396
Ερντογάν και Τσίπρας δίνουν τα χέρια κατά τη συνάντησή τους στις αρχές του μήνα στο Μαξίμου. Ο «Σουλτάνος» θέλει τους Οκτώ για να τους δικάσει -και να τους καταδικάσει | SOOC

Αντιδράσεις για το κυβερνητικό αίτημα ακύρωσης του ασύλου στον τούρκο αξιωματικό

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2017, 20:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/12/2017, 09:00
Ερντογάν και Τσίπρας δίνουν τα χέρια κατά τη συνάντησή τους στις αρχές του μήνα στο Μαξίμου. Ο «Σουλτάνος» θέλει τους Οκτώ για να τους δικάσει -και να τους καταδικάσει
|SOOC

Αντιδράσεις για το κυβερνητικό αίτημα ακύρωσης του ασύλου στον τούρκο αξιωματικό

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2017, 20:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/12/2017, 09:00

Πρώτα ήταν η απόφαση της Επιτροπής Ασύλου για τη χορήγηση ασύλου στον πρώτο από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς τους οποίους απαιτεί εδώ και 18 μήνες ο Ερντογάν να τους δικάσει -και προφανώς να τους καταδικάσει- ως πραξικοπηματίες για τα γεγονότα του Ιουλίου 2016. Επειτα ακολούθησε η οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας με τις απειλές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για «επιπτώσεις» στις δημερείς σχέσεις. Και τώρα, η αίτηση ακύρωσης της απόφασης για τη χορήγηση ασύλου που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση!

Σε μια προφανή προσπάθεια να κατευνάσει τον «Σουλτάνο», το Μαξίμου γνωστοποίησε ότι θα κάνει ένσταση στην απόφαση για τη χορήγηση ασύλου στον πρώτο από τους Οκτώ – και ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις για τους υπόλοιπους επτά…

Οπως επεσήμανε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του:

«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».

Πάντως η αρμοδιότητα για την αίτηση ακύρωσης μιας απόφασης της Επιτροπής Ασύλου ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών, άρα στον Πάνο Σκουρλέτη.

Σε μια πρώτη αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση, το γραφείο Τύπου της ΝΔ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«“Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται την διάκριση των εξουσιών” και “πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη” οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δήλωσε προσφάτως ο κ. Αλ. Τσίπρας και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν. Κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;».

Απαντώντας στη ΝΔ, αλλά όχι επί της ουσίας, δηλαδή στο γιατί η κυβέρνηση έσπευσε να καταθέσει αίτημα ακύρωσης της χορήγησης ασύλου στον τούρκο στρατιωτικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε:

«Η ΝΔ προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου ειναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Τη στιγμή μάλιστα που η αίτηση ακύρωσης παραπέμπει το θέμα ακριβώς στην κρίση της Δικαιοσύνης»…

Εντονότατη ήταν κατά τα άλλα η αντίδραση από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μίλησε για απροκάλυπτο κυνισμό της κυβέρνησης.

Για αλισβερίσια και κρυφές δεσμεύσεις του Αλ. Τσίπρα έκανε λόγο με μήνυμά του στο Twitter το πρωί της Κυριακής ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...