320
Ολα έτοιμα στο καταλανικό κοινοβούλιο για την κήρυξη της ανεξαρτησίας. Θα το τολμήσει ο Πουτζδεμόν; | REUTERS/Albert Gea

Ωρα μηδέν για την Καταλονία -Προς άρση της αυτονομίας

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2017, 11:15
Ολα έτοιμα στο καταλανικό κοινοβούλιο για την κήρυξη της ανεξαρτησίας. Θα το τολμήσει ο Πουτζδεμόν;
|REUTERS/Albert Gea

Ωρα μηδέν για την Καταλονία -Προς άρση της αυτονομίας

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2017, 11:15

Την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Μαριάνο Ραχόι με αντικείμενο την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος για την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας, ανακοίνωσε επισήμως η Μαδρίτη, καθώς εξέπνευσε και το τελευταίο τελεσίγραφο της ισπανικής κυβέρνησης προς την ηγεσία των Καταλανών.

«Το Σάββατο θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τα μέτρα που θα προστατεύσουν το γενικό συμφέρον των Ισπανών και θα αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη της αυτόνομης αυτής περιοχής», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, το Σάββατο η ισπανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας.

Το άρθρο 155 -που (αν τελικά υλοποιηθεί η απόφαση) ενεργοποιείται για πρώτη φορά στη μετά Φράνκο εποχή- δίνει το δικαίωμα στη Μαδρίτη να αναλάβει την απευθείας διακυβέρνηση οποιασδήποτε από τις 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας, ακόμα και με τη βία, καθαιρώντας την τοπική κυβέρνηση και διαλύοντας το τοπικό κοινοβούλιο. Τυχόν ενεργοποίησή του όμως, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για νέα σοβαρά επεισόδια στην Καταλονία, όπως αυτά την 1η Οκτωβρίου, ημέρα του δημοψηφίσματος .

Είχε προηγηθεί η δήλωση του πρόεδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, ότι αφού η Μαδρίτη δεν επιθυμεί τον διάλογο, το καταλανικό κοινοβούλιο μπορεί πλέον να ψηφίσει την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας.

Ο καταλανός πρόεδρος επιχείρησε να προλάβει την απόφαση της Μαδρίτης προειδοποιώντας ότι αν τελικά προχωρήσει σε αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας, τότε το καταλανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει την κήρυξη της ανεξαρτησίας.

«Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην επιστολη που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στην απειλή αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν είχε διορία μέχρι τις 11.00 ώρα Ελλάδος για να απαντήσει εάν υποχωρεί στην απόφαση της απόσχισης. Με την εκπνοή του τελεσιγράφου, η Μαδρίτη ανακοίνωσε την τελική της απόφαση για το καταλανικό ζήτημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...