288
Το μέτωπο της πυρκαγιάς όπως ήταν το απόγευμα της Κυριακής κοντά στη μονή των Μυρτιδίων | Intimenews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Καλύτερη η κατάσταση στα Κύθηρα, δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2017, 12:09
Το μέτωπο της πυρκαγιάς όπως ήταν το απόγευμα της Κυριακής κοντά στη μονή των Μυρτιδίων
|Intimenews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Καλύτερη η κατάσταση στα Κύθηρα, δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2017, 12:09

Βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα στα Κύθηρα, με την πυρκαγιά που καίει για τέταρτη ημέρα το νησί να είναι σε ύφεση.

Παρά όμως την αισιοδοξία των Αρχών ότι μέσα στην ημέρα, αν το επιτρέψουν και οι συνθήκες, η πυρκαγιά θα έχει κατασβηστεί, η καταστροφή σε δασικές εκτάσεις αλλά και σε καλλιέργειες παραμένουν ανυπολόγιστες.

Το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπήρχαν εστίες μόνο στις καμένες εκτάσεις και κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο του νησιού, που αντιμετωπίζονται από επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο και οι δυνατοί άνεμοι στο νησί, αν και έχουν πέσει, παραμένουν μεταβλητοί.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν στα Κύθηρα 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Πρόκειται για δυνάμεις ενισχυμένες με προσωπικό που έσπευσε την Κυριακή από όλη την Ελλάδα.

Οι τοπικές αρχές έχουν εκφράσει μεγάλα παράπονα για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά και πώς οι δυνάμεις δεν διατέθηκαν έγκαιρα με αποτέλεσμα το Σάββατο η πυρκαγιά να πάρει μεγάλες διαστάσεις και κατά διαστήματα να γίνει ανεξέλεγκτη.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος και υπογράμμισε ότι «μέχρι το μεσημέρι θα έχει ελεγχθεί απόλυτα η κατάσταση».

Ωστόσο η θετική έκβαση της κατάσβεσης προϋποθέτει πως δε αυξηθεί η ένταση και δε θα αλλάξει η φορά του ανέμου.

Σε ό,τι αφορά μια πρώτη αποτίμηση της καταστροφής, ο υπουργός Γεωργίας εκτίμησε ότι έχουν καεί 15.000 στρέμματα, από τα οποία πάνω από το 90% είναι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και πυκνή βλάστηση.

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μέριμνα για την κήρυξη περιοχών σε αναδασωτέες, για τις αποζημιώσεις και, γενικότερα, για τη στήριξη του νησιού. Ακόμη, είπε ότι έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...