423
Η Κατρίν Ντενέβ, όλο βλέμμα και κίνηση, ποζάρει στον φακό του Πατρίκ Σουίρκ | © Patrick Swirc / m o d d s

Η μελαγχολία των σταρ στον φακό του Πατρίκ Σουίρκ

Η Κατρίν Ντενέβ, όλο βλέμμα και κίνηση, ποζάρει στον φακό του Πατρίκ Σουίρκ
|© Patrick Swirc / m o d d s

Η μελαγχολία των σταρ στον φακό του Πατρίκ Σουίρκ

Οταν φωτογραφίζει τους σταρ δείχνει πάντα κάπως μελαγχολικός. Ο γάλλος πορτρετίστας των διασημοτήτων του Χόλιγουντ, Πατρίκ Σουίρκ, δεν καλοπιάνει κανέναν. Τους σέβεται όμως όλους. Συζητάει μαζί τους ήρεμα και δεν τους δίνει καμία οδηγία. Εκείνοι, στον λίγο χρόνο που έχουν πάντα στη διάθεσή τους, παρακολουθούν τον φωτογράφο που τους μιλάει, κοιτάζουν τον φακό, και δεν ποζάρουν με τον συνηθισμένο τρόπο.

Και κάπου εκεί, καθώς αναπτύσσεται αυτή η ιδιότυπη επαφή του φωτογράφου με το μοντέλο του, ο Σουίρκ εντοπίζει τη σωστή στιγμή και πατάει κλικ.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Δυνατό βλέμμα, απόλυτο κοντράστ, αίσθηση της μη τελειότητας αλλά άρτια τεχνικά φωτογραφία, αίσθηση του τυχαίου ως προς την έκφραση και την πόζα-μη πόζα του μοντέλου αλλά τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Tom Hanks (c) Patrick Swirc
Τομ Χανκς ( © Patrick Swirc / m o d d s)
Salma Hayek
Σάλμα Χάγιεκ ( © Patrick Swirc / m o d d s)

Ο Πατρίκ Σουίρκ, που γεννήθηκε το 1961 στη Γαλλία και σπούδασε φωτογραφία στην Ελβετία, ακολουθεί την έμπνευση και τον παρορμητισμό τόσο στα πρόσωπα που φωτογραφίζει όσο και στη ζωή του. Οπως ακολούθησε ως νεαρός φωτογράφος εκείνη τη στριπτιζέζ από την Ελβετία, και πήγε μαζί της κατευθείαν στην κακόφημη πλατεία Πιγκάλ με τους οίκους ανοχής και τα στριπιζάδικα, στο Παρίσι. Εκτοτε ζει στην πόλη του φωτός και φωτογραφίζει με το ίδιο πειραματικό πάθος όλα τα μοντέλα του. Στρίπερς και διάσημους γάλλους και αμερικανούς σταρ. Κι όταν έχει χρόνο, φωτογραφίζει και τοπία. Με μελαγχολικό τρόπο, εννοείται.

Christopher Walken
Κρίστοφερ Γουόκεν ( © Patrick Swirc / m o d d s)
Juliette Binoche
Ζυλιέτ Μπινός ( © Patrick Swirc / m o d d s)

Φωτογραφίες του Πατρίκ Σουίρκ δημοσιεύονται σταθερά στις γαλλικές εφημερίδες Libération και Le Monde, σε πολλές εκδόσεις των γυναικείων περιοδικών Elle και Vogue καθώς και στη ρωσική έκδοση του ανδρικού περιοδικού Esquire. Ο φωτογράφος έχει κάνει μέχρι στιγμής έξι ατομικές εκθέσεις στη Γαλλία. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου Modds Agency, με έδρα το Παρίσι.

Clint Eastwood
Κλιντ Ιστγουντ ( © Patrick Swirc / m o d d s)
Catherine Deneuve (c) Patrick Swirc
Κατρίν Ντενέβ ( © Patrick Swirc / m o d d s)

Η έκθεση
Patrick Swirc, French Protocol, ατομική
The French Institute Alliance Française (FIAF): 22 East 60th Street (ανάμεσα στις λεωφόρους Πάρκ και Μάντισον)
Διαρκεί: ως 4 Ιουνίου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...