628
Η τελευταία ορκωμοσία μελών της κυβέρνησης είχε κάτι το περίεργο | CreativeProtagon

Τα πρωθύστερο ΦΕΚ, ο διάβολος και η… Τσίπρα

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 13 Μαρτίου 2018, 07:57
Η τελευταία ορκωμοσία μελών της κυβέρνησης είχε κάτι το περίεργο
|CreativeProtagon

Τα πρωθύστερο ΦΕΚ, ο διάβολος και η… Τσίπρα

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 13 Μαρτίου 2018, 07:57

Καθυστερημένο, αλλά ενδιαφέρον. Γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ίσως και γιατί τα αλλόκοτα που σχετίζονται με κυβερνητικές πράξεις, έχουν τη δική τους σημασία – ερμηνεία · κι ας μη τη μάθουμε ποτέ.

«Καλέ, τι κάνουν αυτοί…», μου μήνυσε στο τηλέφωνο η καλύτερη πηγή μου, καθώς ξεφύλλιζε το ΦΕΚ  (αριθμός φύλλου 37, τεύχος πρώτο) στο οποίο φιγουράρουν τα ονόματα των νέων υπουργών-υφυπουργών της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η ίδια (πηγή) συνέχισε απτόητη: «Το λέει ξεκάθαρα εδώ, ο Ιωάννης Δραγασάκης του Ανδρέα έγινε υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, και ο Φώτιος – Φανούριος Κουβέλης του Ευαγγέλου, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας προτού δώσουν τον πολιτικό τους όρκο και πουν εκείνο το περιβόητο «διαβεβαιώνω…» αντί του «ορκίζομαι…» που έκανε έξαλλο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Και ο Βίτσας, η Τζούφη, ο Ηλιόπουλος, ο Στρατής, έκαναν βεντάλια το ΦΕΚ που τους έλεγε υπουργούς και υφυπουργούς ενόσω περίμεναν στη σάλα του Προεδρικού να τους ορκίσει ο Προκόπης (Παυλόπουλος). Αλήθεια!»

Αλήθεια. Σε ένα παράδοξο τερτίπι της, ασυνήθιστο ακόμη και για την ίδια, η κυβέρνηση επέλεξε να ορκίσει τα νέα μέλη της την 1η του Μάρτη, ενώ το ΦΕΚ του διορισμού των νέων υπουργών, υφυπουργών και του αναπληρωτή υπουργού φέρει ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου.

Η πηγή, που πεταλώνει και ψύλλο, άρχισε να ξεθάβει ημερομηνίες και να επιχειρεί ιστορική αναδρομή για να πείσει περί το ασυνήθιστο του πράγματος. «Ορίστε, όταν εξελέγη πρώτη φορά ο Αλέξης, ακολούθησε την πεπατημένη, 22 Σεπτεμβρίου ορκίσθηκε, την επομένη διαβάσαμε τα καθέκαστα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Και στον προηγούμενο ανασχηματισμό, κύριος · 5 Νοεμβρίου η ορκωμοσία, 5 Νοεμβρίου 2016 το ΦΕΚ. Να μην πούμε για άλλους κι άλλους. Ο Γιώργος Παπανδρέου, που ‘χει και στο DNA του το αγγλοσαξονικό, 7 Οκτωβρίου 2009, είχε «καθαρίσει». Έως και ο Καραμανλής που ήταν χαλαρός, τα πρόλαβε -ορκωμοσίες, δημοσιεύσεις- την ίδια μέρα, 10 Μαρτίου, το πιστεύεις;».

Υπηρεσίες ενός μήνα, 19.000 ευρώ

Η πηγή που ξενυχτάει πάνω από ΦΕΚ και πρακτικά, βρίσκοντας γαργαλιστικά ποσά που ενίοτε φωλιάζουν στις σελίδες τους, ξετρύπωσε κι άλλο παράδοξο – αυτό κι αν θέλει εξήγηση.

«Την Τσίπρα την εργατολόγο, την ξέρεις, έτσι; Χρόνια εκπροσωπεί την ΑΔΕΔΥ σε ευρωπαϊκά δικαστήρια και διεθνείς οργανισμούς. Διαπιστώνω, εδώ, σε μία έγκριση δαπανών (σσ: στη διάθεση του Protagon), με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 2017 και την υπογραφή της Επιτροπής Διαχείρισης Ειδικού Λογαριασμού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ότι η κυρία Τσίπρα θα πάρει 19.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), ζεστά – ζεστά, για δουλειά ενός μήνα, με χαρακτήρα που δεν είναι προφανής. Είναι, λένε τα κιτάπια μου, η αμοιβή του «εξειδικευμένου τεχνικού νομικού συμβούλου» για διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για το διάστημα 27 Νοεμβρίου 2017 – 31 Δεκεμβρίου 2017.

»Τι σόι πανάκριβες υπηρεσίες είναι αυτές, τις ακούνε άλλοι δικηγόροι και γίνονται κίτρινοι σαν το λεμόνι, ούτε οι ετήσιες αποδοχές τους δεν είναι τόσες… Λες να φταίει η συνεπωνυμία  με τον Πρωθυπουργό; Μαθαίνω πάντως ότι δεν είναι συγγενείς».

Μια σχεδόν… τρισυπόστατη κυρία

«Θα επανέλθω, όμως, στα του ΣΥΡΙΖΑ, διότι ανήκω κι εγώ σε αυτούς που πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πάγκο, που να πάρει… Αυτή η Θεώνη Κουφονικολάκου κοντεύει να είναι τρισυπόστατη. Η κυρία, που είναι νομικός και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία, ήταν διευθύντρια του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και ως τέτοια μαθαίνω ότι ήταν παρούσα ακόμη και στο «φροντιστήριο» που είχε γίνει στον Πρωθυπουργό , λίγο προτού συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με την Κριστίν Λαγκάρντ. Πολύ τη συμπαθούν οι Συριζαίοι και είπαν να την αξιοποιήσουν πολλαπλώς, σε σημείο που καταντάει πρόκληση. Στέρεψαν οι δεξαμενές με τους άξιους; Τη διόρισαν βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για θέματα δικαιωμάτων του Παιδιού, στη θέση του Γεωργίου Μόσχου, και τώρα βλέπω την ορίζουν στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, ως αναπληρωματικό μέλος του Συνηγόρου του Πολίτη. Έτσι έπρεπε. ΦΕΚ, αριθμός φύλλου 77, τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ., 13 Φεβρουαρίου 2018».

Η πηγή υποσχέθηκε κι άλλα, αλλά δεν προλάβαινε να τα πει, κοινώς θα επανέλθει, είναι αστείρευτη εξάλλου. Απλώς έπρεπε να «κλείσει», για να πάει στη δουλειά της. Τα ΦΕΚ, βλέπετε, είναι απλώς το χόμπι της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...