657
Κλιμάκια της Αστυνομίας και του Λιμενικού ελέγχουν την περιοχή λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα | InTime News

Μεταξύ αποτυπωμάτων (;) και νέων μαρτυριών οι έρευνες στην Αίγινα

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2016, 22:00
Κλιμάκια της Αστυνομίας και του Λιμενικού ελέγχουν την περιοχή λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα
|InTime News

Μεταξύ αποτυπωμάτων (;) και νέων μαρτυριών οι έρευνες στην Αίγινα

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2016, 22:00

Πριν καν διαπιστωθεί με βεβαιότητα ποιος ακριβώς ήταν ο χειριστής του ταχύπλοου που εμβόλισε τουριστικό σκάφος στα ανοιχτά της Αίγινας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα, οι καταθέσεις των διασωθέντων επιβαινόντων της λάτζας μαρτυρούν ότι αυτός –όποιος κι αν ήταν- έπλεε με μεγάλη ταχύτητα και δεν έκανε κάτι για να αποφύγει τη μοιραία σύγκρουση.

Στις καταθέσεις τους επισημαίνουν ότι «ενώ ο καπετάνιος της λάντζας κόρναρε μια – δυο φορές προς τον χειριστή του ταχύπλοου, εκείνος φάνηκε να μας αγνοεί συνεχίζοντας την πορεία του ευθεία καταπάνω μας».

Περιγράφοντας τα λεπτά που ακολούθησαν μετά τη σύγκρουση, αναφέρουν ότι επικρατούσε ένα χάος. Οι λεπτομέρειες είναι ανατριχιαστικές: «Ανθρωποι ήταν σοβαρά τραυματισμένοι, ακούγονταν  φωνές και κραυγές τρόμου και αγωνίας, βλέπαμε νεκρούς ανθρώπους  να επιπλέουν. Δεν υπήρχαν εκείνη τη στιγμή ούτε σωσίβια στη θάλασσα». Μάλιστα, ένας από αυτός θυμάται ότι το ταχύπλοο είχε σταματήσει σε απόσταση 15 μέτρων από τη λάτζα, «και μας κοίταζε και άκουσα τον 10χρονο γιο μου να του φωνάζει ‘’ρίξε μας ένα σωσίβιο, τι μας κοιτάς’’». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «αμέσως το σκάφος μας εγκατέλειψε συνεχίζοντας την πορεία του».

Συνέχισαν να κολυμπάνε περιμένοντας βοήθεια. «Στο λιμάνι της Πέρδικας αντικρίσαμε μία κατάσταση χάους, καθώς δεν είχαν καταφθάσει ακόμη τα ασθενοφόρα. Οι διασωθέντες προσπαθούσαμε να παράσχουμε πρώτες βοήθειες ο ένας στον άλλον μέχρι που, μετά από αρκετή ώρα, έφθασαν τα ασθενοφόρα για να πάρουν τους πιο σοβαρά τραυματισμένους», τονίζουν στις μαρτυρίες τους.

Εντύπωση προκαλούν οι καταθέσεις δύο επιβαινόντων στο ταχύπλοο, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι, όταν έφθασαν στο λιμάνι της Πέρδικας, επιβιβάστηκαν σε ταξί και μετέβησαν στο σπίτι του 77χρονου γιατί «δεν ήξεραν τι να κάνουν» και μόνο αφού ηρέμησαν πήγαν στο Λιμεναρχείο της Αίγινας.

«Από την Πέρδικα με ένα ταξί φύγαμε και ήρθαμε στην Αίγινα, στην οικία του 77χρονου. Τη στιγμή του συμβάντος, το σκάφος κυβερνούσε ο 77χρονος. Το ταχύπλοο δεν πήγαινε με μεγάλη ταχύτητα. Δεν μπορούσαμε να πηγαίνουμε και με μεγάλη ταχύτητα, διότι λόγω του κυματισμού θα χτυπάγαμε μέσα στο σκάφος. Απ’ ό,τι είδα και από αυτά που μου είπε ο κατηγορούμενος, το σκάφος που βυθίστηκε έπρεπε κανονικά να περάσει από την πρύμνη μας, ενώ αυτό πέρασε από την πλώρη μας με αποτέλεσμα να το εμβολίσουμε. Ο 77χρονος πήρε άμεσα τηλέφωνο προκειμένου να έρθουν σκάφη στην περιοχή», αναφέρουν στην κατάθεσή τους.

Η συνήγορος της οικογένειας του καπετάνιου της λάντζας, Τατιάνα Τσιρακοπούλου έχει ήδη κάνει έκκληση στον οδηγό ταξί που, σύμφωνα με το ζευγάρι, τους μετέφερε στο σπίτι του 77χρονου.

Το πόρισμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών

Οσο για τις έρευνες των Αρχών, προχωρούν αλλά υπάρχουν ακόμη κενά για την ταυτότητα του χειριστή του σκάφους. Σύμφωνα με το πόρισμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που ερεύνησε τα δακτυλικά αποτυπώματα στο ταχύπλοο, δεν βρέθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα του Θρασύβουλου Λυκουρέζου στο τιμόνι του «Duende», παρά μόνο ένα παλαμικό στα χειριστήρια των μηχανών.

Οπως αναφέρεται σε έγγραφο της Αστυνομίας προς το Λιμεναρχείο της Αίγινας, πολλά αποτυπώματα βρέθηκαν αταυτοποίητα, ενώ ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματα του 77χρονου κατηγορούμενου και του δύτη που μετέβη αμέσως μετά το συμβάν στο σημείο για να παραλάβει τους επιβαίνοντες. Συγκεκριμένα στο έγγραφο αναφέρεται πως «ένα τμήμα παλαμικού που βρέθηκε στη μεταλλική επιφάνεια του χειριστηρίου μηχανών με το αποτύπωμα της δεξιάς παλάμης», ανήκει στον κατηγορούμενο. Ωστόσο, πουθενά δεν αναφέρεται εάν έχουν βρεθεί δαχτυλικά αποτυπώματα του κατηγορουμένου στο τιμόνι, γεγονός που γεννά πολλά ερωτήματα για το ποιος τελικά ήταν ο οδηγός του ταχύπλοου.

Πάντως, μία ακόμα μαρτυρία ενός εκ των τραυματιών της Αίγινας πρέπει να εξεταστεί από τις Αρχές, στην αναζήτηση του πραγματικού προσώπου που διαχειριζόταν το ταχύπλοο: «Ετσι όπως τον έψαχνα (σ.σ. τον αδερφό του), ρίχνω μια πολύ γρήγορη μάτια και βλέπω έναν άνδρα και μια γυναίκα. Οχι ηλικιωμένους. Επειδή όμως έψαχνα τον αδελφό μου και επειδή ποτέ δεν πίστεψα ότι θα μας παρατήσει και θα γίνει όλο αυτό που γίνεται τώρα -να ψάχνουμε να βρούμε ποιοι ήταν πάνω-, δεν έδωσα σημασία στα χαρακτηριστικά τους και συνέχιζα να ψάχνω τον αδελφό μου, ο οποίος βγήκε στην επιφάνεια περίπου μετά από ένα λεπτό. Εκεί εγώ ησύχασα, του είπα ότι όλα είναι καλά και να πάει κοντά στο φίλο μου. Εμένα μου είχαν βγει οι ώμοι, δεν μπορούσα να κολυμπήσω με τα χέρια».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...