1335
Κολυμβητές στην διαδικασία του «Cross the Euro Canal» | INTIMEnews/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Διάπλους Διώρυγας Κορίνθου: «Η χειρότερη διοργάνωση ever»

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 2 Οκτωβρίου 2017, 22:16
Κολυμβητές στην διαδικασία του «Cross the Euro Canal»
|INTIMEnews/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Διάπλους Διώρυγας Κορίνθου: «Η χειρότερη διοργάνωση ever»

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 2 Οκτωβρίου 2017, 22:16

Δύσκολα μπορεί να περιγράψει κάποιος τα αισθήματα που δημιουργούν οι περιγραφές των συμμετεχόντων στον αγώνα κολύμβησης «Cross the Euro Canal» που διοργανώθηκε την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου στον Ισθμό της Κορίνθου. «Ζήσε την εμπειρία να κολυμπήσεις κατά μήκος της Διώρυγας της Κορίνθου. Μια μοναδική πρόκληση να διασχίσεις τα 6.343 μ. που είναι το μήκος της διώρυγας μεταξύ Ισθμίων και Ποσειδωνίας», προέτρεπαν οι διοργανωτές. Ο αγώνας διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ανώνυμης Εταιρίας Διώρυγας Κορίνθου, του δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεωδώρων, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Οι κολυμβητές πριν από την εκκίνηση
Οι κολυμβητές πριν από την εκκίνηση

Το αποτέλεσμα; «Θα σου περιγράψω μόνο το εξής», λέει στο protagon φίλος αθλητής από το Κολυμβητήριο της Καλαμαριάς. «Το ρεύμα ήταν κόντρα, δεν μπορούσα να πάω μπροστά και εάν αφηνόμουν να με γυρίσει το κύμα πίσω, δεν ήξερα εάν θα βρεθεί κάποια βάρκα να με περιμαζέψει. Μετά από μιάμιση ώρα κολύμβησης, όταν πλέον είχε γυρίσει το ρεύμα και ήταν τρομερή καταπόνηση να συνεχίσω τον αγώνα, αφέθηκα στο ρεύμα και με πήγε πάλι στην αφετηρία. Έκανα μιάμιση ώρα για να κολυμπήσω δύο χιλιόμετρα (η ταχύτητά μου είναι τρία χιλιόμετρα την ώρα, κανονικά) και είκοσι μόλις λεπτά έχοντας αφεθεί στο κύμα για την επιστροφή στην αφετηρία!» Εάν αυτό συνέβη σε αθλητή με μεγάλη εμπειρία σε αγώνες θάλασσας, τι μπορεί να συνέβη σε λιγότερο έτοιμους κολυμβητές; «Να σου πω ότι σε κάποια στιγμή είδαμε σε μια μικρή εσοχή, κάπως σαν μια υποτυπώδη παραλία, καμιά δεκαριά παιδιά 13-14 ετών, που πρέπει να ήταν αθλητές του Ολυμπιακού, να έχουν πανικοβληθεί. Δεν ήξεραν αν θα έρθει μια βάρκα να τα μαζέψει, δεν είχαν κανένα τρόπο επαφής με τους εθελοντές και δεν είχαν τρόπο να φύγουν! Σκέψου ότι τα παιδιά αυτά βρέθηκαν από το ασφαλές περιβάλλον της πισίνας σε αυτήν την κατάσταση». Περιγράφει έναν τραγέλαφο. «Επιστρέφοντας στην αφετηρία, οι διοργανωτές ήταν εξαφανισμένοι και είχαν αφήσει κάποιους πιτσιρικάδες εθελοντές. Περιμέναμε 45 λεπτά για να έρθει το λεωφορείο να μας πάει εκεί που είχαμε τα πράγματά μας στα Ίσθμια. Το λεωφορείο μας άφησε 300 μέτρα μακριά από το σημείο τερματισμού. Το γελοίο είναι ότι αναγκαστήκαμε να περάσουμε ανάμεσα από τους καλεσμένους ενός γάμου. Σκέψου, τώρα, 50 άτομα με μαγιό, να περνούν από το γάμο βρίζοντας…»

Δεν είναι για γέλια. Όλοι όσοι μιλούν στο protagon εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός ότι δεν πνίγηκε κόσμος σε μια διοργάνωση γεμάτη λάθη, εγκληματική αμέλεια, άσχετους με το αντικείμενο διοργανωτές, παντελή έλλειψη αντίληψης του κινδύνου που συνεπάγεται μια τέτοια διοργάνωση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κανείς δεν είναι σίγουρος πόσοι ακριβώς κολύμπησαν, πόσοι εγκατέλειψαν και πόσοι τερμάτισαν, διότι δε γινόταν καταμέτρηση! Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 120 άτομα που συμμετείχαν αρνήθηκαν να επιστρέψουν τα τσιπάκια που φορούσαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, και οι διοργανωτές τους τα ζήτησαν μόλις την περασμένη Παρασκευή. «Τυπικά, τουλάχιστον 120 άτομα αγνοούνται», μας λέει ο κολυμβητής. Χαρακτηριστικό του πολύ κακού κλίματος είναι το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανείς να κάνει τις απονομές σε όσους τερμάτισαν πρώτοι (αθλητές πάρα πολύ υψηλής κλάσης), και τα έδιναν οι εθελοντές.

Μία κολυμβήτρια εξουθενωμένη από την προσπάθεια μεταφέρεται με το φουσκωτό
Μία κολυμβήτρια εξουθενωμένη από την προσπάθεια μεταφέρεται με το φουσκωτό

Η σελίδα της διοργάνωσης στο Facebook  διαθέτει μια αξιοσημείωτη μοναδικότητα: έχει αξιολόγηση 2,3 αστέρια, τα οποία αποκτήθηκαν κατόπιν 66 αξιολογήσεων με 5 αστέρια (άριστα), 131 αξιολογήσεων με 1 αστέρι (χειρότερα δε γίνεται) και 1 αξιολόγησης με 2 (αρκετά άσχημα). Ο διοργανωτής επιμένει ότι πρόκειται για μια συγκεκριμένη ομάδα που τον πολεμά, ενώ δεκάδες επώνυμες κριτικές είναι δημοσιευμένες στη σελίδα, γράφοντας τα χειρότερα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την ανάρτηση που έδωσε τον τίτλο για το ρεπορτάζ: «Η χειρότερη διοργάνωση ever. Ανίκανοι και το λιγότερο επικίνδυνοι μιας και δεν μπορούσατε να πράξετε ούτε τα αυτονόητα. Κυριότερο όλων η λανθασμένη εκκίνηση από την λάθος μεριά με αποτέλεσμα να κολυμπάμε κόντρα στο ρεύμα. Και ήταν κάτι που το γνωρίζατε αφού είναι γνωστή η περιοδικότητα αλλαγής των ρευμάτων εδώ και 100 χρόνια. Να μην αναφερθώ περαιτέρω στο ότι δεν υπήρχε ασφάλεια για τους αθλητές. Απλά νοιώθω τυχερός που τουλάχιστον συμμετείχα στην περσινή διοργάνωση Swim The Canal όπου οι διοργανωτές ήταν επαγγελματίες. Καμία σχέση με εσάς. Κάνατε τον υπέρτατο κολυμβητικό στίβο να μοιάζει εφιάλτης».

Γιατί, όμως, κατέληξε έτσι η διοργάνωση; Ας δούμε σε συντομία το ιστορικό του Cross the Euro Canal. Ο αγώνας είχε διοργανωθεί πέρσι άψογα, αλλά φέτος, ήδη από το χειμώνα οι περσινοί διοργανωτές δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να τον διοργανώσουν. Έτσι, η Ανώνυμος Εταιρία «Διώρυγα Κορίνθου» επέλεξε ανάμεσα σε διάφορες προσφορές που είχε δεχτεί, την εταιρία Odygis για τη διοργάνωση. Βεβαίως, ώσπου να γίνει αυτό, είχαμε φτάσει στον Αύγουστο και ο χρόνος προετοιμασίας ήταν ελάχιστος.

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας Odygis, Δημήτρης Γκομόζιας, αρνείται ότι υπήρξαν λάθη, παραλείψεις και αβλεψίες. «Εμείς τα κάναμε όλα σωστά», τονίζει στο protagon. «Η μεγάλη μας ατυχία ήταν ότι γύρισε το ρεύμα και γι’ αυτό δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε. Εάν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω, το μόνο που θα φρόντιζα θα ήταν να ανοίξω πολύ νωρίς τη γραμματεία, ώστε να μην υπάρξει η καθυστέρηση στην εκκίνηση και να προλάβουμε το ρεύμα». Ο κ. Γκομόζιας θεωρεί ότι η εταιρία του είναι ενδεδειγμένη για ένα τέτοιο γεγονός, καθώς διαθέτει εμπειρία. «Έχω διοργανώσεις Special Olympics στην Ανδραβίδα με συμμετοχές από 12 χώρες της Ευρώπης. Είχα τους κατάλληλους συνεργάτες, προπονητές και τεχνικούς. Η εταιρία μου είναι ΜκΟ, και ασχολούμαι να βρίσκω χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα, έχω φέρει πολλά χρήματα στην Ελλάδα για πολιτιστικά και αθλητικά events».

Και πρώτες βοήθειες στο ασθενοφόρο. φωτό: INTIMEnews
Και πρώτες βοήθειες στο ασθενοφόρο. φωτό: INTIMEnews

Ο δήμαρχος Λουτρακίου, από την άλλη, λέει στο protagon ότι απορεί γιατί η Ανώνυμος Εταιρία Διώρυγα Κορίνθου δεν δέχτηκε την πρότασή του να διοργανώσει ο Οργανισμός του δήμου τους αγώνες. «Διαθέτουμε την τεχνογνωσία, μπορούσαμε και ζητήσαμε να το αναλάβουμε, αλλά δεν μας το ανέθεσαν», τονίζει ο Γιώργος Γκιώνης, αφήνοντας αιχμές κατά της εταιρίας, η οποία είναι του Δημοσίου.

Από τη διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρίας Διώρυγα Κορίνθου δεν πήραμε επίσημη απάντηση στις ερωτήσεις που υποβάλαμε γραπτώς, αναφορικά με την επιλογή. Η διευθύνουσα σύμβουλος, Ελένη Σακισλή, μας έκανε μόνο την παρακάτω δήλωση: «Η ΑΕΔΙΚ, λόγω της αδυναμίας των περσινών διοργανωτών να διεξάγουν από κοινού την διοργάνωση, αναγκαστήκαμε ένα μήνα πριν την διεξαγωγή του αγώνα να απευθυνθούμε σε άλλο φορέα. Η μόνη εμπλοκή της εταιρίας στη διοργάνωση, είναι η παραχώρηση του καναλιού».

Ο διοργανωτής παραδέχεται ότι δεν υπήρχε συμφωνητικό με την ΑΕΔΙΚ, αλλά μας κάνει λόγο για απόφαση που αναρτήθηκε στη diavgeia. Ισχυρίζεται ότι υπήρχε ασφαλιστική κάλυψη για τους αθλητές και προκειμένου να καταρρίψει τις κατηγορίες εναντίον του φέρει το επιχείρημα ότι δεν υπήρχαν νοσηλευόμενοι τραυματίες στον αγώνα στο νοσοκομείο του Λουτρακίου. «Είναι δυνατόν να ισχύουν αυτά και να μην πήγαν στο νοσοκομείο;» ρωτά.

Για το τέλος, προς επίρρωση των παραπάνω και ως σύνοψη για το πόσα πράγματα μπορεί να πήγαν στραβά, αφήνουμε το σχόλιο του καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αρθρογράφου στο protagon, Διομήδη Σπινέλλη, ο οποίος είναι κολυμβητής και συμμετείχε στον αγώνα.

«Απαράδεκτη διοργάνωση!
– Η εκκίνηση του μπλοκ 6 καθυστέρησε μία ώρα και είκοσι λεπτά, από την ώρα που είχε ανακοινωθεί στον ιστότοπο (11:50 έναντι 10:30).
– Πιθανότατα και λόγω της καθυστέρησης, βρεθήκαμε μετά από 50′ να κολυμπάμε αντίθετα στο ισχυρό ρεύμα.
– Δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο για την ενημέρωση των αθλητών όταν άλλαξε το ρεύμα, ούτε σχετική ενημέρωση για το ενδεχόμενο κατά την εκκίνηση. Ο κάθε ένας βρέθηκε να κάνει ό,τι νόμιζε για να σωθεί.
– Δεν καταμετρήθηκαν ποτέ οι αθλητές που εγκατέλειψαν, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς αν κάποιοι αθλητές (ανάμεσά τους και μικρά παιδιά) συνέχιζαν να κινδυνεύουν μέσα στον ισθμό.
– Στο χώρο της εκκίνησης δεν υπήρχε καμία πρόνοια για το πού θα περπατάν οι αθλητές, που ήταν πια ξυπόλητοι.
– Στην εκκίνηση απουσίαζαν τα στοιχειώδη: μεγάφωνο για την ενημέρωση των αθλητών, νερό για του αθλητές που μέτραγαν πια πάνω από δύο ώρες από την εγγραφή, σκιά για πρόσθετη αναμονή που για μερικούς κράτησε πάνω από μια ώρα.

Θα πρέπει να ζητηθεί συγνώμη από τους αθλητές, να τους επιστραφούν τα χρήματα συμμετοχής και οι “υπεύθυνοι” να λογοδοτήσουν».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...