500
Διακρίνονται στο βάθος, ως «επιζώντες». Μόνο οι ουρανοξύστες του Χιούστον, μιας πόλης 2,02 εκατ. κατοίκων, «γλίτωσαν» από τις πλημμύρες | REUTERS/Richard Carson

Πνίγηκε από τον Χάρβεϊ το Χιούστον – τουλάχιστον πέντε νεκροί

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2017, 19:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/08/2017, 08:00
Διακρίνονται στο βάθος, ως «επιζώντες». Μόνο οι ουρανοξύστες του Χιούστον, μιας πόλης 2,02 εκατ. κατοίκων, «γλίτωσαν» από τις πλημμύρες
|REUTERS/Richard Carson

Πνίγηκε από τον Χάρβεϊ το Χιούστον – τουλάχιστον πέντε νεκροί

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2017, 19:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/08/2017, 08:00

Τουλάχιστον πέντε νεκροί και περισσότεροι από δέκα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός από το πέρασμα του Χάρβεϊ στο Χιούστον, όπου ολόκληρες συνοικίες και αυτοκινητόδρομοι έχουν κατακλυστεί από τα νερά των πλημμυρών.

Η τροπική καταιγίδα χτύπησε με σφοδρότητα από το πρωί της Κυριακής το Χιούστον -τη μεγαλύτερη πόλη του Τέξας με πληθυσμό 2,02 εκατ. κατοίκους- και οι αρχές έλαβαν περισσότερες από 2.000 εκκλήσεις από ανθρώπους παγιδευμένους σε σπίτια και αυτοκίνητα.

«Μην βγαίνετε στον δρόμο. Μην υποθέτετε ότι η καταιγίδα πέρασε», ήταν η προειδοποίηση του δημάρχου Σιλβέστερ Τέρνερ, προς τους πολίτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο δήμος άνοιξε δύο νέα καταφύγια –εκ των οποίων το ένα σε ένα συνεδριακό κέντρο– για να στεγάσουν τους πληγέντες. ενώ περίπου 40 πλοιάρια προστίθενται στα υπάρχοντα μέσα διάσωσης για να απομακρύνουν ανθρώπους από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

2017-08-27T141302Z_1431440921_RC1E05725710_RTRMADP_3_STORM-HARVEY

Οι συνέπειες της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ είναι οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, εκτίμησε η ομοσπονδιακή μετεωρολογική υπηρεσία (NWS). «Αυτό το φαινόμενο είναι άνευ προηγουμένου και οι συνέπειές του δεν είναι ακόμη γνωστές, όμως ξεπερνούν ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα» ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter η NWS.

Η υπηρεσία εξήγησε ότι το ύψος της βροχής, που σε ορισμένα σημεία φτάνει τα 127 εκατοστά, «ξεπερνά οτιδήποτε έχει καταγραφεί κατά το παρελθόν στο Τέξας» και προειδοποίησε ότι «οι καταστροφικές πλημμύρες είναι σε εξέλιξη».

«Θα συνεχιστούν για πολλές ημέρες», ήταν το μήνυμα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές την Τρίτη.

2017-08-27T155303Z_433035103_RC1A7BA03890_RTRMADP_3_STORM-HARVEY

2017-08-27T142447Z_792617350_RC17594582C0_RTRMADP_3_STORM-HARVEY
Φωτογραφίες REUTERS/Nick Oxford

Από την πλευρά τους, οι υπηρεσίες διάσωσης κάλεσαν τους κατοίκους που κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης των νερών, να σκαρφαλώνουν στις στέγες των σπιτιών τους και όχι στις σοφίτες και ζήτησαν από τα 2 εκατ. κατοίκους του Χιούστον να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους επειδή οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι και οι συγκοινωνίες έχουν διακοπεί.

Ο λογαριασμός του σερίφη της κομητείας Χάρις στο Twitter δέχτηκε δεκάδες αιτήματα για παροχή βοήθειας, με τον σερίφη Εντ Γκονζάλες να ενημερώνει πως ελέγχεται ανεπιβεβαίωτη προς το παρόν πληροφορία, σύμφωνα με την οποία μια γυναίκα και ένα παιδί βρέθηκαν νεκροί μέσα σε όχημα που βυθίστηκε στα νερά σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο Χιούστον. Κάτοικος δήλωσε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό abc13 ότι είδε το πτώμα μιας γυναίκας να επιπλέει σε δρόμο στο δυτικό Χιούστον.

Από το πρωί εξάλλου, όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ουίλιαμ Π. Χόμπι του Χιούστον έχουν ακυρωθεί καθώς τόσο ο διάδρομος προσγειώσεων, όσο η αίθουσα αναμονής των επιβατών έχουν πλημμυρίσει. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανή αστραπιαία άνοδο των υδάτων στη γύρω περιοχή.

«Η πλημμύρα στο Χιούστον είναι τραγική. Εργαζόμαστε για να σώσουμε ζωές και να είναι ασφαλείς όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι», τόνισε ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί δύο θάνατοι, ενός άνδρα στο Ρόκπορτ, το σπίτι του οποίου τυλίχθηκε στις φλόγες και μιας ηλικιωμένης γυναίκας που πνίγηκε ενώ προσπαθούσε να οδηγήσει το αυτοκίνητό της στο δυτικό Χιούστον. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι στο Ρόκπορτ τραυματίστηκαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...