249
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια | REUTERS/Michael Dalder

Η Μέρκελ βλέπει «πρόβλημα» στην αξία του ευρώ

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2017, 13:24
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια
|REUTERS/Michael Dalder

Η Μέρκελ βλέπει «πρόβλημα» στην αξία του ευρώ

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2017, 13:24

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας σήμερα, Σάββατο, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, έκανε μια μάλλον ασυνήθιστη δήλωση σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.

Σχολίασε ότι υπάρχει ένα «πρόβλημα» με την αξία του ευρώ, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προσαρμόζει την πολιτική της στα ασθενέστερα μέλη της Ευρωζώνης και όχι αυστηρά στη Γερμανία.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε στην Ευρωζώνη ένα πρόβλημα με την αξία του ευρώ», ανέφερε, «η ΕΚΤ έχει μια νομισματική πολιτική που δεν βασίζεται στη Γερμανία, αλλά είναι μάλλον προσαρμοσμένη σε χώρες από την Πορτογαλία μέχρι τη Σλοβενία ή τη Σλοβακία.

» Αν εξακολουθούσαμε να έχουμε το γερμανικό μάρκο, θα είχε ασφαλώς διαφορετική αξία απ’ ό,τι έχει αυτή τη στιγμή το ευρώ. Ομως πρόκειται για μια ανεξάρτητη νομισματική πολιτική επί της οποίας δεν έχω καμιά επιρροή ως γερμανίδα καγκελάριος», κατέληξε.

Το σχόλιο της γερμανίδας καγκελαρίου έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της συγκυρίας, καθώς στο ακροατήριο βρισκόταν και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και έγινε λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες κορυφαίου εμπορικού συμβούλου του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το Βερολίνο χρησιμοποιεί ένα «χονδροειδώς υποτιμημένο» ευρώ για να «εκμεταλλεύεται» τους ευρωπαίους εταίρους του και την Αμερική.

Νωρίτερα η Μέρκελ έκανε λόγο για σημαντική συνεργασία της χώρας της με τη Μόσχα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι υπάρχουν «προκλήσεις» στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία.

Η ίδια πρόσθεσε ότι θα ήθελε να συζητήσει με τη Ρωσία το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων, αν και θεωρεί αμφίβολο το ζήτημα να αντιμετωπιστεί επιτυχώς πριν από τις φετινές εκλογές στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...