351
Γυναίκα στην Ινδία προσπαθεί να προστατευτεί σε κύμα καύσωνα το 2015: τέτοια φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά και επικίνδυνα το μέλλον | ΑΠΕ/EPA/JAGADEESH NV

Ενα δισεκατομμύριο Ινδοί αντιμέτωποι με φονικούς καύσωνες λόγω κλιματικής αλλαγής

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2017, 14:45
Γυναίκα στην Ινδία προσπαθεί να προστατευτεί σε κύμα καύσωνα το 2015: τέτοια φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά και επικίνδυνα το μέλλον
|ΑΠΕ/EPA/JAGADEESH NV

Ενα δισεκατομμύριο Ινδοί αντιμέτωποι με φονικούς καύσωνες λόγω κλιματικής αλλαγής

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2017, 14:45

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία -τη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου- απειλούνται τις αμέσως επόμενες δεκαετίες με καύσωνες με υψηλή υγρασία, οι οποίοι θα μπορούσαν να σκοτώσουν ακόμη και υγιή άτομα μέσα σε λίγες ώρες, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Το μόνο που θα μπορούσε να αναστρέψει το ενδεχόμενο θα είναι η δραστική περικοπή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προσθέτουν.

Τα μοντέλα των επιστημόνων έδειξαν ότι με κύματα καύσωνα και υψηλή υγρασία, αλλά και χωρίς να έχουν περιοριστεί οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στο τέλος του αιώνα (μετά το 2070) το 4% του πληθυσμού στην περιοχή θα είναι αντιμέτωπο με θανάσιμες συνθήκες ακόμη και μετά από λίγες ώρες έκθεσης.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μέσα σε συνδυασμό υψηλής θερμοκρασίας και υψηλής θερμοκρασίας οι άμυνες του οργανισμού απέναντι στο φαινόμενο αδυνατίζουν. Το σώμα πάνω από τους 35 βαθμούς σε θερμοκρασία υγρού θερμομέτρου (WBT) και μέσα σε υψηλή υγρασία, δεν μπορεί να δροσιστεί απλά και μόνο με την έκκριση ιδρώτα. (Το υγρό θερμόμετρο έχει μικρότερες τιμές από το ξηρό θερμόμετρο που μετρά την θερμοκρασία του αέρα).

Έτσι ακόμη και άνθρωποι που είναι υπό σκιά μπορεί να πεθάνουν μέσα σε μερικές ώρες.

Γενικότερα, τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει στη νοτιοανατολική Ασία θα είναι αντιμέτωπο με τουλάχιστον ένα καύσωνα 31 βαθμών WBT, το οποίο είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο που δεν παίρνει προφυλάξεις.

Ενα παράδειγμα του πόσο πιθανό είναι να έχουμε τέτοιες συνθήκες συνέβη μόλις το 2015 στο Ιράν όταν σε μια πόλη η θερμοκρασία έφτασε τους 46 βαθμούς και η υγρασία το 50%. Στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου οι θερμοκρασίες πάνω από τους 45 βαθμούς το καλοκαίρι δεν είναι ασυνήθιστες, σε κάποιες περιοχές μάλιστα η υγρασία είναι πολύ υψηλή.

Με δεδομένο ότι η Ινδία είναι από τους μεγαλύτερους «παραγωγούς» αερίων του θερμοκηπίου (χωρίς να έχει κάνει πολλά για τον περιορισμό της κατάστασης) και ότι ζουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ακραία φτώχεια, το πρόβλημα θα γίνει ιδιαίτερα οξύ για τη χώρα. Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άτομα που ζουν στις κοιλάδες του Γάγγη και του Ινδού, των δύο μεγάλων ποταμών στην Ινδία, είναι εκτεθειμένοι σε αυτές τις συνθήκες.

Το δίλημμα ανάπτυξη ή περιβαλλοντική πίεση γίνεται με τον τρόπο αυτό πιο έντονο για την χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...