1066
Ο Ρίτσαρντς στο στούντιο, αφήνει για λίγο την κιθάρα και πιάνει το πιάνο | Facebook/Keith Richards

Κιθ Ρίτσαρντς: Η ζωή στα 74 χωρίς… ναρκωτικά

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 09:57
Ο Ρίτσαρντς στο στούντιο, αφήνει για λίγο την κιθάρα και πιάνει το πιάνο
|Facebook/Keith Richards

Κιθ Ρίτσαρντς: Η ζωή στα 74 χωρίς… ναρκωτικά

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 09:57

Ο Κιθ Ρίτσαρντς είναι στεγνός από τα Χριστούγεννα. Ο θρυλικός ροκ σταρ ακούγεται σχεδόν απρόθυμος να το παραδεχτεί. «Δεν λέω ότι τα έχω κόψει όλα μαχαίρι» λέει. «Σε έξι μήνες από τώρα θα μπορούσα να τα ξαναρχίσω. Αλλά εδώ και μερικούς μήνες, δεν έχω αγγίξει τίποτα». Στην ερώτηση που του έθεσε η Repubblica, πώς βρίσκει την αποχή αυτή, χαμογελάει λέγοντας: «Είναι κάτι νέο για μένα».

Ο 74χρονος Κιθ εξακολουθεί να καπνίζει αρειμανίως και μιλάει σαν οι φωνητικές του χορδές να είναι επικαλυμμένες με παχιά στρώματα γούνας, αλλά επιμένει ότι τα τσιγάρα και ο καφές είναι τα μόνα πραγματικά «κακά» πράγματα που κάνει πλέον. Περιφρονεί τα συνταγογραφούμενα φάρμακα της νεότερης γενιάς, όπως τα Xanax και τα Percocet. «Τα ναρκωτικά δεν είναι ενδιαφέροντα αυτές τις μέρες. Είναι πολύ μαλακά. Και, ούτως ή άλλως, τα έχω κάνει όλα».

Ο Ρίτσαρντς ήταν πάντα ο πιο διασκεδαστικός συνομιλητής από τους πέντε Stones, φοβερά ειλικρινής και ετοιμόλογος. Σχετικά με το πρόσφατο κύμα συνταξιοδοτήσεων πολλών εκ των μουσικών, συγχρόνων του, λέει: «Τέλεια, μένει περισσότερο χώρος για μας», ενώ για την ανακοίνωση του Σερ Ελτον Τζον σχετικά με την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του, γελάει και λέει: «Μετά τρία χρόνια στον δρόμο με τον Ελτον, κι εσείς θα θέλατε επίσης να αποσυρθεί».

Ο Ρίτσαρντς είχε μια μακρά διαμάχη με τον Elton (ο οποίος τον περιέγραψε κάποτε ως «έναν πίθηκο με αρθρίτιδα») αλλά πλέον είναι συγκαταβατικός: «Είναι αξιαγάπητος και μαλακώνει μεγαλώνοντας» λέει. Αλλά για το αν θα του λείψει ο Eλτον όταν θα αποσυρθεί, είναι κατηγορηματικός: «Καθόλου».

Ερωτηθείς τι θα ήταν αυτό που θα αποτελούσε την ταφόπλακα του συγκροτήματος, ο Ρίτσαρντς ξεκαθαρίζει πως θα ήταν «μόνο αν κάποιος πέσει από τη βάρκα».

15042062_1298079553570232_627048935025437584_o

Ο ντράμερ Τσάρλι Γουότς ισχυρίστηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει εάν η μπάντα αποφάσιζε να διαλυθεί. Αλλά ο Ρίτσαρντς επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σκέψη για συνταξιοδότηση. «Ποτέ δεν ελέχθη κάτι σχετικό μεταξύ μας. Υποθέτω ότι προφανώς θα έρθει η μέρα και γι’ αυτό. Αλλά όχι στο εγγύς μέλλον. Ολοι μας ανυπομονούμε καθημερινά να κάνουμε αυτό που κάνουμε».

18836768_1634298096615041_7083748473453281359_o
Επί σκηνής με τον Τσάρλι Γουότς, τον διαχρονικό ντράμερ των Stones

Αναφέρεται στην επόμενη περιοδεία του συγκροτήματος στη Βρετανία, το εφετινό καλοκαίρι, που θα είναι τα πρώτα τους βρετανικά shows από το Γκλάστονμπερι και το Χάιντ Παρκ το 2013 και η πρώτη περιοδεία τους εδώ και πάνω από 10 χρόνια. «Παίζουμε εντός έδρας, οπότε είναι ειδική περίσταση. Νομίζω ότι οι υπόλοιποι παίζουν καλύτερα από ποτέ. Ισως να ευθύνεται η εμπειρία. Είμαι ευτυχής που συνεργάζομαι με μερικούς από τους καλύτερους μουσικούς όλων των εποχών».

Επίσης υπάρχει ένα νέο άλμπουμ στα σκαριά, ο διάδοχος του εξαιρετικού άλμπουμ διασκευών Blue & Lonesome. Ο Ρίτσαρντς περιμένει την άφιξη του Μικ Τζάγκερ για να δουλέψει πάνω σε νέα τραγούδια. «Ο Μικ είναι υπέροχος, τα πάμε πολύ καλά μεταξύ μας» λέει ο Ρίτσαρντς. «Θα είναι εδώ σε μισή ώρα και θα κάτσουμε μαζί, γράφοντας μουσική, όπως πάντα».

«Ο Mικ και εγώ ζούμε από αυτή τη φωτιά που υπάρχει μεταξύ μας» λέει ο Ρίτσαρντς, ο οποίος μιλάει με θερμά λόγια για όλους τους συντρόφους του. «Ημασταν φτιαγμένοι ο ένας γα τον άλλον. Ευτυχώς, μπορούμε να μείνουμε μακριά ο ένας από τον άλλο για μήνες. Αλλά είναι τα κενά αυτά που το καθιστούν πιο ενδιαφέρον. Επιστρέφεις πιο φρέσκος. Κι όταν συναντηθούμε, οι πρόβες είναι φοβερά έντονες».

Εχω δει την μπάντα ζωντανά τέσσερις φορές τα τελευταία χρόνια, και κάθε παράσταση ήταν εξαιρετική, λέει ο δημοσιογράφος της Repubblica. Οταν ρωτώ αν η σχετική αποχή από τα ναρκωτικά συνέβαλε στη βελτίωση του παιξίματος, ο Ρίτσαρντς σηκώνει τους ώμους. Ολα είναι σχετικά. Γιατί και η περίοδος με τα ναρκωτικά έχει παραγάγει μερικά εκπληκτικά πράγματα, σημείωσε ο καλλιτέχνης.

Η αγαπημένη του Ρίτσαρντς περίοδος είναι τα χρόνια 1968-1972. «Με τα Beggars Banquet, Let It Bleed, Sticky Fingers και Exile… Πραγματικά αχτύπητα άλμπουμ».

Αυτή, βέβαια, ήταν και μια περίοδος που ο Ρίτσαρντς γινόταν ολοένα και περισσότερο εθισμένος στα σκληρά ναρκωτικά, κερδίζοντας τη φήμη του πιο «καμένου» ανθρώπου στη Γη. Μετά την κίνηση #MeToo που έριξε φως στην κακομεταχείριση των γυναικών στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, αναρωτιέμαι αν ο Ρίτσαρντς έχει κάποιες αμφιβολίες για συμπεριφορές του παρελθόντος. «Θα πρέπει να ρωτήσετε τις κυρίες» λέει ο Ρίτσαρντς. «Καμία πάντως δεν μου παραπονέθηκε».

Στην πραγματικότητα, ο Ρίτσαρντς ήταν πάντα ένας άντρας που προσκολλιόταν σε μια γυναίκα. Είχε σχέση με το μοντέλο και την ηθοποιό Ανίτα Πάλενμπεργκ για πάνω από 10 χρόνια (έχουν έναν γιο και μια κόρη) ενώ είναι παντρεμένος με το μοντέλο Πάτι Χάνσεν εδώ και 34 χρόνια (κι έχουν δύο κόρες). Η Πάλενμπεργκ, μια από τις μεγάλες αγάπες της ζωής του, πέθανε πέρυσι. «Μου λείπει πολύ» λέει στιγμιαία, μέχρι να ξεσπάσει σε γέλια πάλι λέγοντας: «Μακάρι να μην αναπαυθεί εν ειρήνη, γιατί μισεί την ειρήνη!»

Ο Ρίτσαρντς δεν παρακολουθεί ιδιαίτερα τη νέα μουσική («ακόμη και ως παιδί, δεν άκουσα ποτέ ποπ, πάντα άκουγα παλιά πράγματα» λέει), αλλά θαυμάζει τη Λέιντι Γκάγκα, την οποία συγκρίνει με την Μπάρμπαρα Στρέισαντ αλλά και τον Εντ Σίραν, για τον οποίο λέει: «Εχει ωραία φωνή κι ωραία τραγούδια».

Οσον αφορά στις απόψεις του για τους σύγχρονους του, ο παραγωγός Κούινσι Τζόουνς πρόσφατα υποτίμησε ελαφρά τη μουσική των Beatles, τους ανταγωνιστές των Stones. Ωστόσο ο Κιθ δεν πείθεται: «Ηταν η τραγουδοποιία τους όπου ήταν πραγματικά κορυφαίοι, κι όχι τόσο η μουσική δεξιοτεχνία τους, που ήταν σίγουρα απλώς επαρκής» ( γελάει). «Οι φωνητικές τους αρμονίες ήταν πολύ δυνατές. Ετσι, χωρίς να θέλω να κακοκαρδίσω τον Κουίνσι μας, άσε τους Beatles ήσυχους».

Ο Ρίτσαρντς διαβάζει πολλά βιβλία Ιστορίας και ακούει κυρίως μπλουζ, τζαζ και κλασική μουσική. Αλλά παρακολουθεί εξίσου την πολιτική και τις τρέχουσες εξελίξεις; «Είναι πολύ δύσκολο να μην παρακολουθείς τα νέα αυτές τις μέρες. Εχουν έναν πρόεδρο εδώ στις ΗΠΑ που είναι πολύ αστείος – κι όχι με την καλή έννοια» τονίζει.

Ο Τραμπ χρησιμοποίησε ένα τραγούδι της μπάντας, το You Can’t Always Get What You Want, ως ηχητικό της προεκλογικής του εκστρατείας, και συνέχισε να το χρησιμοποιεί ακόμα και όταν οι Stones του ζήτησαν να σταματήσει. «Αυτό είναι το επίπεδο των τρόπων του» επισημαίνει ο Ρίτσαρντς.

Παρ’ όλο που ο Τζάγκερ πήρε το χρίσμα του Ιππότη το 2003, ο Ρίτσαρντς δεν έχει καμία προσδοκία για κάτι παρόμοιο.

«Οι απόψεις μου είναι πολύ γνωστές όσον αφορά στο θέμα αυτό» λέει, αρνούμενος ότι υπάρχει κάτι κακό στα αστειάκια που κάνει για τους σερ Μικ, Ελτον, Πολ Γιανγκ, Ροντ Στιούαρτ και άλλους.

«Πιστεύω πως όλα αυτά είναι λιγάκι παλαιακά. Θεωρώ πως γίνεσαι Ιππότης αν κάνεις μια γενναία πράξη σε έναν πόλεμο, όχι επειδή γράφεις τραγούδια» καταλήγει με νόημα ο σπουδαίος κιθαρίστας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...