340
| CreativeProtagon

Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε το PSI του Βενιζέλου στο Στρασβούργο

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2016, 16:46

Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε το PSI του Βενιζέλου στο Στρασβούργο

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2016, 16:46

Με δεδομένο ότι το λεγόμενο «έγκλημα του PSI» αποτέλεσε -και ενίοτε αποτελεί ακόμα- ένα από μόνιμα όπλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης και του Ευάγγελου Βενιζέλου προσωπικά, θα περίμενε κανείς ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δημοσιεύθηκε χθες στο Στρασβούργο θα έπρεπε να εκληφθεί ως ήττα. Διότι η απόφαση επί των ατομικών προσφυγών που άσκησαν φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (οι λεγόμενοι «μικροομολογιούχοι»), κατά του PSI που τους κούρεψε τα ομόλογα δεν ήταν ευνοϊκή γι’ αυτούς.

Οπως σημειώνει ο Γιώργος Παπαχρήστος στη στήλη του στα Νέα, η απόφαση του Δικαστηρίου δικαιώνει τον Βενιζέλο και το PSI που επιχείρησε η τότε κυβέρνηση και απορρίπτει συλλήβδην και ομοφώνως τις προσφυγές ως αβάσιμες. Στην απόφαση τονίζεται μάλιστα ότι αν δεν επιδιωκόταν και δεν επιτύγχανε η επέμβαση του 2012 στο δημόσιο χρέος και η Ελληνική Δημοκρατία έφτανε σε κατάσταση χρεοκοπίας, οι απώλειες των προσφευγόντων θα ήταν συντριπτικά μεγαλύτερες!

Βενιζέλος: «Ο κ. Τσίπρας έλεγε μπούρδες για το PSI. Είπαν ψέμματα στον ελληνικό λαό και πάνε στα διεθνή δικαστήρια και υπερασπίζονται το PSI»

Το παράξενο όμως δεν βρίσκεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, όσο στη εξωφρενικά διφορούμενη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Που ως διαπρύσια υπερασπίστρια των μικροομολογιούχων για λόγους δημοτικότητας θα περίμενε κανείς να σταθεί στο πλευρό τους κατά τη διάρκεια της δίκης. Αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Συγκεκριμένα με μια ομάδα έγκριτων νομικών, επικεφαλής της οποίας ήταν ο συνταγματολόγος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, η κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο Στρασβούργο το PSI. Και μάλιστα όπως σημειώνει ο Γιώργος Παπαχρήστος, «με όλες της τις δυνάμεις. Για να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία ότι πρόκειται περί κυβερνητικής επιτυχίας και όχι περί τυχαίου γεγονότος. Δηλαδή ότι προσέφυγαν κάποιοι μικροομολογιούχοι και το Δικαστήριο που συνεδρίασε απέρριψε αβασάνιστα τις προσφυγές τους».

Με αφορμή μάλιστα την παρουσία του κ. Χρυσόγονου ως νομικού παραστάτη του ελληνικού κράτους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ιδιαίτερα οξύς όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής: «Ο κ. Τσίπρας έλεγε μπούρδες για το PSI. Είπαν ψέμματα στον ελληνικό λαό και πάνε στα διεθνή δικαστήρια και υπερασπίζονται το PSI» είπε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε: «Τώρα ο κ. Τσίπρας ζητά από τον κ. Λιου να συνεχιστεί το PSI, ενώ συνεχίζουν ακόμη κάποιοι δικοί του να ψελλίζουν διάφορα εναντίον της πιο σημαντικής λύσης για τη χώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...