617
Ο Μπιλ Γκέιτς σε επίσκεψη του στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου κάνουν έρευνα για πιο υγιή και παραγωγικά ζώα | Bill Gates/Facebook

Ο Μπιλ Γκέιτς και η φάρμα των (υπερ)ζώων που θα μας σώσουν από πείνα και ασθένειες

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2018, 11:01
Ο Μπιλ Γκέιτς σε επίσκεψη του στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου κάνουν έρευνα για πιο υγιή και παραγωγικά ζώα
|Bill Gates/Facebook

Ο Μπιλ Γκέιτς και η φάρμα των (υπερ)ζώων που θα μας σώσουν από πείνα και ασθένειες

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2018, 11:01

Φαίνεται πως ο Μπιλ Γκέιτς ενδιαφέρεται πλέον περισσότερο για την γενετική και την κτηνοτροφία παρά για την υψηλή τεχνολογία. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα του ιδρυτή της Microsoft είναι τα γενετικά τροποποιημένα ζώα. Και για τον λόγο αυτόν επιθυμεί να χρηματοδοτήσει μια έρευνα για τη δημιουργία μιας «υπεραγελάδας» που θα μπορεί να παράγει όχι μόνον περισσότερο γάλα από τις «φυσιολογικές» αγελάδες, αλλά και σε αντίξοες συνθήκες, σε περιοχές της Αφρικής για παράδειγμα, όπου επικρατεί ξηρασία, οι θερμοκρασίες κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και δεν υπάρχουν βοσκοτόπια.

Για τις ανάγκες της εν λόγω έρευνας, ο αμερικανός μεγιστάνας, με προσωπική περιουσία άνω των 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρόσφερε ήδη στην βρετανική ΜΚΟ Global Alliance for Livestock Veterinary Medicine το ποσό των 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Το σκεπτικό πίσω από την ιδέα είναι απλό: εάν δώσεις ένα κομμάτι κρέας σε έναν άνθρωπο, θα τραφεί για μία, δύο ημέρες αλλά εάν του δώσεις μια αγελάδα που παράγει γάλα καθημερινά, τότε ο άνθρωπος αυτός θα τρέφεται με γάλα και τυρί έως τη στιγμή που το ζωντανό του θα εγκαταλείψει τα εγκόσμια

Η ιδέα για την αξιοποίηση της επιστήμης με στόχο τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων ζώων, απασχολεί εδώ και χρόνια τους ειδικούς ενώ τα αποτελέσματα είναι σίγουρα ενθαρρυντικά. Κατά τη δεκαετία του ’80, ερευνητές από τη Βρετανία δημιούργησαν διαγονιδιακά πρόβατα που μπορούσαν να παράγουν (χάρη στην εισαγωγή ανθρώπινου DNA στο γονιδίωμά τους) ένζυμα που θεραπεύουν το πνευμονικό εμφύσημα ή ασθένειες όπως η αιμοφιλία. Τη δεκαετία του ’90 στην Αμερική ήρθε στη ζωή η Γκρέις, μια κατσίκα που μπορούσε να παράγει ένα αντίσωμα που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

26951958_10155855301390336_5079299832934605934_o
Το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς πρόσφερε 40 εκατομμύρια δολάρια στη ΜΚΟ GALVmed, για την καταπολέμηση ζωικών ασθενειών σε αναπτυσσόμενες χώρες (GALVmed/Facebook)

Το υψηλό κόστος, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν οι εν λόγω έρευνες. Ξεκίνησαν, ωστόσο, άλλες, ενδεχομένως λιγότερο φιλόδοξες αλλά εξίσου σημαντικές. Μία, για παράδειγμα, αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ζώων που εκτρέφονται, βοοειδών και χοίρων κατά κύριο λόγο, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του κρέατός τους αλλά και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματός τους.

Όσον αφορά την «υπεραγελάδα» στη δημιουργία της οποίας θέλει να συμβάλει και ο Μπιλ Γκέιτς, πρόκειται για μια παλιά ιδέα που επίσης ανάγεται στη δεκαετία του ’90. Η ΕΕ, για παράδειγμα, είχε χρηματοδοτήσει το BovMap, ένα επιστημονικό πρόγραμμα για την καταγραφή και την τροποποίηση του γονιδιώματος των πιο γνωστών ειδών αγελάδας στην ευρωπαϊκή επικράτεια με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος και του κρέατός τους. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που εδρεύει στην Πάρμα της Ιταλίας, κατάρτισε το 2015 μια λίστα με τα ζώα που μπορούν να τροποποιηθούν γενετικά με στόχο είτε την παραγωγή φαρμάκων είτε τη βελτίωση της ποιότητάς τους ως βρώσιμων οργανισμών ή την προστασία τους, όπως στην περίπτωση των πουλερικών, από μολύνσεις και ασθένειες.

PERVfree_pigs_1024
Η εταιρεία Egenesis δημιουργεί γουρούνια με ζωτικά όργανα απαλλαγμένα από ιούς, κατάλληλα για να μεταμοσχευτούν σε ανθρώπους

Υπάρχει επίσης και ο σολομός. Πέρυσι στον Καναδά ξεκίνησε στην αγορά η διάθεση ενός σολομού που, χάρη στη Γενετική Μηχανική, αναπτύσσεται κατά πολύ ταχύτερα συγκριτικά με τους κοινούς θνητούς συγγενείς του, προσφέροντας, έτσι, σημαντικά οφέλη στους παραγωγούς. «Πρόκειται για μια σημαντική καμπή καθώς η έκδοση της άδειας αναμενόταν για περισσότερα από 20 χρόνια», είπε, μιλώντας στην Corriere della Sera ο Πάολο Βετσόνι, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών, του ινστιτούτου Humanitas που εδρεύει στο Μιλάνο.

Αλλά στη φάρμα των γενετικά τροποποιημένων ζώων υπάρχει και ένα άλλο ζωντανό που μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για την ανθρώπινη υγεία: ο χοίρος. Γιατί σήμερα είναι δυνατή ακόμα και η δημιουργία γουρουνιών με ζωτικά όργανα κατάλληλα να μεταμοσχευτούν σε ανθρώπους. «Χάρη σ’ αυτές τις νέες τεχνικές, δύσκολες αλλά σημαντικές έρευνες που ξεκίνησαν πριν από καιρό, παίρνουν νέα ώθηση» –εξήγησε ο ιταλός ειδικός– αναθερμαίνοντας, έτσι, τις ελπίδες της ανθρωπότητας για ένα πιο υγιές μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...