448
Aμερικανικό Drone εν πτήσει. Ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί ευρέως μικρά drones στις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων του PKK | Courtesy Erik Hildebrandt/Northrop Grumman/Handout via REUTERS

Ιδού τα νέα drones-καμικάζι του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2017, 06:00
Aμερικανικό Drone εν πτήσει. Ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί ευρέως μικρά drones στις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων του PKK
|Courtesy Erik Hildebrandt/Northrop Grumman/Handout via REUTERS

Ιδού τα νέα drones-καμικάζι του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2017, 06:00

Φαίνονται ακίνδυνα, έχουν μέγεθος μόνο λίγων δεκάδων εκατοστών, αλλά είναι δολοφονικά. Τα νέα «παιχνίδια» του Ερντογάν είναι drones-καμικάζι νέας γενιάς και όπως αναφέρει η Repubblica παρουσιάστηκαν πρόσφατα στον τουρκικό Τύπο. Τα νέα όπλα του τουρκικού στρατού εκτός από τον βασικό τους ρόλο, της παρακολούθησης, φέρουν εκρηκτικά και μπορούν να επιτεθούν στον στόχο – αν κριθεί απαραίτητο – και να αυτοκαταστραφούν.

Πρόκειται για αυτόνομα drones εξοπλισμένα με εξελιγμένους αλγόριθμους και κατασκευασμένα σύμφωνα με τις πιο μοντέρνες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. Σκοπός τους είναι να παρακολουθούν και προσαρμόζονται σε διαφορετικές πολεμικές συνθήκες είτε σε αμυντικούς είτε σε επιθετικούς ρόλους.

Ενα από τα μοντέλα, το Alpagu, που σημαίνει γενναίο άτομο, μπορεί να είναι έτοιμο για δράση εντός 45 δευτερολέπτων. Λειτουργεί και μέσω τηλεχειρισμού και αυτόνομα. Το μοντέλο Togan, έχει προχωρημένες δυνατότητες παρακολούθησης από μεγάλο ύψος χάρη στον φωτογραφικό φακό με τον οποίο είναι εφοδιασμένο και παρουσιάστηκε ως ιδανικό για επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου.

Turkey-Drone_Protagon

Η νέα «οικογένεια» των drones του τουρκικού στρατού που κατασκευάστηκε από μία εξειδικευμένη εταιρία για λογαριασμό του τουρκικού στρατού, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο στη 13η  Διεθνή Εκθεση της Αμυντικής Βιομηχανίας στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά τώρα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέφερε την επίσημη τοποθέτηση της Αγκυρας. «Η μαζική παραγωγή της νέας ομάδας drones ξεκίνησε ήδη και τα πρώτα προϊόντα θα είναι σε μικρό χρονικό διάστημα των χέρια των δυνάμεων ασφαλείας», ανέφερε ο υφυπουργός Αμυνας Ισμαήλ Ντεμίρ.

Η τουρκική πολεμική βιομηχανία έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, καθώς ο τουρκικός στρατός είναι αριθμητικά ο δεύτερος μεγαλύτερος του ΝΑΤΟ μετά τον αμερικανικό. Το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα αποφάσισε να προωθήσει την παραγωγή drones υψηλής τεχνολογίας καθώς οι τούρκοι επιτελείς τα θεωρούν εξαιρετικά χρήσιμα στον πόλεμο κατά των Κούρδων του Pkk. Χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και καιρό, αλλά θεωρούνται πια παρωχημένης τεχνολογίας. Για αυτόν τον λόγο κρίθηκε απαραίτητη η ανανέωση του «στόλου». Ο εξοπλισμός του στρατού με νέας τεχνολογίας εξοπλισμό αποτελεί άλλωστε ζήτημα που έχει πάρει «ζεστά» ο Ερντογάν που πρόσφατα δήλωσε, παίζοντας όπως κάνει μόνιμα πια το «εθνικιστικό χαρτί»: «Θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε το κράτος ζωντανό. Θα το κάνουμε με τα τεθωρακισμένα, με τα κανόνια και με τα drones. Θα το πράξουμε εξοπλίζοντας τον στρατό μας και τις δυνάμεις ασφαλείας με όλα τα απαραίτητα όπλα».

Στην Τουρκία είναι γνωστό ότι ο στρατός είναι καθημερινό ζήτημα, ειδικά μετά το αποτυχημένο περσινό πραξικόπημα, καθώς μάλιστα η χώρα παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Δικαστήριο της Αγκυρας καταδίκασε την Τρίτη σε ισόβια 13 άτομα που κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να πάρουν τον έλεγχο της μεγαλύτερης εταιρίας διαχείρισης δορυφορικών λήψεων (Turksat) για να εμποδίσουν τη μετάδοση σήματος κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016. Δύο υπάλληλοι που προσπάθησαν τότε να τους εμποδίσουν σκοτώθηκαν, ενώ η επιχείρηση τελικά απέτυχε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News