746
Νέα πορεία ανάπτυξης για την Τράπεζα Πειραιώς | Nikos Libertas / SOOC

Επανεκκίνηση για την Τράπεζα Πειραιώς

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2017, 10:32
Νέα πορεία ανάπτυξης για την Τράπεζα Πειραιώς
|Nikos Libertas / SOOC

Επανεκκίνηση για την Τράπεζα Πειραιώς

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2017, 10:32

Μια νέα εποχή ανοίγει για την Τράπεζα Πειραιώς με την ολοκλήρωση των αλλαγών στην ηγετική ομάδα και την τοποθέτηση του Χρήστου Μεγάλου στο τιμόνι του μεγαλύτερου τραπεζικού οργανισμού της χώρας των 18.500 εργαζομένων και των 5,6 εκατομμυρίων πελατών .

Με την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου και τη συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου απομακρύνεται πλέον η αβεβαιότητα για την πορεία του Ομίλου ο οποίος, αν και πάντοτε θα φέρει τη σφραγίδα του εμβληματικού Μιχάλη Σάλλα, χαράσσει πλέον μια πορεία ανάπτυξης μέσα στο πέλαγος των κόκκινων δανείων αλλά και των πολιτικών αντιξοοτήτων της περιόδου που διανύουμε.

megalou
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου

Η δουλειά δεν θα είναι εύκολη. Οι ειδικοί στα τραπεζικά επισημαίνουν ωστόσο ότι αν προστατευθεί το πάντρεμα της νέας, εξωστρεφούς διοίκησης, με την εμπειρία των πολλών ικανών στελεχών που ανέδειξε η μακρόχρονη «εποχή Σάλλα», η Πειραιώς θα περάσει τους κάβους της οικονομικής κρίσης χωρίς προβλήματα.

Ο κ. Μεγάλου θεωρείται πρόσωπο κοινής αποδοχής από τους μετόχους, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τις εποπτικές αρχές, με μακρά εμπειρία στον τραπεζικό χώρο, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος στη Eurobank την περίοδο 2013-2015, προετοιμάζοντας την πώλησή της σε ομάδα διεθνών επενδυτών (FairFax, Wilbur L. Ross κ.ά.).

Η ιστορία της τράπεζας

Με παρουσία σε οκτώ χώρες ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς παρέχει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών σε 5,6 εκατ. πελάτες. Το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου φτάνει τα €82,2 δισ., τα δάνεια μετά από προβλέψεις τα €48,3 δισ. και οι καταθέσεις τα €39,3 δισ., στις 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Η Τράπεζα Πειραιώς ιδρύθηκε το 1916. Για πολλές δεκαετίες λειτούργησε ως ιδιωτική Τράπεζα, ενώ το διάστημα 1975-1991 πέρασε υπό κρατικό έλεγχο. Από τον Δεκέμβριο του 1991 που ιδιωτικοποιήθηκε έχει παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη εργασιών, μεγεθών και δραστηριοτήτων, ενώ σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά με μερίδιο 30% στα δάνεια και 27% στις καταθέσεις.

Εργο Σάλλα

Παράλληλα με την οργανική της ανάπτυξη υπό τον Μιχάλη Σάλλα κατά τις δεκαετίες του 1990 και 2000, η Τράπεζα Πειραιώς υλοποίησε μία σειρά στρατηγικών κινήσεων, με σκοπό την εδραίωσή της στην εγχώρια αγορά. Έτσι, το 1998 προχώρησε στην απορρόφηση των εργασιών της Chase Manhattan στην Ελλάδα, στην εξαγορά της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης και της μικρής εξειδικευμένης Τράπεζας Credit Lyonnais Hellas, ενώ στις αρχές του 1999 στην απόκτηση του ελέγχου της Τράπεζας Χίου και στην απορρόφηση των εργασιών της National Westminster Bank PLC στην Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 2000 πραγματοποίησε την ενοποίηση των τραπεζικών δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, μέσω της απορρόφησης των εμπορικών Τραπεζών Μακεδονίας-Θράκης και Χίου. To 2002, απέκτησε τον έλεγχο της ΕΤΒΑ Bank, η απορρόφησή της oποίας ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2003.

sallas
Ο ιδρυτής της σύγχρονης Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας

Υλοποιώντας τη στρατηγική επέκτασής του στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, η Πειραιώς εξαγόρασε αρχικά την Pater Credit Bank στη Ρουμανία, η οποία μετονομάσθηκε σε Piraeus Bank Romania. To 2005 προχώρησε στην εξαγορά της βουλγαρικής Τράπεζας Eurobank (μετονομάσθηκε σε Piraeus Bank Bulgaria), ενισχύοντας την εκεί 12χρονη παρουσία του Ομίλου, ενώ τον Μάρτιο του 2006 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στη Βουλγαρία με την Eurobank. Επίσης, το 2005, εισήλθε στη σερβική αγορά με την εξαγορά της Atlas Bank (μετονομάσθηκε σε Piraeus Bank Beograd). Τέλος, εντός του 2007, διεύρυνε τη διεθνή παρουσία του στην Ουκρανία με την εξαγορά της International Commerce Bank (μετονομάσθηκε σε Piraeus Bank ICB), και στην Κύπρο, με την ίδρυση της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου και τη συμφωνία εξαγοράς του δικτύου της Arab Bank Κύπρου.

Κλειδί η απόκτηση της ΑΤΕ

Το 2012, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το «υγιές» τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας,  κίνηση που της έδωσε και την πρωτοκαθεδρία στον ελληνικό τραπεζικό χώρο, αλλά και τη Γενική Τράπεζα. Τον Μάρτιο του 2013, η απέκτησε τις τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας. Τον Ιούνιο του 2013 απέκτησε τη Millennium Bank Ελλάδας. Τον Απρίλιο του 2015 απέκτησε το «υγιές» μέρος της Πανελλήνιας Τράπεζας. Οι συναλλαγές αυτές θεωρούνται σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, διαδικασία στην οποία η Πειραιώς έχει συμμετάσχει από την πρώτη στιγμή ως βασικός πυλώνας.

H Πειραιώς έχει ήδη ενσωματώσει πλήρως στα συστήματά της όλες τις παραπάνω εξαγορές της περιόδου 2012-2015 ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου του 2015 ανακοίνωσε την πλήρη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά ποσό €2,6 δισ. Επιπλέον, εξέδωσε Υπό Αίρεση Μετατρέψιμες Ομολογίες για ποσό ύψους €2 δισ. Ετσι τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν στις 30.09.2016 σε 10 δισ. ευρώ.

Peiraiow_Trapeza_Protagon

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...