1008
Ούτε η βροχή δεν μπορεί να σώσει τα χρηματιστήρια σε όλον τον κόσμο από την πτώση τους | REUTERS/Yuya Shino

Κατάσταση πανικού στις αγορές

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2016, 10:45
Ούτε η βροχή δεν μπορεί να σώσει τα χρηματιστήρια σε όλον τον κόσμο από την πτώση τους
|REUTERS/Yuya Shino

Κατάσταση πανικού στις αγορές

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2016, 10:45

Οι παγκόσμιες χρηματαγορές έχουν κλειστεί ξανά στο δωμάτιο πανικού. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2016 όπου οι χρηματιστές, έπειτα από το τέλος μιας συνεδρίασης, κρατούν τα κεφάλια τους άπραγοι και αναζητούν το… κλειδί της εξόδου.

Τα απόνερα της χρηματιστηριακής κρίσης, φυσικά, έφτασαν μέχρι την Αθήνα, με την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας θα βάφεται με μαύρο χρώμα. Και στη δεύτερη, όμως, δεν επήλθε η αισιοδοξία…

Πτωτική τροχιά στη Αθήνα – για έκτη συνεδρίαση

Οι ενδοσυνεδριακές απώλειες που προσέγγιζαν το 5,50% περιορίσθηκαν αισθητά στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης, με την αγορά να κλείνει, όμως, με ισχυρή πτώση, κινούμενη σε πτωτική τροχιά για έκτη συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε συνολικές απώλειες 19,08% στη διάρκεια των τελευταίων έξι συνεδριάσεων.

Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν, τη δεύτερη ημέρα της εβδομάδας, στο επίκεντρο των πωλητών (εξαίρεση η Alpha Bank που έκλεισε αμετάβλητη), με τον τραπεζικό δείκτη να παρουσιάζει πτώση 46,27% στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει μεγάλες απώλειες 61,63%. Επίσης, υψηλές απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ, ενώ με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι μετοχές της ΔΕΗ και της Τιτάν.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 450,83 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,89%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 466,91 μονάδες (+0,58%) και κατώτερη τιμή στις 439,08 μονάδες (-5,42%). Από τις αρχές του έτους, σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 28,59%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 96,217 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 264.277.532 τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,84%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,01%.

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές

Ηπια πτωτικά κινήθηκαν την Τρίτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,76% στις 5.646 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,94% στις 8.904 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,52% στις 4.005 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,47% στις 309,73 μονάδες.

Με οριακές απώλειες αποχαιρέτησαν τη σημερινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Γουόλ Στριτ

Οι επενδυτές προσδοκούν σε ένα θετικό σημάδι από την αυριανή (Τετάρτη) δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Federal Reserve της 27ης Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,07% στις 16.015,20 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες κατά 0,35% στις 4.268,76 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,06% στις 1.852,24 μονάδες.

Επομένως, έπειτα από την αποτίμηση και της δεύτερης ημέρας, είναι κάτι παραπάνω από εύγλωττος ο τίτλος που είχε επιλέξει από το πρωί η βρετανική εφημερίδα Guardian στο βασικό της θέμα: «Κατάσταση πανικού: οι ασιατικές μετοχές πέφτουν εν μέσω φόβων για νέα παγκόσμια ύφεση».

Η ανησυχία των αγορών παγκοσμίως για την επιβράδυνση της ανάπτυξης, την πτώση των πετρελαϊκών τιμών και τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, κατέκλυσαν και την Ασία σήμερα, καθώς τα χρηματιστήρια υπέστησαν ισχυρές απώλειες στην περιοχή και οι αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων διαμορφώθηκαν σε ιστορικό χαμηλό.

Στο -5 ο Nikkei

Ο Nikkei 225 στο χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με απώλειες 5,41%, ενώ ο S&P ASX 200 στην Αυστραλία καταγράφει απώλειες 2,88% και της Νέας Ζηλανδίας απώλειες 1,4%. Τα κινεζικά χρηματιστήρια είναι κλειστά λόγω της αργίας για τον εορτασμό του νέου έτους.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την υγεία των τραπεζικών και ενεργειακών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve, ύστερα από τα μικτά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Το ιαπωνικό χρηματιστήριο δέχθηκε ισχυρό πλήγμα εν μέρει εξαιτίας και της ανόδου του γιεν στο υψηλότερο επίπεδο του έτους. Η άνοδος του γιεν καθιστά τις ιαπωνικές εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές και μειώνει την αξία των κερδών που επαναπατρίζονται.

Οι ιαπωνικές μετοχές δέχθηκαν επίσης πλήγμα από την προοπτική χαμηλότερων κερδών, μετά από την πολιτική αρνητικών επιτοκίων που υιοθέτησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας και την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Mitsubishi UFJ Financial Group διαμορφωνόταν 8,7% χαμηλότερα και η Nomura Holdings σημείωνε απώλειες 10%, ενώ η Commonwealth Bank of Australia σημειώνει πτώση 2,7%.

Πτώση κατέγραψαν και οι ενεργειακές μετοχές, καθώς το πετρέλαιο υποχώρησε ξανά χαμηλότερα των 30 δολαρίων ανά βαρέλι. Η Inpex Corp σημείωνε πτώση 6,35% ενώ η BHP Billiton στην Αυστραλία κατέγραφε απώλειες 2,8%.

Παντού πτώση

Πέραν της Ιαπωνίας, πτωτικές τάσεις υπάρχουν στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και τη Νέα Ζηλανδία. Τυχερά ήταν τα χρηματιστήρια στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα, καθώς παρέμειναν κλειστά  λόγω των διακοπών για το Νέο Σεληνιακό Ετος. Βέβαια, την Τετάρτη θα ανοίξουν εκ νέου κάτι που σημαίνει πως θα δεχθούν κατά τα φαινόμενα έντονες πιέσεις.

Είναι πλέον προφανές πως η αστάθεια που επηρέασε τις παγκόσμιες αγορές τον περασμένο μήνα, δεν ήταν τυχαίο σύμπτωμα, αλλά μια βαθιά ανησυχία που έχει να κάνει με την κινεζική οικονομική ανάπτυξη, την πτώση των τιμών του πετρελαίου και τις εικασίες ότι η FED θα αλλάξει την πορεία των επιτοκίων.

Απαντώντας στις κινήσεις των χρηματογορών, ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Τάρο Ασο, παραδέχθηκε στους δημοσιογράφους: «Είναι φανερό ότι οι πρόσφατες κινήσεις στις αγορές ήταν σκληρές. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε προσεκτικά τις εξελίξεις».

Χάθηκαν έξι τρισ. δολάρια  

Ο αναλυτής της Deutsche Bank, Tόρστεν Σλοκ, υπολογίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου οι παγκόσμιες μετοχές έχουν απωλέσει έξι τρισ. δολάρια από την αξία τους. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο προσκήνιο του χρηματιστηριακού sell off και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στην Ευρώπη, η Deutsche Bank και η Commerbank σημείωσαν πτώση 9,5%. Απώλειες πάνω από 5% κατέγραψαν οι μετοχές των BofA, Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τον Τζούλιαν Τζέσοπ της επενδυτικής εταιρείας Capital Economics, τα προβλήματα σε πολλές αναδυόμενες έχουν αναζωπυρώσει φόβους ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται στο τρίτο κύμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, μετά την κατάρρευση της αγοράς των «τοξικών» στεγαστικών ομολόγων στις ΗΠΑ και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Τα σενάρια της Goldman Sachs 

Πάντως, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η απαισιοδοξία δεν είναι καθολική. Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο, η Goldman Sachs σημειώνει ότι υπάρχει ένας κίνδυνος μόλις της τάξης του 25% να χτυπήσει η ύφεση τις βιομηχανοποιημένες οικονομίες μέσα στο χρονιά. Για τα επόμενα χρόνια, η επενδυτική εταιρεία, βλέπει τους φόβους να ανεβαίνουν στο 34%. Για τις ΗΠΑ, η ομάδα εργασίας της τράπεζας αναφέρει πως ο κίνδυνος να «χτυπηθεί» η οικονομία της φτάνει στο 18%, ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος για την Ευρωζώνη αγγίζει το 24%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...