326
Ο Λι μετά την ανακοίνωση της ποινής | REUTERS/Chung Sung-Jun/Pool

Κάθειρξη πέντε ετών στον επικεφαλής της Samsung για δωροδοκία

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2017, 13:14
Ο Λι μετά την ανακοίνωση της ποινής
|REUTERS/Chung Sung-Jun/Pool

Κάθειρξη πέντε ετών στον επικεφαλής της Samsung για δωροδοκία

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2017, 13:14

Δικαστήριο στη Νότια Κορέα καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε ετών τον Λι Τζάε-Γιονγκ, γιο του προέδρου της Samsung, για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς, το ίδιο στο οποίο εμπλέκεται και η πρώην πρόεδρος της χώρας.

Ο 49χρονος Λι, που αρνείται όλες τις κατηγορίες, αντιμετώπιζε ποινές φυλάκισης που έφταναν μέχρι και τα 12 χρόνια για διαφθορά και κατάχρηση, αλλά και την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

Ηδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, και αφού είχε δώσει πολύωρες καταθέσεις στις δικαστικές αρχές, είχε τεθεί υπό κράτηση. Προτίθεται τώρα να ασκήσει έφεση, ανέφεραν οι δικηγόροι του που δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η αρχική απόφαση θα ανατραπεί.

Πρόκειται, όπως σημειώνει το Reuters για μια ιστορική υπόθεση για τα δεδομένα της Νότιας Κορέας καθώς η ποινή είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ σε επιχειρηματία.

Πολύ σημαντικό για τα δεδομένα της χώρας είναι ότι η υπόθεση αγγίζει μία τσαεμπόλ, μια από τις γιγαντιαίες εταιρείες-πυλώνες της νοτιοκορεατικής οικονομίας, όπως η Samsung και η Hyundai, που συνήθως διοικούνται από μία οικογένεια.

Η υπόθεση απασχολεί τη Νότια Κορέα εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Η ανάμειξη της τέως προέδρου Παρκ Γκέουν-χιε οδήγησε σε έρευνες οι οποίες επικεντρώθηκαν στην στενή φίλη της, Τσόι Σουν-σιλ,, η οποία πλησίαζε επιχειρηματίες και ζητούσε χρήματα.

Ο Λι κατηγορείται ότι έδωσε πάνω από 40 δισ. γουόν (περίπου 31 εκατ. ευρώ) σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που διαχειριζόταν η Τσόι με αντάλλαγμα πολιτικές εξυπηρετήσεις.

Ειδικότερα επιδίωκε να έχει την συγκατάθεση της κυβέρνησης για την εσωτερική αναδόμηση της Samsung που θα ενίσχυε τη θέση του ίδιου στον τομέα των ηλεκτρονικών, έναν από τους μεγαλύτερους και πιο κερδοφόρους της εταιρείας.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας το οποίο επικύρωσε απόφαση του Κοινοβουλίου για καθαίρεση της προέδρου.

Αν και τυπικά ο πατέρας του παραμένει επικεφαλής της Samsung, η κακή κατάσταση της υγείας του τα τελευταία χρόνια έχει καταστήσει τον Λι de facto διευθύνοντα της τεράστιας επιχείρησης.

Η δικαστική περιπέτεια του Λι έχει πλήξει την εικόνα της εταιρείας αλλά και τις μετοχές της, οι οποίες την Παρασκευή, με την ανακοίνωση της απόφασης, κατέγραψαν πτώση κατά 1%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...