233
Γάλλος αμπελουργός στο Σαμπλί προσπαθε να ζεστάνει το χωράφι του | REUTERS/Christian Hartmann

Κεριά και θερμάστρες για να σωθούν τα γαλλικά αμπέλια από την παγωνιά

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2017, 11:06
Γάλλος αμπελουργός στο Σαμπλί προσπαθε να ζεστάνει το χωράφι του
|REUTERS/Christian Hartmann

Κεριά και θερμάστρες για να σωθούν τα γαλλικά αμπέλια από την παγωνιά

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2017, 11:06

Ο καλός καιρός των τελευταίων μηνών ήταν σύμμαχος των γάλλων αμπελουργών στην περιοχή του Μπορντώ, στη Βουργουνδία και στην Καμπανία, αλλά η άνοιξη δεν έχει πει την τελευταία λέξη της.

Τις τελευταίες ημέρες οι νύχτες είναι παγωμένες και οι αμπελουργοί κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τους αγρούς όσο μπορούν περισσότερο ζεστούς για να περισώσουν τη σοδειά τους.

Απέναντι σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός κάθε βράδυ, ακόμα και στους -7 βαθμούς, επιστρατεύουν κεριά, θερμάστρες ακόμα και το ρεύμα αέρα από τα ελικόπτερα που αιωρούνται πάνω από τα χωράφια, γράφει το Reuters.

Η κατάσταση στην Καμπανία λόγω της παγωνιάς «είναι χειρότερη από την περσινή» και όλη η περιοχή έχει πληγεί στον ένα ή τον άλλο βαθμό, λέει εκπρόσωπος των παραγωγών της περιοχής.

Πολλοί παραγωγοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι είναι η χειρότερη χρονιά, λόγω  της παγωνιάς, που θυμούνται ποτέ.

Ηδη στην Καμπανία οι ζημιές στα αμπέλια από το κρύο φτάνουν στο 20-25%, έναντι 14% πέρυσι, προσθέτει ο ίδιος. Αυτό πάντως μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα για την σαμπάνια, η οποία μπορεί να φτιαχτεί και από παλιές σοδειές.

Εκτεταμένα είναι τα προβλήματα και στο Μπορντώ, όπου χιλιάδες στρέμματα έχουν ζημιές έκτασης από 50% ως 100%.

Πέρυσι η συνολική παραγωγή κρασιού στη Γαλλία είχε μειωθεί κατά 10% λόγω του κακού καιρού, ενώ ειδικά η παραγωγή σαμπάνιας είχε γνωρίσει πλήγμα που έφτασε το 20% λόγω της παγωνιάς και του περονόσπορου.

Πληρέστερη εικόνα για τις ζημιές θα έχουν οι γάλλοι παραγωγοί την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...