235
Τουρκική σημαία ανεμίζει στον Βόσπορο, με φόντο την Κωνσταντινούπολη | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η Τουρκία κατηγορεί για «απόπειρα πραξικοπήματος» τα αμερικανικά δικαστήρια

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2017, 23:20
Τουρκική σημαία ανεμίζει στον Βόσπορο, με φόντο την Κωνσταντινούπολη
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η Τουρκία κατηγορεί για «απόπειρα πραξικοπήματος» τα αμερικανικά δικαστήρια

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2017, 23:20

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, σε βάρος του οποίου εισαγγελείς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απήγγειλαν κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά τουΙράν, ενήργησε μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Τόνισαν, επίσης, ότι οι κατηγορίες εναντίον του συνιστούν μια απόπειρα πραξικοπήματος μέσα από τα αμερικανικά δικαστήρια.

Ο πρώην υπουργός Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν «προστάτεψε τα συμφέροντα της Τουρκίας όσο διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και ενήργησε εντός της νομοθεσίας της χώρας μας και εντός του διεθνούς δικαίου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του», τόνισε ο εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Οι κατηγορίες ενάντια στον Τσαγκλαγιάν «αποτελούν μια επανάληψη της απόπειρας πραξικοπήματος του Δεκεμβρίου από την FETO (σ.σ. δίκτυο του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν) μέσα από την αμερικανική δικαστική εξουσία», σημείωσε ο Μποζντάγ, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ.

Η δήλωση του τούρκου αντιπροέδρου αναφερόταν στις διαρροές του Δεκεμβρίου 2013 για φερόμενες υποθέσεις διαφθοράς στελεχών και συνεργατών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον τούρκο πρόεδρο να αποδίδει τις διαρροές στον Γκιουλέν, τον οποίο οι αρχές κατηγορούν ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης καταδίκασε επίσης την άσκηση διώξεων εις βάρος τούρκων αστυνομικών και σωματοφυλάκων επειδή επιτέθηκαν σε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Οπως υπογράμμισε, η άσκηση κατηγοριών βασίστηκε σε καταθέσεις υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και έχουν προκαλέσει «μεγάλη ζημιά» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.