658
Συγκέντρωση συμπαράστασης στην Ηριάννα έξω από τη Βουλή | Aris Oikonomou/SOOC

Η Ηριάννα, το νέο μέτωπο στην ανοικτή σύγκρουση κυβέρνησης – δικαστών

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2017, 11:04
Συγκέντρωση συμπαράστασης στην Ηριάννα έξω από τη Βουλή
|Aris Oikonomou/SOOC

Η Ηριάννα, το νέο μέτωπο στην ανοικτή σύγκρουση κυβέρνησης – δικαστών

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2017, 11:04

Με τον πιο επίσημο τρόπο κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ συντηρούν με αμείωτη ένταση τη στρατηγική επιλογή -πια- της ανοικτής σύγκρουσης με τους δικαστές. Αφορμή για τη νέα κυβερνητική ομοβροντία κατά της Δικαιοσύνης αποτέλεσε αυτή τη φορά η απόφαση για την Ηριάννα με την οποία η 29χρονη παρέμεινε στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης στο θέμα, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος από το βήμα της Βουλής αφού χαρακτήρισε την απόφαση του πενταμελούς Εφετείου Αναστολών «δυσάρεστη έκπληξη», εκτίμησε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν τηρεί ίσα μέτρα και ίσα σταθμά προς όλους και δεν αποφασίζει επί ίσοις όροις.

«Οι πολίτες», τόνισε ο κ. Κοντονής, «ζητούν και απαιτούν από τη Δικαιοσύνη ίσα μέτρα και ίσα σταθμά για όλους» και συνεχίζοντας στον ίδιο αιχμηρό τόνο χαρακτήρισε «τουλάχιστον περίεργο να αποφυλακίζονται προσωρινά πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί σε πολυετής ποινές για εμπόριο ναρκωτικών και η Ηριάννα να μην απολαμβάνει από τη Δικαιοσύνη  αντίστοιχο ευεργέτημα». Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε η επισήμανσή του πως ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης που θα κριθεί από το ίδιο δικαστήριο «προφανώς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «με άλλη σύνθεση».

Διαδηλωτές έχουν βάλει φωτιά σε κάδους μετά την αρνητική απόφαση για την αποφυλάκιση της Ηριάννας, έξω από το Εφετείο, Αθήνα Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017. Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης της Ηριάννας για αναστολή εκτέλεσης της ποινής από το Εφετείο. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία (3-2). ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους έξω από το Εφετείο, μετά την αρνητική απόφαση για την αποφυλάκιση της Ηριάννας (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)

Στην ίδια παρέμβασή του ο υπουργός αποδοκίμασε τις βίαιες αντιδράσεις στο άκουσμα της απόφασης της για την 29χρονη, μιλώντας για απαράδεκτες ενέργειες, είτε αυτές ήταν βιαιοπραγίες, είτε ύβρεις κατά των δικαστών. Έσπευσε ωστόσο να σημειώσει με νόημα πως «οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, και επειδή δυσφημούν τον αγώνα της κοπέλας για να αποδείξει τη βασιμότητα των ισχυρισμών της, αλλά και διότι και οι δικαστές είναι άνθρωποι. Και οι άνθρωποι κάνουν λάθη».

Πέρα από τα έκτροπα στο Εφετείο αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, σοβαρά επεισόδια με καταστροφές σε καταστήματα σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια πορείας αλληλέγγυων στην Ερμού. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον ανδρών των ΜΑΤ, ενώ περίπου 200 άτομα που συμμετείχαν στην πορεία, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και ΑΤΜ. Καταστηματάρχες της περιοχής στηλίτευσαν την παθητική στάση των αστυνομικών δυνάμεων έναντι των κουκουλοφόρων που έσπασαν ανενόχλητοι  τα πάντα στο πέρασμά τους. Ρίγος προκαλεί το βίντεο από τη δράση των κουκουλοφόρων το βράδυ της Δευτέρας στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας.  Διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε κάδους και στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στην οδό Ιπποκράτους, όπου διακόπηκε η κυκλοφορία.

Για  την υπόθεση της Ηριάννας είχε προηγηθεί «πύρινη» ανακοίνωση από το ΣΥΡΙΖΑ υπό το μότο «Οι Ηριάννες θα μείνουν στη φυλακή, την ίδια ώρα που θα βγαίνουν οι Μιχαλολιάκοι» , ενώ από το χορό των επιθέσεων κατά των δικαστών δεν μπορούσε να λείψει ο  αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος μέσω facebook συνέχισε τις επιθέσεις του. Χαρακτηριστική ήταν η αφιέρωσή του προς εισαγγελέα και δικαστές για την υπόθεση της Ηριάννας, με το τραγούδι «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ». «Αντί άλλου σχολίου… αφιερωμένο στον εισαγγελέα και τους δικαστές που ξαναφυλάκισαν την Ηριαννα…», έγραψε στην ανάρτησή του για την απόφαση του Εφετείου.

Η νέα ομοβροντία κατά των δικαστών ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε σε βάρος τους ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών. Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός μίλησε για δικαστές που λαμβάνουν απροκάλυπτα αποφάσεις υπέρ των εργοδοτών, επιλέγοντας με τον τρόπο αυτό να συντηρήσει το κλίμα ανοικτής σύγκρουσης με την τρίτη εξουσία, «την εξουσία που φυλακίζει τη νιότη», όπως άλλωστε εκτίμησε ο κ. Πολάκης στην ανάρτησή του.

Σχολιάζοντας το νέο μπαράζ επιθέσεων κατά της Δικαιοσύνης, ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, επεσήμανε ότι πρόκειται για επίθεση όχι κατά της Δικαιοσύνης, αλλά κατά της Δημοκρατίας . «Δεν χτυπούν τη Δικαιοσύνη, χτυπούν τη δημοκρατία, ας είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα, προειδοποίησε και χαρακτήρισε τη δήλωση Κοντονή για την υπόθεση της Ηριάννας «απαράδεκτο ατόπημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...