793
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποβιβαζόμενος στη Λέσβο. Η ήπια πολιτική του στο Προσφυγικό έχει προκαλέσει τη γκρίνια στελεχών | INTIMEnews / ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ

Η μετέωρη αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 9 Φεβρουαρίου 2016, 10:07
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποβιβαζόμενος στη Λέσβο. Η ήπια πολιτική του στο Προσφυγικό έχει προκαλέσει τη γκρίνια στελεχών
|INTIMEnews / ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ

Η μετέωρη αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 9 Φεβρουαρίου 2016, 10:07

«Τώρα η κυβέρνηση προσκρούει στο παγόβουνο των κολοσσιαίων αντιφάσεων που η ίδια καλλιέργησε» παρατηρούσε ηγετικό στέλεχος της ΝΔ ακούγοντας την χθεσινή (Δευτέρα) διπλή διάψευση από Τεχεράνη και Βουλή για την πιθανότητα της προσφυγής σε πρόωρες κάλπες.

Στα ανώτατα κλιμάκια της λεωφόρου Συγγρού είναι εμπεδωμένη η αίσθηση πως η εκλογολογία που ανατροφοδοτείται και διαψεύδεται ταυτοχρόνως από κυβερνητικά στελέχη, δεν είναι τίποτε άλλο από μία ακόμη απόδειξη της κραυγαλέας, όπως χαρακτηρίζεται, αδυναμίας του Αλέξη Τσίπρα να κυβερνήσει.

Οι τελευταίες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ερμηνεύονται από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ένας διαγκωνισμός δύο βασικών γραμμών εντός της κυβέρνησης: από τη μία πλευρά βρίσκονται αυτοί που εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να μην παρεκκλίνει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, με την προσδοκία ότι σε βάθος χρόνου η προσπάθεια θα καρποφορήσει και από την άλλη πλευρά συντάσσονται όσοι του προτείνουν μία… ηρωική έξοδο, ώστε να προφυλάξει το πολιτικό του κεφάλαιο προσχωρώντας στη λογική της δεξιάς παρένθεσης.

Από τη λεωφόρο Συγγρού προειδοποιούν ότι νέες κάλπες θα αποβούν καταστροφικές για την πορεία της χώρας, εκτιμούν ωστόσο ότι όσο περισσότερο παραμένει η σημερινή κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας τόσο περισσότερο βυθίζεται η ελληνική οικονομία στην ύφεση. «Οποτε και εάν γίνουν εκλογές η ΝΔ είναι έτοιμη και θα βγει πρώτη» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter σπεύδοντας να ανακόψει εν τη γενέσει της την αμφιθυμία, που καλλιεργείται σε πολλά στελέχη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το γραφείο Τύπου του κόμματος που απάντησε στον πρόεδρο της Βουλής: «Ο κ. Βούτσης, είπε ότι στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι χομπίστες των εκλογών. Δυστυχώς, είναι “χομπίστες” στη διακυβέρνηση του τόπου». Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης με σκληρή γλώσσα για το «πατατράκ» στο Χρηματιστήριο: «Μας ανησυχεί βαθύτατα η δραματική πτωτική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου… Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα πορεία και πολιτική, ειδάλλως αναλαμβάνει βαριές ευθύνες απέναντι στη χώρα και τον ελληνικό λαό».

Η δήλωση του Τάκη Μπαλτάκου ότι κορυφώνονται οι ζυμώσεις για τη δημιουργία ενός δεξιού κόμματος που θα μπορούσε στις επόμενες εκλογές να «σκαρφαλώσει» σε διψήφια ποσοστά προκάλεσε την ακαριαία αντίδραση κύκλων της λεωφόρου Συγγρού, που έσπευσαν να τον ταυτίσουν με την Χρυσή Αυγή

Είναι σαφές πως και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πασχίζει να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο παραδοχές, ότι δηλαδή η ΝΔ χρειάζεται χρόνο ώστε να ανασυνταχθεί και να παρουσιάσει μία πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να περάσει τον κάβο του Ασφαλιστικού και των αγροτικών κινητοποιήσεων, χωρίς να καταρρεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία, τότε ο πολιτικός ορίζοντας δεν έχει εκλογικά ραντεβού που θα μπορούσαν να απειλήσουν την πολιτική του πρωτοκαθεδρία.

Τα νέα δεδομένα που θέτει το ρευστό πολιτικό τοπίο επιβάλλουν, σύμφωνα με επιτελικά στελέχη της λεωφόρο Συγγρού πολύ προσεκτικούς χειρισμούς, ακόμη και στο πεδίο της διεύρυνσης προς το Κέντρο, που συνιστά προεκλογική «δέσμευση» του κ. Μητσοτάκη. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ επαναλαμβάνουν μονότονα ότι η «επιχείρηση κατάληψης του μετριοπαθούς Κέντρου» απευθύνεται στους ψηφοφόρους του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και σε ένα μέρος όλων όσοι απείχαν από τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η ΝΔ δεν επιθυμεί την στρατολόγηση πρώην και νυν στελέχη των δύο κομμάτων, εν μέρει και για να κατευναστεί η ανησυχία που ήδη εκδηλώνεται σε ένα μέρος του γαλάζιου πολιτικού προσωπικού, που θα αισθανόταν άβολα να βρίσκεται στα ίδια έδρανα με στελέχη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα πάντως, υπάρχει προβληματισμός μήπως η στροφή προς το Κέντρο απομακρύνει το κόμμα από παραδοσιακά ακροατήριά του, όπως είναι το αμιγώς δεξιό.

Εγκυμονεί κινδύνους η ήπια πολιτική

Υπό αυτό το πρίσμα η χθεσινή (Δευτέρα) δημόσια τοποθέτηση -στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ- του πρώην γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου επί Αντώνη Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκου, ότι κορυφώνονται οι ζυμώσεις για τη δημιουργία ενός δεξιού κόμματος που θα μπορούσε στις επόμενες εκλογές να «σκαρφαλώσει» σε διψήφια ποσοστά προκάλεσε την ακαριαία αντίδραση κύκλων της λεωφόρου Συγγρού, που έσπευσαν να τον ταυτίσουν με την Χρυσή Αυγή: «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Μπαλτάκος μπαίνει στον κόπο να ιδρύσει κόμμα και δεν εντάσσεται απευθείας στη Χρυσή Αυγή, της οποίας εξάλλου είναι προνομιακός συνομιλητής». Από τη ΝΔ επισημαίνεται πως η «πρόταση Μπαλτάκου» δεν θα ευδοκιμήσει υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες, ωστόσο στελέχη της δεξιάς πτέρυγας παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι η ήπια αντιμετώπιση από τη ΝΔ του Προσφυγικού, των αγροτικών κινητοποιήσεων, αλλά και θεμάτων όπως η διερεύνηση ευθυνών των κυρία Τσίπρα, Βαρουφάκη και Καμμένου για την πορεία της οικονομίας το πρώτο 8μηνο του 2015 εγκυμονεί κινδύνους για το κόμμα.

Τα ίδια πρόσωπα πιθανολογούν ότι η ΝΔ θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα εάν δημιουργείτο ένα αμιγώς δεξιό, ευρωσκεπτικιστικό, μη ναζιστικό κόμμα, στα πρότυπα του Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία ή του κόμματος Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ στη Μεγάλη Βρετανία. Ενας τέτοιος σχηματισμός, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, θα μπορούσε να υποδεχθεί μέρος της φθοράς της κυβέρνησης, ως εκ τούτου να μειώσει τα προσδοκώμενα ποσοστά της ΝΔ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...