406
Σωσίβια προσφύγων που κατάφεραν να φτάσουν σε ακτή της Λέσβου | Intimenews/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον Ερντογάν, πνίγηκαν στη Λέσβο…

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2017, 09:01
Σωσίβια προσφύγων που κατάφεραν να φτάσουν σε ακτή της Λέσβου
|Intimenews/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον Ερντογάν, πνίγηκαν στη Λέσβο…

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2017, 09:01

Η λύση στο μυστήριο με τα πτώματα τριών ατόμων που είχαν εντοπιστεί διαδοχικά στις αρχές του μήνα στη Λέσβο έφερε στο φως μια οικογενειακή τραγωδία με πολιτικές προεκτάσεις.

Αρχικά είχε θεωρηθεί ότι ήταν πρόσφυγες που περνούν από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές. Ωστόσο εκείνες τις ημέρες δεν είχε καταγγελθεί κάποιο ναυάγιο ή άλλη εξαφάνιση προσφύγων που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Οπως αποδείχτηκε επρόκειτο για πενταμελή οικογένεια Τούρκων με ανήλικα παιδιά που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη χώρα γιατί θεωρούνταν οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι γονείς είχαν χάσει τη δουλειά τους στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων του τουρκικού Δημοσίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Το Euronews αναφέρει ότι επρόκειτο για τον Χουσεΐν Μαντέν, 40 ετών, δάσκαλο φυσικής, και την 36χρονη νηπιαγωγό Νουρ Μαντέν. Είχαν τρία παιδιά, τη Ναντιρέ 13 ετών, τη Μπαχάρ 10 ετών και τον Φεριντούν, 7 ετών.

Στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου απολύθηκαν από τις δουλειές τους, ενώ ενημερώθηκαν ότι ξεκίνησε εναντίον τους δικαστική έρευνα για σχέση τους με τον Γκιουλέν.

Τότε πήραν τα παιδιά τους και προσπάθησαν να περάσουν στη Λέσβο με μια ξύλινη βάρκα που αγόρασε ο πατέρας της οικογένειας. Οι συγγενείς τους υποστηρίζουν ότι σε επικοινωνία μαζί τους ενημέρωσαν ότι τους ζήτησαν το ποσό των 25.000 τουρκικών λιρών (περί τα 5.300 ευρώ), για να τους επιβιβάσουν σε μια από τις πλαστικές βάρκες με τις οποίες περνούν πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο.

Ωστόσο δεν διέθεταν τα χρήματα και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αγοράστηκε από τον πατέρα της οικογένειας έναντι 1.000 ευρώ μια παλιά ξύλινη βάρκα στην οποία και επιβίβασε τα μέλη της οικογένειας του.

Η τελευταία επικοινωνία τους με μέλη της οικογένειας του ήταν στις αρχές Νοεμβρίου, όταν και τους είπαν πως ταξιδεύουν προς την Λέσβο και μάλιστα είναι πολύ κοντά, αφού βλέπουν τα φώτα στην ακτή.

Το πρώτο θύμα, ένα κορίτσι, βρέθηκε στις 5 Νοεμβρίου. Ακολούθησε, στις 10 Νοεμβρίου, ο εντοπισμός ενός μικρού αγοριού και στις 11 Νοεμβρίου βρέθηκε η σορός ενός άνδρα. Αγνοείται ακόμη η μητέρα και μία κόρη.

Σε ρούχο που φορούσε ο άνδρας βρέθηκε μια τουρκική ταυτότητα με τα στοιχεία Σατιλμίς Μαντέν, που γεννήθηκε το 1979. Τα στοιχεία αυτά έγιναν γνωστά στο αρμόδιο τουρκικό προξενείο της Ρόδου.

Οι τρεις σοροί, μετά την ιατροδικαστική εξέτασή τους και την λήψη γενετικού υλικού, τάφηκαν στο μουσουλμανικό-προσφυγικό νεκροταφείο στον Κάτω Τρίτο της Λέσβου.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Μια πενταμελής οικογένεια πνίγηκε στο Αιγαίο. Δεν είναι τα πτώματα που ξεβράστηκαν στις ακτές, αλλά η ίδια η ανθρωπότητα. Η Δικαιοσύνη πρέπει να αντιδράσει και μάλιστα γρήγορα», γράφουν χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...