441
Θεοδωράκης, Γεννηματά υπό το βλέμμα Θεοχαρόπουλου. Στο Κίνημα Αλλαγής είναι προετοιμασμένοι για ενδεχόμενους τακτικισμούς του Μαξίμου στο Σκοπιανό | Nikos Libertas / SOOC

Η Κεντροαριστερά απέναντι στο Σκοπιανό: Το πάθημα που έγινε μάθημα

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 3 Ιανουαρίου 2018, 10:33
Θεοδωράκης, Γεννηματά υπό το βλέμμα Θεοχαρόπουλου. Στο Κίνημα Αλλαγής είναι προετοιμασμένοι για ενδεχόμενους τακτικισμούς του Μαξίμου στο Σκοπιανό
|Nikos Libertas / SOOC

Η Κεντροαριστερά απέναντι στο Σκοπιανό: Το πάθημα που έγινε μάθημα

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 3 Ιανουαρίου 2018, 10:33

«Δεν παίζουμε το παιχνίδι του Τσίπρα, έχουμε να κάνουμε με ένα εθνικό θέμα που εκμεταλλεύεται για να κάνει μικροπολιτικούς σχεδιασμούς. Όταν και αν έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, όταν αποφασίσει ο πρωθυπουργός να μας ενημερώσει τότε θα πάρουμε ξεκάθαρη θέση», τονίζει στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά για το Σκοπιανό που έχει εξελιχθεί σε κεντρικό πολιτικό θέμα των ημερών.

Στη Χαριλάου Τρικούπη παρά τις τοποθετήσεις αρκετών κεντρικών στελεχών του Κινήματος Αλλαγής και τις πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση, επικρατεί ψυχραιμία σχετικά με το ζήτημα και όλοι δηλώνουν έτοιμοι να συζητήσουν όταν έρθει η ώρα και εφόσον ενημερωθούν.

«Εγώ δεν θα παίξω το παιχνίδι της κυβέρνησης του αποπροσανατολισμού. Υπάρχει εθνική γραμμή και είναι η σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με γεωγραφικό προσδιορισμό. Θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα όταν η κυβέρνηση φέρει μια ενημέρωση. Πρέπει να σταματήσει η ονοματολογία μέσω ΜΜΕ. Υπευθυνότητα και σοβαρότητα χρειάζεται. Έτσι ασκείται η εξωτερική πολιτική» δήλωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σε συνέντευξη της αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων δίνοντας έτσι το στίγμα για την στάση που θα κρατήσει ο νέος φορέας το επόμενο διάστημα.

Τόσο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης όσο και ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου έχουν πάρει ήδη θέση υπέρ της επίλυσης με σύνθετη ονομασία, ενώ στην ίδια γραμμή βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Την ίδια ώρα ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος με άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα καταλογίζει στην κυβέρνηση καταστρατήγηση βασικών προβλέψεων του Συντάγματος και την περιγράφει ως «μηχανισμό κυνικής άσκησης της εξουσίας, μέσα από τη συνεργασία ετερόκλητων τυχοδιωκτικών στοιχείων».

Το πάθημα που έγινε μάθημα και η στάση αναμονής

Σε κάθε περίπτωση στο Κίνημα Αλλαγής δείχνουν υποψιασμένοι και έτοιμοι για ενδεχόμενους τακτικισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης, που στο παρελθόν είχε καταφέρει να προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού.

Επιμένουν στη θέση τους για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes και δηλώνουν έτοιμοι να συζητήσουν και να στηρίξουν μόνο μια πρόταση που θα κινηθεί πάνω σε αυτό το πλαίσιο.

Σχετικά με την στάση που κρατά η ΝΔ τονίζουν ότι πρόκειται για έναν αντίστροφο λαϊκισμό που απαντά με μικροπολιτική σε εθνικά θέματα και δεν συνδέουν το ζήτημα με την πτώση της κυβέρνησης θέτοντας ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η γραμμή που συνοψίζεται στο «κρατάμε την θέση μας και συζητάμε με τους δικούς μας όρους» έχει αποδειχθεί αποτελεσματική .

Μάλιστα σήμερα στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση για το Σκοπιανό με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων και των κινήσεων που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής υπό την Φώφη Γεννηματά προκειμένου να εκθέσουν όλοι τις απόψεις τους και να αποφασίσουν μια ενιαία στάση.

Το πάθημα έχει γίνει μάθημα και όπως όλα δείχνουν το Κίνημα Αλλαγής θα αποφύγει τις τριβές στο εσωτερικό του ακόμα και αν υπάρξουν διαφορετικές απόψεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...