588
Χαμογελαστή, φωτογενής - και, εσχάτως, εγκυμονούσα | REUTERS/David Gray/File photo

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας: «Eγκυος είμαι, όχι ανάπηρη»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2018, 21:20
Χαμογελαστή, φωτογενής - και, εσχάτως, εγκυμονούσα
|REUTERS/David Gray/File photo

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας: «Eγκυος είμαι, όχι ανάπηρη»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2018, 21:20

Με το που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας την εγκυμοσύνη της, τα μέσα ενημέρωσης της χώρας έχουν κατακλυστεί από αναλύσεις και σχολιασμούς για το «Πρώτο Μωρό». Τι κι αν η πρώτη προσπαθεί να στρέψει τα φώτα στο έργο της νεοσυσταθείσας κυβέρνησης, το οποίο έχει ξεκινήσει δυναμικά;

Oταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, δημοσιογράφος είχε ρωτήσει την 37χρονη υποψήφια του Εργατικού Κόμματος αν θεωρεί ότι «είναι εντάξει για πρωθυπουργό να παίρνει άδεια μητρότητας κατά τη διάρκεια της θητείας της», η απάντηση που πήρε από την Τζασίντα Αρντεν ήταν αποστομωτική: «Είναι απαράδεκτο, εν έτει 2017, να υποστηρίζει κανείς πως οι γυναίκες πρέπει να απαντούν σε τέτοιου είδους ερωτήσεις για την εργασία τους». Και δεν έχει άδικο…

Η φράση της προκάλεσε σάλο στη χώρα και προκάλεσε το λεγόμενο « are-you-having-kids-gate » («θα κάνετε παιδιά-gate») στον Τύπο.

Λίγο προτού συμπληρώσει τρεις μήνες στην ηγεσία της Νέας Ζηλανδίας, η πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χαρμόσυνη είδηση και προσπαθώντας να προλάβει πολλά σχόλια είπε ότι με τον σύντροφό της «θα είμαστε κι εμείς σαν τους άλλους γονείς που συνδυάζουν δύο ρόλους». Η ανακοίνωση αποτελεί έκτοτε το πρώτο θέμα συζήτησης στα ενημερωτικά δελτία, καθώς και τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ εκτιμάται ότι περισσότερες από 800 εφημερίδες και περιοδικά παγκοσμίως έχουν αφιερώσει περισσότερο ή λιγότερο χώρο στην πρωθυπουργική εγκυμοσύνη.

«Και εμείς που νομίζαμε ότι το 2017 ήταν η μεγάλη χρονιά!» έγραψε στο twitter. Δίπλα σε δύο αγκίστρια έβαλε και ένα τρίτο, μικρότερο, εξηγώντας ότι ο σύντροφός της θα παραμείνει «αρχηγός του ψαρέματος» στο σπίτι, αλλά θα αναλάβει τα βάρη της ανατροφής του παιδιού όταν γεννηθεί. Επίσης, ο Γκέιφορντ παρουσιάζει τηλεοπτική εκπομπή για το ψάρεμα.

Στη Νέα Ζηλανδία, η είδηση έχει συναρπάσει τους κατοίκους περισσότερο από κάθε άλλο πολιτικό γεγονός, με τις δημόσιες συζητήσεις να επικεντρώνονται στο τι μέλει γενέσθαι. Τηλεοπτικοί «ειδικοί» πιστεύουν ότι το «Πρώτο Μωρό» θα χαρίσει δεύτερη συνεχόμενη θητεία στο κυβερνών κόμμα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της ηγεσίας της χώρας.

Ελαφρώς ξαφνιασμένη από το βάρος που δίνεται στην εγκυμοσύνη της, η Αρντεν είπε στον Guardian: «Εγκυος είμαι, όχι ανάπηρη. Οπως κάθε γυναίκα που μένει έγκυος, συνεχίζω κανονικά τη ζωή μου» και πρόσθεσε: «Εχω δουλειά μπροστά μου για να αποδείξω ότι μπορώ να φέρω σε πέρας το έργο που έχω αναλάβει και σκοπεύω να το πράξω, όπως και η κυβέρνηση».

Παρότι η ίδια ανακοίνωσε ότι θα πάρει μόλις έξι εβδομάδες άδεια μητρότητας, η κυβέρνησή της έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας για τους εργαζόμενους γονείς σε μια προσπάθεια να τους στηρίξει περαιτέρω μέσω της επέκτασης της περιόδου γονικής άδειας επί πληρωμή, η οποία σήμερα αγγίζει τις 18 εβδομάδες.

«Η Αρντεν βρίσκεται στον χώρο της πολιτικής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γνωρίζουμε από μελέτες ότι δεν υπάρχει η τέλεια χρονική περίοδος για να κάνει κανείς μωρό [στην πολιτική], και είναι πιθανότερο για τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες να μην κάνουν παιδιά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι ένα ‘φιλικό προς τις μητέρες’ επάγγελμα. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι πάει κόντρα στο κατεστημένο και καθιστά την ισότητα των φύλων ένα τεράστιο δημόσιο αγαθό, άθελά της ή μη», εκτιμά η Τζένιφερ Κέρτιν, καθηγήτρια πολιτικής ανάλυσης στο πανεπιστήμιο του Ωκλαντ.

Η 37χρονη εξελέγη πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας τον Οκτώβριο -η νεότερη ηγέτης της Νέας Ζηλανδίας από το 1856 και η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας αυτής των 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων- λίγους μόλις μήνες αφού ανέλαβε την προεδρία του Εργατικού Κόμματος. Τότε, προκάλεσε ένα απρόσμενο κύμα στήριξης, το οποίο τα μέσα ενημέρωσης είχαν χαρακτηρίσει «Τζασιντο-μανία».
Απομένει να φανεί το κατά πόσο θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν, ειδικά τώρα που κυοφορεί και τα πρωινά έχει ναυτίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...