582
«Μην αγωνιάς, οργανώσου!», το μήνυμα του φεστιβάλ | MWASI - Collectif Afroféministe/Facebook

Γιατί διχάζει το Παρίσι ένα Φεστιβάλ Μαύρου Φεμινισμού

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2017, 16:03
«Μην αγωνιάς, οργανώσου!», το μήνυμα του φεστιβάλ
|MWASI - Collectif Afroféministe/Facebook

Γιατί διχάζει το Παρίσι ένα Φεστιβάλ Μαύρου Φεμινισμού

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2017, 16:03

Είναι από τις σπάνιες φορές που ακροδεξιές και αντιρατσιστικές οργανώσεις «συμφωνούν» καταδικάζοντας ως ρατσιστικό ένα γεγονός. Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ζήτησε εξηγήσεις από τη δήμαρχο του Παρισιού. Η διεθνής Ομοσπονδία κατά του Ρατσισμού και Αντισημιτισμού Licra σχολίασε ότι «θα έτριζαν τα κόκκαλα της Ρόζα Παρκς». Αργότερα, η ίδια η δήμαρχος, Αν Ινταλγκό, προειδοποίησε ότι «έχει το δικαίωμα να ασκήσει δίωξη κατά των διοργανωτών».

Το γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις εκατέρωθεν είναι το «NYANSAPO», ένα Φεστιβάλ Μαύρου Φεμινισμού, το πρώτο που διοργανώνεται στο Παρίσι (28 έως τις 30 Ιουλίου) από την αφρικανική – φεμινιστική κολεκτίβα Mwasi. Πρόκειται για «ένα γεγονός ριζωμένο στον μαύρο φεμινισμό, τον ακτιβισμό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο» που θέλει να προωθήσει τον προβληματισμό και τη δημόσια συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μαύρη κοινότητα και συγκεκριμένα οι μαύρες γυναίκες, στο Παρίσι.

idal
Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό σε συνέντευξη Τύπου στη Σύνοδο Δημάρχων στην Πόλη του Μεξικού, τον Δεκέμβριο του 2016 (REUTERS/Henry Romero)

Αλλά το φεστιβάλ έχει όρους. Είναι χωρισμένο σε διαφορετικές ζώνες που θα είναι προσβάσιμες σε πολύ συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού, όπως ενημερώνουν λεπτομερώς οι διοργανωτές στην ιστοσελίδα. Είναι σχεδόν αποκλειστικά για μαύρες γυναίκες. Στο 80% του φεστιβάλ θα απαγορεύεται η είσοδος ανδρών και λευκών γυναικών.

Ενας χώρος (το 80% του συνολικού χώρου) θα είναι αποκλειστικά για μαύρες γυναίκες και AFAB (Assigned Female at Birth ή προσδιορισμένες ως γυναίκες στη γέννα): δημόσιος διάλογος για τον πολιτικό ορίζοντα της οργάνωσης, συλλογισμός για τον μαύρο φεμινισμό και την αυτοσυντήρηση, ομάδες υποστήριξης.

Ενας χώρος για μαύρους ανθρώπους: προβληματισμός για τη μαύρη κοινότητα και τον αγώνα των αφρικανών

Ενας χώρος για γυναίκες – θύματα ρατσισμού: ντιμπέιτ για τα κινήματα μετα-αποικιακού φεμινισμού

Ενας χώρος για όλες τις φυλές και τα φύλα: σεμινάρια, εκθέσεις και περφόρμανς

Με άλλα λόγια, μόνο ένα μικρό τμήμα του κέντρου και των εκδηλώσεων θα είναι ανοικτά προς μαύρους, λευκούς, άνδρες και γυναίκες ανεξαιρέτως.

«Ζητώ να απαγορευτεί το φεστιβάλ», σχολίασε την Κυριακή στο Twitter η σοσιαλίστρια δήμαρχος γνωστοποιώντας ότι έχει το δικαίωμα να ασκήσει δίωξη κατά των υπεύθυνων για διακρίσεις. Αντίστοιχα μηνύματα ανάρτησαν και ομάδες προσφύγων και αντιρατσιστικές οργανώσεις, ενώ εκπρόσωπος της γαλλικής Αστυνομίας απάντησε ότι «η υπηρεσία θα διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους νόμους, τις αξίες και τις αρχές της δημοκρατίας»

Στην πραγματικότητα όμως, το ντιμπέιτ για τον ρατσιστικό ή μη χαρακτήρα του φεστιβάλ το προκάλεσε το… ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. Ο τοπικός επικεφαλής του κόμματος, Βαλεράν ντε Σεν Ζιστ, ζήτησε από την κυρία Ινταλγκό, την Παρασκευή, να εξηγήσει «γιατί προωθεί η πόλη ένα κόνσπετ που είναι καταφανώς ρατσιστικό και αντιδημοκρατικό». 

Γι’ αυτό και οι υπεύθυνοι του πολιτιστικού κέντρου, Le Generale, σχολίασαν ότι «στοχοποιήθηκαν από μία εκστρατεία παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων, ενορχηστρωμένης από την εξτρεμιστική Δεξιά» και ότι «λυπούνται που κάποιες αντιρατσιστικές οργανώσεις επέτρεψαν να γίνουν αντικείμενο χειραγώγησης». Τόνισαν ότι στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί με την κολεκτίβα για ειρηνικές εκδηλώσεις και υπενθύμισαν ότι οι περισσότεροι δεν έχουν πρόβλημα με αντίστοιχες εκδηλώσεις που αφορούν αποκλειστικά γυναίκες, αρκεί να μη θίγεται το ζήτημα της φυλής.

"Les Blancs vous accuseront de causer le trouble quand tout ce que vous faisiez été d'agir comme des êtres humains…

Geplaatst door MWASI – Collectif Afroféministe op Zondag 28 mei 2017

Από την πλευρά της, η κολεκτίβα ενημέρωσε σε σχόλιό της στο Facebook, τη Δευτέρα, ότι «ύστερα από επικοινωνία με την αστυνομία και το επιτελείο του δήμου Παρισιού, διαβεβαιώνουν ότι το φεστιβάλ δεν μπορεί ούτε να ακυρωθεί ούτε να απαγορευτεί» και ότι «αναμένουν την επίσημη δήλωση του δημαρχείου και τις πρέπουσες εξηγήσεις».

Οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι θα το φεστιβάλ θα επαναλαμβάνεται στην πόλη κάθε χρόνο και ότι θα ακολουθήσουν αντίστοιχα φεστιβάλ σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

*Η λέξη «Nyansapo» στη διάλεκτο των Ασάντι της Γκάνα αντιπροσωπεύει την έννοια της «σοφίας, αυθεντικότητας, ευφυίας, της δυνατότητας να πετυχαίνεις τον στόχο σου μέσα από τη γνώση και την εμπειρία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...