480
Ρεπόρτερ περιμένουν την ανακοίνωση για την αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έξω από τον Λευκό Οίκο | REUTERS/Joshua Roberts

ΗΠΑ: Τι σημαίνει το «λουκέτο» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2018, 16:11
Ρεπόρτερ περιμένουν την ανακοίνωση για την αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έξω από τον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Joshua Roberts

ΗΠΑ: Τι σημαίνει το «λουκέτο» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2018, 16:11

Την αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προκάλεσε η αποτυχία ψήφισης στη Γερουσία των ΗΠΑ νομοσχεδίου για την προσωρινή χρηματοδότηση του. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά;

Κατά τη διάρκεια της αναστολής το προσωπικό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που δεν κρίνεται απαραίτητο βγαίνει σε άδεια ή τίθεται σε προσωρινή αναγκαστική αργία. Οσοι θεωρούνται απαραίτητοι, εξακολουθούν να εργάζονται.

Εξαιτίας ανάλογων περιστατικών στο παρελθόν, το Κογκρέσο έχει ψηφίσει την καταβολή αναδρομικά των μισθών των ομοσπονδιακών υπαλλήλων. Οι εργαζόμενοι άρχισαν να μαθαίνουν από χθες αν θα τεθούν σε αναγκαστική αργία, όμως οι επίσημες ανακοινώσεις θα ξεκινήσουν από σήμερα. Η προηγούμενη παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους τον Οκτώβριο του 2013 διήρκεσε για 16 ημέρες και στη διάρκειά της περισσότεροι από 800.000 εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες έλαβαν αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, υποστήριξε ότι η παράλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης «ήταν 100% αναπόφευκτη» ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία για την προσωρινή χρηματοδότηση της ως τις 8 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά, τι θα συμβεί σε διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες:

Στρατός: Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι η παράλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν, ούτε αυτές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία.

Το σύνολο του 1,3 εκατομμυρίου ενστόλων θα εξακολουθήσει να εργάζεται, ωστόσο το πολιτικό προσωπικό που κρίνεται μη απαραίτητο θα τεθεί σε αναγκαστική αργία. Ο υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις, προειδοποίησε μάλιστα ότι αν διαρκέσει η παράλυση υπάρχει κίνδυνος να μην συντηρούνται τα πολεμικά πλοία και να αναγκαστούν να καθηλωθούν στο έδαφος τα αεροσκάφη.

Δικαιοσύνη: Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πολλούς εργαζόμενους που κρίνονται απαραίτητοι. Βάσει των σχεδίων του, το υπουργείο εκτιμά ότι οι 95.000 από τους 115.000 υπαλλήλους του θα εξακολουθήσουν να εργάζονται κανονικά.

Λευκός Οίκος: Περισσότεροι από 1.000 υπάλληλοι του Λευκού Οίκου σε σύνολο 1.715 θα πρέπει να τεθούν σε αναγκαστική αργία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ χθες. Ο αμερικανός πρόεδρος θα διαθέτει αρκετό προσωπικό για να φέρνει εις πέρας τα καθήκοντά του, ενώ αναμένεται να μεταβεί κανονικά την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός για να παραστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Εθνικά Πάρκα: Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να διατηρήσει ανοικτά τα εθνικά πάρκα, με το προσωπικό ασφαλείας να εργάζεται κανονικά. Το 2013 τα πάρκα είχαν κλείσει με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Αξιοθέατα στην Ουάσινγκτον: Το 2013 δημοφιλή αξιοθέατα, όπως το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν, έκλεισαν, ενώ κάποια από αυτά, όπως το Μνημείο του Λίνκολν και η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου αποκλείστηκαν με κορδέλες ώστε να εμποδίζεται η πρόσβαση.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύει να περιορίσει την πρόσβαση στα ανοικτά μνημεία. Το Σμιθσόνιαν από την πλευρά του έχει επισημάνει ότι τα μουσεία του μπορούν να παραμείνουν ανοικτά το πρώτο Σαββατοκύριακο.

Ταξίδια: Οι επιβάτες των τρένων και των αεροπλάνων δεν επηρεάστηκαν από την αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους το 2013. Η διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων είχε επίσης συνεχιστεί, αν και με κάποιες καθυστερήσεις.

Δικαστήρια: Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια, περιλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου, μπορούν να εξακολουθήσουν να λειτουργούν για τρεις εβδομάδες χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...