760
26 Ιουνίου 2016: O Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος, μετά την ψήφο του στη Μαδρίτη | REUTERS/Juan Medina

Ισπανία – εκλογές/ Οργή, άδειες τσέπες και αβέβαιη αυτοδυναμία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2016, 13:22
26 Ιουνίου 2016: O Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος, μετά την ψήφο του στη Μαδρίτη
|REUTERS/Juan Medina

Ισπανία – εκλογές/ Οργή, άδειες τσέπες και αβέβαιη αυτοδυναμία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2016, 13:22

Η εκλογική αναμέτρηση της 26ης Ιουνίου (σήμερα) στην Ισπανία, μάλλον θα είναι μάχη των άκρων. Από Δεξιά ο Μαριάνο Ραχόι και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), Αριστερά το Unidos Podemos (Μαζί Μπορούμε) – έπειτα από την ιστορική συμμαχία της ύστατης στιγμής μεταξύ του Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας και των κομμουνιστών της Ενωμένης Αριστεράς (IU) – ενώ στο Κέντρο του πολιτικού φάσματος και σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση εντοπίζονται οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ.

Στις κάλπες προσέρχονται 36 εκατομμύρια Ισπανοί με άδειες τσέπες, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα El Pais. Ανοιξαν στις 10.00 (ώρα Ελλάδος) το πρωί και θα κλείσουν στις 21.00 (ώρα Ελλάδας), με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα να αναμένονται γύρω στις 22.30. Πρόκειται για τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, καθώς το αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου δεν έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιο πολιτικό κόμμα να συγκροτήσει κυβέρνηση.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος έπαιξε καίριο ρόλο ως και την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου. Ο Ραχόι έσπευσε να το αξιοποιήσει για δικό του όφελος. «Εάν θέλετε μια ενωμένη και όχι μια ριζοσπαστική Ισπανία, επιλέξτε με ασφάλεια, το Λαϊκό Κόμμα» τόνισε, σε μήνυμά του στο Twitter.

Στην αντίπερα όχθη, οι Podemos, που πλέον συσπειρώνουν το σύνολο των δυνάμεων της ισπανικής Αριστεράς, επιχείρησαν να διατηρήσουν την προεκλογική ατζέντα στα οικονομικά ζητήματα, ασκώντας έντονη κριτική στον Ραχόι και επιρρίπτοντας του την ευθύνη για την υψηλή ανεργία και τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Το Λαϊκό κόμμα θα είναι μάλλον πρώτο, για τη δεύτερη θέση παλεύουν η συμμαχία Podemos – Unidos, με ποσοστά κοντά στο 25%, και οι Σοσιαλιστές

Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας και για αυτή την αναμέτρηση, καθώς δείχνουν ως επικρατέστερο σενάριο το πιο ανησυχυτικό, εκείνο του κυβερνητικού αδιεξόδου. Η αδυναμία σχηματισμού κυβερνητικού σχήματος μπορεί να οδηγήσει τους Ισπανούς – για τρίτη φορά μέσα σε μερικούς μήνες – ξανά στις κάλπες το φθινόπωρο.

Λίγο κάτω από 30% δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι (REUTERS/Susana Vera)

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι – όπως όλα δείχνουν – θα διατηρήσει τα ηνία, δίχως όμως να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Την έκπληξη αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι Podemos, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση.

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές αναμένεται να υποχωρήσουν στην τρίτη θέση, ενώ το κεντρώο κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) φιλοδοξεί να καταλάβει την τέταρτη θέση.

Podemos (We Can) leader Pablo Iglesias, now running under the coalition Unidos Podemos (Together We Can), delivers a speech during the last campaign rally for Spain's upcoming general election in Madrid, Spain, June 24, 2016. REUTERS/Andrea Comas
Δεύτερο κόμμα θα είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η συμμαχία Unidos-Podemos (REUTERS/Andrea Comas)

Κατόπιν του αποτελέσματος της Κυριακής, οι πολιτικές διεργασίες για την επόμενη ημέρα αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς η Ισπανία βρίσκεται ακυβέρνητη για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, οι Podemos και οι Σοσιαλιστές είναι αρκετά πιθανό να συνεργαστούν, προκειμένου να συγκροτήσουν κυβέρνηση.

Spanish Socialist Workers' Party (PSOE) leader Pedro Sanchez delivers his speech during the final campaign rally ahead of Spain's June 26 general election in the Andalusian capital of Seville, southern Spain, June 24, 2016. REUTERS/Marcelo del Pozo
Σε αυτές τις εκλογές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πεδρο Σάντσεθ θα υποχρεωθεί σε δύσκολες επιλογές (REUTERS/Marcelo del Pozo)

«Μια νίκη της Αριστεράς στην Ισπανία μπορεί να γίνει πυροκροτητής εξελίξεων», δήλωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Αποκάλυψε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις ισπανικές εκλογές.

Τη στήριξή του προς τους Podemos εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στη Μαδρίτη μετέβη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μεταφέρει τη στήριξη του κόμματος στην προσπάθεια της συμμαχίας Podemos – Ενωμένης Αριστεράς «για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ισπανία και ολόκληρη την Ευρώπη, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα, για ένα μέλλον με κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία και ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...