266
Οι σολομοί το έσκασαν! | Shutterstock

Η μεγάλη απόδραση των σολομών! (Από εκτροφείο στον Ειρηνικό)

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2017, 12:39
Οι σολομοί το έσκασαν!
|Shutterstock

Η μεγάλη απόδραση των σολομών! (Από εκτροφείο στον Ειρηνικό)

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2017, 12:39

Ευκαιρία για τα ψάρια που θα ζήσουν έστω για λίγο ελεύθερα, αλλά και άγχος για τους ψαράδες που θα βρουν στο αγκίστρι τους χιλιάδες καλοταϊσμένους, αλλά επιθετικούς, σολομούς φέρνει το πρόβλημα σε εκτροφείο στην πολιτεία της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ.

Πάνω από 300.000 ψάρια έφυγαν από τον περίκλειστο χώρο όπου εκτρέφονταν από εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών και κατέληξαν στα νερά γύρω από τα νησιά Σαν Χουάν, στην βορειοανατολική πολιτεία.

Η εταιρεία απέδωσε το πρόβλημα, που εμφανίστηκε το Σάββατο, στην… έκλειψη Ηλίου και, για την ακρίβεια, στις παλίρροιες και στα πολύ ισχυρά ρεύματα των τελευταίων ημερών. Αυτό προκάλεσε την υποχώρηση ενός τμήματος του εκτροφείου και την απόδραση των ψαριών.

Oπως σημειώνει ο Guardian, αν και η εταιρεία υπολόγιζε ότι διέφυγαν 4.000 με 5.000 ψάρια, μόλις την Τετάρτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος και φτάνουν τα 300.000 ψάρια, αν και πολλά είναι ακόμη μέσα στα δίχτυα τους.

Για τους ψαράδες τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι σολομοί του Ατλαντικού, αυτοί που το έσκασαν, επιτίθενται στους νεαρούς σολομούς που ζουν στα νερά. Θεωρούνται επιθετικό είδος που προσπαθεί να εκτοπίσει τα τοπικά, ενώ μπορεί να μεταφέρει και αρρώστιες στα άλλα ψάρια.

Ενδέχεται επίσης να διασταυρωθούν με τοπικά είδη ή να τα ανταγωνίζονται για το φαγητό. Πάντως οι περιβαλλοντολόγοι φαίνονται αισιόδοξοι ότι τα προβλήματα θα είναι περιορισμένα γιατί οι σολομοί του εκτροφείο είναι «σχεδόν εξημερωμένοι» και δεν θα αντέξουν πολύ στη φύση.

Έτσι και οι τοπικές αρχές έδωσαν το ελεύθερο στους ψαράδες να πιάσουν τους σολομούς του εκτροφείου – αν μη τι άλλο ακόμα και ένα ψάρι να πιάσουν, ένα ψάρι που μπορεί να φτάσει τα 4 κιλά, θα γεμίσει για τα καλά το πιάτο τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...