των σχέσεων του Κατάρ με το Ιράν μόνο στο επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών.

Ειδικότερα ζητούν την διακοπή των στρατιωτικών σχέσεων, την διακοπή ανταλλαγή πληροφοριών και το κλείσιμο πρεσβειών.

Επιδιώκουν ακόμη το κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης της Τουρκίας στο Κατάρ και την καταβολή επανορθώσεων στις τέσσερις χώρες.

Ζητούν ακόμη από το Κατάρ να περιορίσει τις σχέσεις του με τις εξτρεμιστικές ομάδες, όπως τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τον τερματισμό της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και την παράδοση των τρομοκρατών, αλλά και τον τερματισμό της εμπλοκής του Κατάρ στα εσωτερικά των άλλων χωρών.

Παρά ταύτα, οι χώρες δεν ζητούν αλλαγή καθεστώτος στο Κατάρ.

Για όλα αυτά οι αραβικές χώρες προτείνουν τον ορισμό μηχανισμού παρακολούθησης των αιτημάτων τους με τακτική παρακολούθηση σε ορίζοντα δεκαετίας.

Το Associated Press το οποίο αποκαλύπτει τον κατάλογο, σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που το Ριάντ και οι σύμμαχοί του καταθέτουν κατάλογο αιτημάτων για την κρίση.

Τις τελευταίες ημέρες οι τέσσερις χώρες πιέζονταν από τις ΗΠΑ να καταθέσουν τα αιτήματά της έναντι του Κατάρ για να αρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Τα αιτήματα θα έπρεπε να ήταν εύλογα και εφικτά, είχε εξηγήσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Το Κατάρ, πάντως, δεν φαίνεται να θεωρεί τον κατάλογο των αιτημάτων μια σοβαρή αφορμή για διάλογο.

Εχει δηλώσει, αντίθετα, ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί σε συνομιλίες όσο θα διατηρείται το εμπάργκο που έχει επιβληθεί εναντίον του, το οποίο μάλιστα έχει αυξήσει την εξάρτησή του από την Τουρκία και το Ιράν κυρίως στην προμήθεια τροφίμων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...