494
H επιβλητική αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι καταγγελίες αμαυρώνουν την εικόνα του Οργανισμού | EPA/ANDREW GOMBERT

Καταγγελίες-σοκ για παρενοχλήσεις, βιασμούς και αποσιώπηση στους κόλπους του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2018, 10:49
H επιβλητική αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι καταγγελίες αμαυρώνουν την εικόνα του Οργανισμού
|EPA/ANDREW GOMBERT

Καταγγελίες-σοκ για παρενοχλήσεις, βιασμούς και αποσιώπηση στους κόλπους του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2018, 10:49

Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και επιθέσεων έχει αποσιωπήσει ο ΟΗΕ στα γραφεία του σε όλο τον κόσμο, με τους δράστες να συνεχίζουν ανενόχλητοι και τα θύματα να αγνοούνται.

Σε εκτενές ρεπορτάζ ο Guardian συγκεντρώνει μαρτυρίες από 10 χώρες υπό καθεστώς ανωνυμίας και γιατί δεν επιτρέπεται να μιλήσουν βάσει των κανονισμών για το προσωπικό του ΟΗΕ και για τον φόβο των αντιποίνων ή απόλυσης.

Τουλάχιστον 15 υπάλληλοι που μίλησαν στον Guardian, δήλωσαν ότι έχουν υποστεί ή ότι έχουν καταγγείλει σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση την τελευταία πενταετία. Τα αδικήματα ποικίλλουν από την λεκτική παρενόχληση μέχρι τον βιασμό.

Οι δράστες των περιστατικών παραμένουν στη θέση τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις γυναίκες που τόλμησαν και κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση, είτε έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους είτε έχουν απειληθεί με απόλυση.

Μία από τις τρεις, η οποία βιάστηκε από αξιωματούχο ενώ εργαζόταν σε απομονωμένη περιοχή. Παρά τις ιατρικές αποδείξεις και τις καταθέσεις των μαρτύρων, η εσωτερική έρευνα του ΟΗΕ κατέληξε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό της. Οπως λέει έχει ήδη χάσει τη δουλειά της και τη βίζα της, ενώ φοβάται και δίωξη στην περίπτωση που επιστρέψει στην πατρίδα της.

Καταγγελία σημαίνει τέλος για την καριέρα

«Αν υποβάλεις καταγγελία, η καριέρα σου έχει πρακτικά τελειώσει, ειδικά αν είσαι σύμβουλος», είπε μια σύμβουλος στον Guardian η οποία ισχυρίζεται ότι παρενοχλήθηκε από τον προϊστάμενό της την περίοδο που εργαζόταν στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων. «Είναι κάτι που απλά δεν λέγεται», τονίζει.

Σπάνια τα θύματα υποβάλλουν καταγγελίες γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους είτε ότι δεν θα συμβεί τίποτε. Επτά άλλα θύματα που μίλησαν στο Guardian δέχθηκαν συμβουλές από τρίτους να μην προσπαθήσουν να υποβάλουν καταγγελία.

Άλλες τέσσερις υπάλληλοι που εργάστηκαν πρόσφατα στον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δεν υπέβαλαν επίσημες καταγγελίες, δήλωσαν ότι δεν τους δόθηκε επαρκής ιατρική περίθαλψη ή ψυχολογική υποστήριξη.

Μια γυναίκα που έχασε τη δουλειά της αποκάλυψε ότι την εξέτασαν τρεις διαφορετικοί γυναικολόγοι το πρώτο 24ωρο μετά την επίθεση, επειδή η ιατρική ομάδα όπου την παρέπεμψε αρχικά ο ΟΗΕ δεν είχε τις απαιτούμενες γνώσεις για να αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις. Το ραντεβού με τον ψυχολόγο κανονίστηκε μόνο έξι εβδομάδες αργότερα!

Η διαδικασία εξέτασης των καταγγελιών είναι και αυτή προβληματική, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καθώς η ομάδα εσωτερικής έρευνας OIOS, φέρεται να έχει παραλείψει να μιλήσει με μάρτυρες-κλειδιά ενώ υπήρξε και διαρροή πληροφοριών από τις έρευνες, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ακόμη περισσότερο, κατά τη διάρκεια των ερευνών, είχε επιτραπεί στους φερόμενους ως δράστες να παραμείνουν σε ανώτερες θέσεις, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα να επηρεάζουν τις διαδικασίες που εξελίσσονταν εναντίον τους.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ παραδέχτηκε ότι η απροθυμία υποβολής καταγγελίας αποτελεί πρόβλημα, αλλά επισήμανε ότι ο Γενικός Γραμματέας του Oργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες «έχει δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και στην εφαρμογή μιας πολιτικής μηδενικής ανοχής».

Αρκεί αυτό; Είναι ένα βήμα αλλά απομένουν πολλά περισσότερα να γίνουν στον Οργανισμό που βαρύνεται με πάμπολλα καταγεγραμμένα περιστατικά βιαιοτήτων ακόμη και σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων από κυανόκρανούς κυρίως σε αφρικάνικές χώρες.

Και για αυτές τις περιπτώσεις, η διαδικασία της απόδοσης ευθυνών ήταν αργή και δύσκολη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...