467
Η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου | Nick Paleologos / SOOC

Η Λυδία Κονιόρδου διαψεύδει (;) τους Times του Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2017, 22:06
Η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου
|Nick Paleologos / SOOC

Η Λυδία Κονιόρδου διαψεύδει (;) τους Times του Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2017, 22:06

Δημοσίευμα των Times ανέφερε ότι η Ελλάδα απειλεί να μηνύσει τη Βρετανία για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, σε αποκλειστική της συνέντευξη στη συγκεκριμένη εφημερίδα, φέρεται να δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να σπάσει το αδιέξοδο που προκαλείται από τη συνεχή άρνηση της βρετανικής κυβέρνηση να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους. Χρησιμοποιούμε και τη διπλωματική οδό και εναλλακτικούς τρόπους… χωρίς να αποκλείουμε τη χρήση δικαστικών μέσων».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού, διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα φέρεται να δήλωσε η υπουργός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Λυδία Κονιόρδου διαβεβαιώνει ότι «όχι μόνο δεν είπε ή υπονόησε κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως επισήμανε ότι: «Η Ελλάδα σε αυτό το στάδιο κινείται προς την κατεύθυνση της χρήσης τόσο της διπλωματικής οδού, όσο και εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών». Πρόσθεσε, επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ότι ”η χώρα επιφυλάσσεται του δικαιώματος που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο να κινηθεί νομικά για να διεκδικήσει την επιστροφή ενός εμβληματικού πολιτιστικού της αγαθού, το οποίο νόμιμα της ανήκει όπως είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα, όποτε, όταν και εφόσον κάποια στιγμή στο μέλλον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο”».

«Η παραποίηση των δηλώσεων της υπουργού Πολιτισμού ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και η παρουσίαση του όλου θέματος με τρόπο που να δείχνει, παραπλανητικά, την επιλογή της δικαστικής οδού ως ειλημμένης απόφασης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση και παραθέτει την απάντηση της κυρίας Κονιόρδου στην ερώτηση της δημοσιογράφου, όπως δημοσιεύτηκε στους Times:

«Ερ: Εχουν παρέλθει 200 χρόνια από τη στιγμή που τα γλυπτά αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα. Πώς προχωράει αυτή τη στιγμή το αίτημα επαναπατρισμού τους; Η Αθήνα επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να φέρει ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων την υπόθεση; Εξετάζει άλλες λύσεις; Η κυβέρνηση συνεργάζεται ακόμα με τον Τζέφρι Ρόμπερτσον και την Αμάλ Κλούνεϊ στην εξέταση νομικών λύσεων;

Απ.: H Ελλάδα είναι αποφασισμένη να σπάσει το αδιέξοδο που προκαλείται από τη συνεχή άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους και για τον λόγο αυτό, το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών παραμένει διαρκώς ψηλά στην ατζέντα μας. Η Ελλάδα, σε αυτό το στάδιο, κινείται προς την κατεύθυνση της χρήσης τόσο της διπλωματικής οδού όσο και εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αποκλείουμε την πιθανότητα χρήσης δικαστικών μέσων στο μέλλον».

Ισως, λοιπόν, ο τίτλος του κειμένου στην λονδρέζικη εφημερίδα να έπρεπε να είναι «Η Ελλάδα δεν αποκλείει το να κινηθεί δικαστικά προκειμένου να ανακτήσει τα “κλεμμένα” Ελγίνεια Μάρμαρα». Ο οποίος, όμως, στην ουσία, δεν αλλάζει το περιεχόμενο των όσων δήλωσε η κυρία Κονιόρδου, αφού τα όσα είπε συνιστούν προειδοποίηση, αποτελούν «απειλή», αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο, κάποια στιγμή, να κινηθεί δικαστικά η χώρα μας προκειμένου να επιλυθεί το εν λόγω ζήτημα. Η ίδια η υπουργός το δήλωσε, ασχέτως εάν προσπαθεί τώρα να το «ρετουσάρει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...