368
Η Ανγκελα Μέρκελ προσήλθε να καταθέσει στην επιτροπή για τις παρακολουθήσεις στις 16 Φεβρουαρίου | REUTERS/Axel Schmidt

Η Γερμανία παρακολουθούσε ξένους δημοσιογράφους

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2017, 18:10
Η Ανγκελα Μέρκελ προσήλθε να καταθέσει στην επιτροπή για τις παρακολουθήσεις στις 16 Φεβρουαρίου
|REUTERS/Axel Schmidt

Η Γερμανία παρακολουθούσε ξένους δημοσιογράφους

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2017, 18:10

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND φαίνεται ότι κατασκόπευε μεγάλο αριθμό ξένων δημοσιογράφων στο εξωτερικό για αρκετά χρόνια, αποκαλύπτει το περιοδικό Der Spiegel.

Η BND είχε στο στόχαστρό της εργαζόμενους στο BBC, στο πρακτορείο Reuters και στην εφημερίδα New York Times, αλλά επίσης και πρακτορεία ειδήσεων του Κουβέιτ, του Λιβάνου, της Ινδίας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του περιοδικού, η BND παρακολουθούσε τουλάχιστον 50 αριθμούς τηλεφώνου, φαξ και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανήκουν σε δημοσιογράφους ή αίθουσες ειδήσεων σε όλο τον κόσμο από το 1999.

Μεταξύ αυτών υπήρχαν περισσότερες από 10 συνδέσεις που ανήκαν στο BBC, συχνά στα γραφεία της διεθνούς υπηρεσίας του, BBC World Service. Τα έγγραφα αναφέρουν ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών δεν παγίδευε μόνο τηλέφωνα των ανταποκριτών του BBC στο Αφγανιστάν, αλλά είχαν στόχο αριθμούς τηλεφώνου και φαξ των κεντρικών γραφείων του BBC στο Λονδίνο.

Στη λίστα της BND υπήρχαν ακόμη αριθμός τηλεφώνου που ανήκε στην New York Times στο Αφγανιστάν, τηλέφωνα του Reuters στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Νιγηρία, η ανεξάρτητη εφημερίδα της Ζιμπάμπουε Daily News, πριν ο δικτάτορας Ρόμπερτ Μουγκάμπε απαγορεύσει την έκδοσή της για επτά χρόνια το 2003.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα θύματα των παρακολουθήσεων όχι μόνο δεν είχαν κάποια σχέση με ύποπτη δραστηριότητα (όπως την τρομοκρατία ή το εμπόριο όπλων), αλλά κάποιοι δεν ήταν εγκατεστημένοι στα μεγάλα κέντρα των αποφάσεων.

Το Spiegel μιλά, μεταξύ άλλων, για τον 44χρονο βέλγο δημοσιογράφο Αρνό Ζαζτμάν, ο οποίος μετέδιδε τα ρεπορτάζ του από την Αφρική επί σχεδόν 20 χρόνια, με έντονο ενδιαφέρον για το Κονγκό, ως ανταποκριτής πρώτα του BBC και στη συνέχεια του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 24. Τα θέματά του επικεντρώνονταν στα ξεχασμένα παιδιά του Κονγκό, στις μάχες με τους αντάρτες και στις πρώτες ελεύθερες εκλογές της χώρας από το 1965.

Από τον Σεπτέμβριο του 2006, η BND έδειξε ενδιαφέρον για τη δημοσιογραφική του δουλειά και πράκτορες συμπεριέλαβαν δύο τηλεφωνικούς αριθμούς του ανυποψίαστου για την παρακολούθηση δημοσιογράφου στο Κονγκό στη λίστα παρακολούθησης της υπηρεσίας.

Τα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα καθώς η γερμανική κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας που εξετάζει την υπόθεση κατασκοπείας των ΗΠΑ στη Γερμανία ολοκληρώνει την έρευνά της. Ενώπιον της επιτροπής προσήλθε την περασμένη εβδομάδα και η Ανγκελα Μέρκελ, τελευταίος μάρτυρας που κλήθηκε πριν από την έκδοση του πορίσματός τους.

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...