218
Οι Αρχές απομάκρυναν σε ασφαλές σημείο κατοίκους της πόλης Βίνα ντελ Μαρ | REUTERS/Rodrigo Garrido

Ισχυρός σεισμός 6,9 βαθμών συγκλόνισε τη Χιλή

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2017, 07:40
Οι Αρχές απομάκρυναν σε ασφαλές σημείο κατοίκους της πόλης Βίνα ντελ Μαρ
|REUTERS/Rodrigo Garrido

Ισχυρός σεισμός 6,9 βαθμών συγκλόνισε τη Χιλή

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2017, 07:40

Λίγες ζημιές προκάλεσε μόνο η σεισμική δόνηση 6,9 βαθμών που συγκλόνισε το απόγευμα της Δευτέρας (ξημερώματα Τρίτης στην Ελλάδα) την κεντρική Χιλή.

Η δόνηση, που αρχικά είχε εκτιμηθεί σε 7,1 βαθμούς, είχε επίκεντρο 35 χιλιόμετρα δυτικά της παραλιακής πόλης Βαλπαραΐσο και εστιακό βάθος 25 χιλιόμετρα ενώ έγινε αισθητή ως και στην Αργεντινή.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας ανέφεραν ότι δεν σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές, ενώ το Ναυτικό της Χιλής και το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού δήλωσαν ότι δεν αναμένεται τσουνάμι.

Οι Αρχές διέταξαν αρχικά την προληπτική εκκένωση παραθαλάσσιας περιοχής σε πόλη που βρίσκεται δυτικά του Σαντιάγο, φοβούμενες τσουνάμι, αν και τελικά αναφέρθηκαν μόνο μικρά κύματα ύψους 15 εκατοστών.

Καταγράφηκαν ακόμη κάποιες κατολισθήσεις και διακοπή της λειτουργίας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Στο Σαντιάγο, την πρωτεύουσα της χώρας, η δόνηση είχε διάρκεια 30 δευτερόλεπτα.

Η κρατική εταιρεία Codelco, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης χαλκού στον κόσμο, δήλωσε ότι δεν επηρεάστηκε η λειτουργία της, ενώ το ίδιο ανέφερε και η Anglo American. Ωστόσο, οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ανάγκασαν τα διυλιστήρια πετρελαίου Aconcagua να διακόψουν προσωρινά τη λειτουργία τους.

Η Χιλή βρίσκεται στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» στον Ειρηνικό, μια περιοχή που περιβάλλει τον Ειρηνικό και ευθύνεται για φονικούς σεισμούς, ιδιαίτερα έναν 8,8 βαθμών το 2010 στη νότια και κεντρική Χιλή που ισοπέδωσε παράλιες πόλεις λόγω του τσουνάμι ενώ προκάλεσε τον θάνατο σε τουλάχιστον 500 άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...