362
Υπεύθυνοι του Οίκου Christie's αντιμετωπίζουν με ευλάβεια τον πολύτιμο, από κάθε άποψη, πίνακα του Πικάσο | EPA

Η πώληση του αιώνα για πίνακα του Πικάσο

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2018, 11:56
Υπεύθυνοι του Οίκου Christie's αντιμετωπίζουν με ευλάβεια τον πολύτιμο, από κάθε άποψη, πίνακα του Πικάσο
|EPA

Η πώληση του αιώνα για πίνακα του Πικάσο

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2018, 11:56

Τέτοιες ειδήσεις, σε κάνουν να αναρωτιέσαι: θα μπορούσε να διανοηθεί άραγε ο Πικάσο, όταν χάιδευε τον καμβά του με εκείνες τις ευφυείς πινελιές, ότι 113 χρόνια αργότερα, ο πίνακας που απεικονίζει ένα γυμνό κορίτσι να στέκεται όρθιο κρατώντας ένα καλαθάκι με κόκκινα λουλούδια, θα έφτανε στο σημείο να αξίζει 115 εκατ. δολάρια;

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το CNN,  ο oίκος δημοπρασιών Christie’s πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη «την πώληση του αιώνα», με την τιμή ρεκόρ που κατάφερε να φτάσει ο περίφημος πίνακας της συλλογής Ροκφέλερ, «Fillette à la corbeille fleurie».

Ο συγκεκριμένος πίνακας ανήκει στην Ροζ, ή Ρόδινη περίοδο (1904-1906) του κορυφαίου ζωγράφου, όταν πειραματιζόταν με χρώματα σε ροζ και πορτοκαλί αποχρώσεις. Παλιότερα, ανήκε για κάποιο χρονικό διάστημα και στην αμερικανίδα συγγραφέα Γερτρούδη Στάιν και είχε αναφερθεί από τον συγγραφέα Ερνεστ Χέμινγουεϊ στο αφήγημά του «Μια κινητή γιορτή».

Η αρχική τιμή εκτίμησης του έργου ήταν 100 εκατ. δολάρια, τα οποία τελικά κατάφερε να ξεπεράσει φτάνοντας στα 115.

Η δημοπρασία συνεχίζεται ως τις 11 Μαϊου και αναμένονται κι άλλα ρεκόρ πωλήσεων, αν αναλογιστεί κανείς, πόσοι θησαυροί από τη συλλογή του Ντέιβιντ και της Πέγκι Ροκφέλερ θα βγουν «στο σφυρί».

Περισσότερα από 1.600 αντικείμενα από την κατοικία των Ροκφέλερ δημοπρατούνται από τον οίκο Christie’s αυτή την εβδομάδα. Το σύνολο των εσόδων από τον πλειστηριασμό θα δοθεί σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η συλλογή Ροκφέλερ, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 600 εκατ. δολάρια, αναμένεται να ξεπεράσει εύκολα το ποσό ρεκόρ των 484 εκατ. δολαρίων στο οποίο ανήλθε το 2009 η πώληση παρόμοιας συλλογής των Ιβ Σεν Λοράν και Πιέρ Μπερζέ.

Στη δημοπρασία της Τρίτης, ο πίνακας του Κλοντ Μονέ (1840-1926) «Νympheas en fleurs» πωλήθηκε 84,6 εκατομμύρια δολάρια καταρρίπτοντας επίσης ρεκόρ. Ο πίνακας που φιλοτεχνήθηκε στο Ζιβερνί μεταξύ 1914 και 1917 ξεπέρασε το ρεκόρ που κατείχε ο πίνακας “Meule” του ίδιου ζωγράφου, που πωλήθηκε αντί 81,4 εκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2016 στη Νέα Υόρκη.

Όσο για τον πίνακα «Odalisque couchee aux magnolias» του 1923 του συμπατριώτη του Ανρί Ματίς (1869-1954) πωλήθηκε αντί 80,7 εκατομμυρίων δολαρίων, καταγράφοντας άλλο ρεκόρ. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο πίνακας «Les coucous, tapis bleu et rose» του ίδιου καλλιτέχνη που είχε κατακυρωθεί αντί 46,4 εκατομμυρίων δολαρίων (35,9 εκατ. ευρώ) στη δημοπρασία της συλλογής των Ιβ Σεν Λοράν και Πιέρ Μπερζέ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...