562
Η Αματρίτσε είναι η πατρίδα του σπαγγέτι αλά αματριτσιάνα | REUTERS

Μια αματριτσιάνα για τους σεισμοπαθείς

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 26 Αυγούστου 2016, 15:20
Η Αματρίτσε είναι η πατρίδα του σπαγγέτι αλά αματριτσιάνα
|REUTERS

Μια αματριτσιάνα για τους σεισμοπαθείς

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 26 Αυγούστου 2016, 15:20

Αματρίτσε. Μια μικρή ιστορική πόλη του Λάτσιο γνωστή και ως η «πόλη των 100 εκκλησιών» ανάμεσα στο Αμπρούτσο, το Μάρκε και την Ούμπρια. Μια πόλη-καρτ ποστάλ στην καρδιά της Ιταλίας,  σε 950 μέτρα υψόμετρο με το χάδι της θάλασσας από δυο μεριές, δυτικά από την Τυρρηνική θάλασσα και ανατολικά από την Αδριατική. Μια πόλη εκεί ακριβώς όπου χτυπάει η καρδιά της ιταλικής παράδοσης, σε μια περιοχή ιδανική για όσους θα ήθελαν να ξεκουραστούν απολαμβάνοντας την ηρεμία, το ήπιο κλίμα και τη γοητεία του παλιού, για ταξιδιώτες που βρίσκουν ότι η Τοσκάνη παραείναι τέλεια και η Ρώμη εξαιρετικά θορυβώδης. Η Αματρίτσε είναι όμως μια πόλη που δεν υπάρχει πια. Το δήλωσε και επίσημα ο δήμαρχός της Σέρτζιο Πιρότσι. Μέσα σε μια νύχτα ένας μεγάλος σεισμός και πολλοί μετασεισμοί μετέτρεψαν τα ιστορικά κτίρια σε γκρίζα συντρίμμια αποδεικνύοντας πόσο εύθραυστη είναι η εκθαμβωτική ομορφιά μεσαιωνικών χωριών όπως το Ακούμολι και η Πεσκάρα ντελ Τρόντο που επλήγησαν επίσης.

Amatrice_Corso_roloi
Ο κεντρικός δρόμος της κωμόπολης Αματρίτσε όπως ήταν πριν από το σεισμό. Σήμερα μόνο το παλιό ρολόι έχει απομείνει όρθιο

Τα καλοκαίρια και ειδικά τον Αύγουστο η Αματρίτσε συγκέντρωνε πολλούς παραθεριστές, αματριτσιάνους μετανάστες σε άλλες ιταλικές πόλεις αλλά και ξένους. Το ίδιο συνέβη και φέτος. Είχαν έρθει για διακοπές αλλά και για να παρακολουθήσουν το 50ο φεστιβάλ της Αματριτσιάνα που είχε προγραμματιστεί να γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η περιοχή φημίζεται για το εκλεκτό φαγητό της και ειδικά το σπαγγέτι αλά αματριτσιάνα, μια από τις πιο διάσημες μακαρονάδες της ιταλικής κουζίνας που έχει κάνει γνωστή την Αματρίτσε σε όλο τον κόσμο. Σάλτσα απλή αλλά με πλούσια γεύση επινοημένη από τους κτηνοτρόφους της περιοχής ήδη από το Μεσαίωνα, σήμερα προσφέρεται σε όλες τις ιταλικές τρατορίες.

Στην αυθεντική μορφή της φτιάχνεται με γκουαντσιάλε, τοπικό αλλαντικό από χοιρινά μάγουλα, τυρί πεκορίνο, τσίλι, πιπέρι, λευκό κρασί και ντομάτες από το Σαν Μαρτσιάνο και προσέξτε δεν έχει σκόρδο. Οι Αματριτσιάνοι επιμένουν πολύ σ’αυτό, δεν έχασαν μάλιστα την ευκαιρία να βάλουν τις φωνές στον σεφ Κάρλο Κράκο ο οποίος το Φεβρουάριο του 2015 έκανε το σφάλμα να πει ότι το μυστικό της είναι το σοταρισμένο σκόρδο. Ο αντιδήμαρχος του Αματρίτσε Πιερτζιουζέπε Μοντεφόρτε ήταν πολύ αυστηρός: «Οποιος χρησιμοποιεί συστατικά όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι σε μια αματριτσιάνα σημαίνει ότι αγνοεί μια αγροτική παράδοση 1.000 ετών, που έχει περάσει από γενιά σε γενιά.» είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian.

terremoto-amatriciana-solidarietà-1300x867
Οι ιταλικές τρατορίες δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες από το σεισμό προσφέροντας 2 ευρώ για κάθε πιάτο σπαγγέτι αλλά αματριτσιάνα που παραγγέλνουν οι πελάτες τους

Ο σεισμός δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο τον κόσμο της γαστρονομίας. Μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες στον αγώνα της αλληλεγγύης ο οποίος άρχισε αμέσως μετά το τρομερό συμβάν στα social media είναι και o ειδικός έρανος που ξεκίνησε ο συντάκτης του bloggokin, Πωλ Μπελ καλώντας τα εστιατόρια να συμμετέχουν. Ηδη περισσότεροι από 600 εστιάτορες στη Ιταλία συμφώνησαν να προσφέρουν 2 ευρώ για κάθε πιάτο σπαγκέτι αματριτσιάνα που θα πουλάνε πράγμα που έχει κινήσει το διεθνές ενδιαφέρον. Ακόμη και ο Τζέιμι Ολιβερ θέλησε να συμβάλει ανακοινώνοντας στο Instagram ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα για τη βοήθεια των πληγέντων από το σεισμό. Κάποιοι εστιάτορες της Νέας Υόρκης είναι ακόμη πιο γενναιόδωροι αφού αποφάσισαν ότι θα διαθέσουν όλα τα έσοδά τους από τις μακαρονάδες αματριτσιάνα για τη βοήθεια των πληγέντων

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...