582
Ο Κάρλος Σαντάνα θεωρεί ότι η πνευματικότητα και η σεξουαλικότητα είναι τα καλύτερα φάρμακα αντιγήρανσης | EPA/PETER KOLLANYI

Κάρλος Σαντάνα: «Είμαι 70 και δεν απαρνιέμαι το σεξ»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2018, 09:30
Ο Κάρλος Σαντάνα θεωρεί ότι η πνευματικότητα και η σεξουαλικότητα είναι τα καλύτερα φάρμακα αντιγήρανσης
|EPA/PETER KOLLANYI

Κάρλος Σαντάνα: «Είμαι 70 και δεν απαρνιέμαι το σεξ»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2018, 09:30

Να τρως κρέας και να φροντίζεις την ψυχή σου –να το λέει η καρδιά σου. Αυτό είναι το μυστικό της παρατεταμένης νεότητας του Κάρλος Σαντάνα, όπως τη μοιράστηκε σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera και στον Αντρέα Λαφράνκι. Ο διάσημος κιθαρίστας που κατάφερε να οδηγήσει τη λάτιν μουσική σε πιο ροκ δρόμους, αρχίζει μια παγκόσμια περιοδεία στα 70 του πλέον χρόνια, που όπως λέει ο ίδιος «δεν κατάλαβα πότε πέρασαν, αλλά είναι σαν να μην έχουν περάσει, λες και όλα άρχισαν για μένα χθες».

Γεννημένος στο Μεξικό, μετανάστευσε στις ΗΠΑ με την οικογένειά του σε νεαρή ηλικία και στα 22 του βρέθηκε στη σωστή σκηνή τη σωστή στιγμή: η καριέρα του ξεκίνησε στο πιο εμβληματικό φεστιβάλ στην ιστορία της ροκ μουσικής. Στο Γούντστοκ!

Το γκρουπ του Σαντάνα δεν είχε καν κυκλοφορήσει τον πρώτο του δίσκο, όμως κατάφερε να δώσει το στίγμα του σε εκείνη τη συναρπαστική συγκυρία με αποκορύφωμα την 11άλεπτη εκτέλεση του κομματιού «Soul sacrifice». Και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία.

Ο ιταλός δημοσιογράφος μπαίνει κατευθείαν στο ψητό και τον ρωτά αν έχει σκεφτεί να βγει στη σύνταξη, καθώς πολλοί συνομήλικοί του ροκάδες παίρνουν σιγά σιγά τον δρόμο της απόσυρσης. «Οσο μου επιτρέπει το σώμα μου να συνεχίζω, δεν πρόκειται να σταματήσω. Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς πλέον να δώσεις το 100% του εαυτού σου στο κοινό σου ως επαγγελματίας, τότε ναι, είναι σωστό να βγεις στη σύνταξη».

epa05438565 Mexican guitarist Carlos Santana performs during the Cap Roig Festival at the Cap Roig Gardens in Palafrugell, Girona, Spain, 23 July 2016. EPA/DAVID BORRAT
Σε συναυλία του στην Ισπανία πριν από δύο χρόνια. EPA/DAVID BORRAT

Πώς λοιπόν διατηρείται τόσο ακμαίος; «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η μητέρα μου μου έλεγε για την ψυχή και το πνεύμα, ότι αυτά τα δύο είναι αγέραστα. Αν λοιπόν περνάς πολύ χρόνο φροντίζοντάς τα, όταν εσύ φτάσεις 70 ετών, εκείνα θα είναι ακόμα 7! Θα έχεις ακόμα παιδικό και αθώο βλέμμα. Αυτά που σε κάνουν να νιώθεις γέρος είναι τα απωθημένα, οι δεύτερες σκέψεις και το διαρκές αυτομαστίγωμα. Ολοι αυτοί είναι αρνητικοί τρόποι σκέψης».

Και συνεχίζει, δίνοντας τη λύση. «Υπάρχει και ο άλλος δρόμος: να έχεις πάθος και να παραμένεις σεξουαλικά ενεργός. Η σεξουαλικότητα και η πνευματικότητα είναι τα καλύτερα φάρμακα αντιγήρανσης».

Πολλοί εγκαταλείπουν το σεξ στα 70, αντιλέγει ο δημοσιογράφος. «Κάνουν μεγάλο λάθος. Λυπάμαι πολύ γι’ αυτούς» απαντά ο μάχιμος Κάρλος.

Οταν ζούσατε και μεσουρανούσατε στην περίφημη εποχή του sex, drugs and rock and roll ήταν όλα τόσο συναρπαστικά όσο φαίνονταν; – είναι η επόμενη ερώτηση. Ο Σαντάνα εδώ, μνημονεύει τον πατέρα του. «Aυτό το έμαθα από εκείνον: η μουσική πρέπει να εμπνέει τον κόσμο να γιορτάζει κάθε έκφανση της ζωής. Είναι σημαντικό να ανακαλύπτουμε ως το τέλος της ζωής μας νέα πάθη που θα μας κάνουν ευτυχισμένους και γεμάτους ως τα βαθιά γεράματα».

Τονίζει επίσης, πόσο βαθιά ευγνωμοσύνη νιώθει για όλον αυτόν τον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια αγόραζε τους δίσκους του και ερχόταν στις συναυλίες του. «H ευγνωμοσύνη είναι τόσο βαθιά ριζωμένη μέσα μου, λες και έχω κάνει ένα αόρατο τατουάζ μέσα στο κεφάλι μου».

Η πνευματικότητά του, την οποία θεωρεί τόσο σημαντική, πηγάζει πλέον από μία δική του αντίληψη του κόσμου. «Προκύπτει από όλες τις θρησκείες μαζί και από καμία ταυτόχρονα».

Αν και διαθέτει μία πολύ πλούσια δισκογραφία, εξακολουθεί να γράφει τραγούδια.

«Εχω ετοιμάσει ένα άλμπουμ με 49 νέα κομμάτια που τα έγραψα μέσα σε δέκα ημέρες. Είναι όλο βασισμένο στην αφρικανική μουσική και θα έχει τίτλο “Africa speaks. The world listens” (Η Αφρική μιλάει. Ο κόσμος ακούει)».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...