1167
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση των πρωτοβουλιών του ΙΣΝ για την Υγεία. Δεξιά στο πάνελ, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Τρία νέα νοσοκομεία δια χειρός Ρέντσο Πιάνο

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2020, 09:27
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση των πρωτοβουλιών του ΙΣΝ για την Υγεία. Δεξιά στο πάνελ, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Τρία νέα νοσοκομεία δια χειρός Ρέντσο Πιάνο

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2020, 09:27

Μια νέα, υψηλή στιγμή εθνικής ευεργεσίας κατέγραψε το βράδυ της Πέμπτης το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σε εκδήλωση που έγινε στην Εθνική Βιβλιοθήκη του ΚΠΙΣΝ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, υπουργών και βουλευτών, ακαδημαϊκών, επιστημόνων και απλών πολιτών, ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, παρουσίασε το νέο πλέγμα πρωτοβουλιών του Ιδρύματος στην Υγεία.

«Στόχος μας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες υγείας για μία καλύτερη ζωή», ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος, αναλύοντας τη νέα πρωτοβουλία που περιλαμβάνει, την ίδρυση δύο Γενικών Νοσοκομείων με μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, σε Κομοτηνή και Σπάρτη τα οποία θα κοστίσουν από 90 εκατ. ευρώ και ενός Παιδιατρικού στη Θεσσαλονίκη με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Η απουσία ενός Παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μια νέα πρωτεύουσα των Βαλκανίων εν έτει 2020, είναι αναμφίβολα γεγονός που εκθέτει την ελληνική Πολιτεία –και εδώ έρχεται να προστρέξει ως αρωγός, για να καλύψει αυτό το έλλειμμα του κράτους, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ειδικότερα, στην πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ περιλαμβάνονται:

-ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης

-η ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα

-η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

-η προμήθεια νέου εξοπλισμού με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.

Ο κ. Δρακόπουλος ανακοίνωσε επίσης τη δωρεά δύο ελικοπτέρων και δύο αεροπλάνων που θα προστεθούν στην άλλη μεγάλη δωρεά του ΙΣΝ, αυτή των 143 ασθενοφόρων προς το ΕΚΑΒ

-την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας

-τη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση του τραύματος και την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία με τον ελληνικό Δημόσιο, τονίζοντας ότι την έναρξη υλοποίησης των σημαντικών δωρεών του ΙΣΝ σε όλη την επικράτεια σήμανε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τον Μάρτιο του 2018. «Είμαστε μια ενιαία ομάδα που δουλεύουμε για την αναβάθμιση της υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

Το Νοσοκομείο Κομοτηνής, προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024, θα έχει 181 κλίνες, μονόκλινα και δίκλινα. Το Νοσοκομείο θα αναπτυχθεί σε έκταση 25.000 τ.μ., και όπως είπε ο κ. Δρακόπουλος θα είναι «πράσινο κτίριο» άρτια εξοπλισμένο με ψηφιοποιημένο περιβάλλον εργασίας.Το Νοσοκομείο Σπάρτης θα ολοκληρωθεί το 2025 και αρχές 2024 θα είναι έτοιμο και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΝ, κάθε έξι μήνες ομάδα του Ιδρύματος, επισκέπτεται τις περιοχές που θα ανεγερθούν τα τρία Νοσοκομεία και ενημερώνει την κοινότητα για την πορεία των έργων.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος καλωσορίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκδήλωση στο ΚΠΙΣΝ (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ)

Toν σχεδιασμό των έργων υποδομών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο.

«Το μόνο πρόβλημα που έχω είναι ότι δεν είμαι Ελληνας». Ετσι ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο σπουδαίος ιταλός αρχιτέκτονας.

Ο Ρέντσο Πιάνο παρουσιάζοντας τα τρία νοσοκομεία που θα φτιάξει και εξοπλίσει το ΙΣΝ

Ο Πιάνο αναφέρθηκε αναλυτικά στα αρχιτεκτονικά σχέδια των τριών Νοσοκομείων, τονίζοντας ότι φιλοδοξία των συνεργατών του είναι η ίδρυση των καλύτερων Νοσοκομείων της Ευρώπης που θα συνδυάζουν την ιατρική αριστεία, την περιβαλλοντική αριστεία, την ανθρώπινη αριστεία και το φως, στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία, καθώς όπως είπε, βασικό υλικό της αρχιτεκτονικής είναι το κάλλος του φωτός.

Τα Νοσοκομεία θα έχουν φως, εργαζόμενοι και ασθενείς θα έχουν θέα το περιβάλλον, «δεν θα είναι τυφλά δωμάτια» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ψηφιακή απεικόνιση από το υπό κατασκευή Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής
Το εσωτερικό των δωματίων. Ο Ρέντσο Πιάνο επέμεινε ώστε τα δωμάτια νοσηλείας να μην είναι «τυφλά»

Μάλιστα στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου Κομοτηνής θα φυτευτούν 1.000 δέντρα.

Η νέα πρωτοβουλία του ΙΣΝ έρχεται σε συνέχεια σειράς σημαντικών δωρεών που είχε ήδη πραγματοποιήσει το ΙΣΝ στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 420 εκατ. ευρώ!

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αναμόρφωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στον «Ευαγγελισμό», που θα γίνει με δωρεά του ΙΣΝ, της οικογένειας Μαρτίνου και της Αλίκης Περρωτή, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό η «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ να έχει σύγχρονα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Ο κ. Κικίλιας απάντησε και στη Ζωή Γραμμάτογλου, πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι, η οποία μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς τελικού σταδίου. Οπως είπε «σε νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αρχές Μαρτίου περιλαμβάνεται η κατ οίκον βοήθεια, διότι πράγματι είναι κάτι που λείπει».

Παυλόπουλος: «Η Ελλάδα βγήκε στο “ξέφωτο” αλλά έχει πάντα ανάγκη»

Για εθνική προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην ελληνική κοινωνία έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του.

Αναφερόμενος στην Προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και στον πυλώνα της Υγείας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι αποτελεί μια έμπρακτη στήριξη του κοινωνικού ιστού και του Κοινωνικού Κράτους στην Ελλάδα, σε μια στιγμή που το κοινωνικό κράτος και ο κοινωνικός ιστός χειμάζονται.

«Αυτός ο τομέας, αυτός ο πυλώνας, στην ουσία είναι ο δείκτης ευαισθησίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος απέναντι στον άνθρωπο», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «κι αυτό είναι ένα θέμα Πολιτισμού».

Οπως διευκρίνισε: «Δεν ξεχνάμε ότι ο Ευρωπαϊκός μας Πολιτισμός, ο Δυτικός μας Πολιτισμός, ξεκινώντας από την Ελλάδα έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο. Αν ο άνθρωπος δεν μπορέσει να υπερασπισθεί την αξία του, δεν μπορέσει να αναπτύξει ελεύθερα την Προσωπικότητα του, κανένα έργο Πολιτισμού δεν μπορεί να έχει αξία γι΄αυτόν. Τα έργα Πολιτισμού υπάρχουν για τον άνθρωπο που έχει αξιοπρέπεια και που δημιουργεί. Αυτός ο τομέας, αυτό προσέφερε. Είναι, ίσως -δεν υπερβάλλω- από όσα έχετε κάνει, ο πιο σημαντικός και το γεγονός είναι ότι συνεχίζεται, τώρα που η Ελλάδα βγήκε στο “ξέφωτο” αλλά έχει πάντα ανάγκη».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην παρέμβασή του στην εκδήλωση (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)

Απευθυνόμενος στον κ. Δρακόπουλο, υπογράμμισε ότι το ΙΣΝ συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων ευεργετών και τόνισε ότι «κλείνουμε 200 χρόνια από την Επανάσταση, ουσιαστικά διακόσια χρόνια της πορείας του Νεότερου Ελληνικού Κράτους. Ξέρουμε τι προσέφεραν οι μεγάλοι ευεργέτες, οι Εθνικοί Ευεργέτες σε αυτή την πορεία. Αυτή την πορεία τη συνεχίζετε. Εύχομαι να υπάρξουν συμπαραστάτες, χαίρομαι γιατί υπάρχουν συμπαραστάτες σήμερα, σαν κι αυτό που βλέπουμε εδώ».

Μάλιστα, τόνισε ότι «δεν έχει σημασία το μέγεθος, αλλά η διάθεση ψυχής, το ενδιάθετο φρόνημα των ανθρώπων, όπως ο Θανάσης και η Μαρίνα Μαρτίνου, όπως η κυρία Περρωτή, τους οποίους επίσης έχω γνωρίσει σε όλη αυτή τη διαδρομή».

Τέλος, ευχήθηκε το παράδειγμά τους να βρει συνεχιστές και κατέληξε λέγοντας: «Η μεγαλύτερη προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα είναι να βρει συνεχιστές, αφού μόνος του κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει. Πάντως αυτό που έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα είναι -πραγματικά- μια εθνική προσφορά, και γιατί όχι, μια εθνική εμπειρία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...