391
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ. Από αριστερά Αννα Διαμαντοπούλου, Φρανσουά Χέισμπεργκ και Γιάννης Μαστρογεωργίου | ΔΤ

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να εφησυχάζει στα θέματα ασφάλειας»

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 16:34
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ. Από αριστερά Αννα Διαμαντοπούλου, Φρανσουά Χέισμπεργκ και Γιάννης Μαστρογεωργίου
|ΔΤ

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να εφησυχάζει στα θέματα ασφάλειας»

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 16:34

Η μάχη κατά του ISIS, ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας αλλά και η εκτίναξη των ποσοστών του AfD στη Γερμανία και ο απόηχος του σε όλη την ΕΕ, αλλά και τις Ευρωατλαντικές σχέσεις, αποτέλεσαν το αντικείμενο του προγεύματος εργασίας (working breakfast) που διοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ για τη ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, με καλεσμένο τον Φρανσουά Χέισμπεργκ, διευθυντή του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS) και του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης (GCSP).

Όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, αυτό που πρέπει να μας εκπλήσσει δεν είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, η οποία ήταν αναμενόμενη μετά τη φθορά που προκάλεσε η μεταναστευτική κρίση, αλλά το γεγονός πως το SPD σημείωσε το χαμηλότερο ποσοστό του, μεταπολεμικά, αλλά και η σημαντική πτώση του CDU.

Η άνοδος του AfD, κατά κοινή ομολογία οφείλεται κυρίως σε μία κίνηση θυμού εκ μέρους των ψηφοφόρων παρά ως πίστη των ψηφοφόρων στις ιδέες του κόμματος.

Οι προβλέψεις των συμμετεχόντων στην συζήτηση, συνέκλιναν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας τύπου «Τζαμάικα» έως το τέλος του χρόνου, με αποδυναμωμένη όμως την κυρίαΜέρκελ, προσωπικά. Ιδιαίτερης σημασίας είναι ποιοι θα αποτελέσουν το επόμενο υπουργικό συμβούλιο και ποια υπουργεία θα λάβει κάθε κόμμα του συνασπισμού.

Με αφορμή τις μετεκλογικές ισορροπίες στη Γερμανία και τον αντίκτυπό τους στην ευρωατλαντική σχέση, υπήρξαν απόψεις που υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος Τράμπ επιδιώκει, διαχρονικά, μια επιστροφή στο προπολεμικό status quo, όπου κάθε θεσμός σταθερότητας και τάξης του διεθνούς περιβάλλοντος, όπως ο ΟΗΕ, αντικαθίσταται από ένα σύστημα ανταγωνισμού και διμερών διακρατικών συμφωνιών (bilateral agreements).

Σχετικά με το ISIS και τα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας που αποτέλεσαν το βασικό θέμα του working breakfast, υπογραμμίστηκε πως το ISIS, ουδεμία σχέση έχει με τις πολιτικής κι εθνικιστικής υφής τρομοκρατικές οργανώσεις των περασμένων δεκαετιών, αλλά διαθέτει μία αμιγώς ιδεολογική ατζέντα, που εδράζεται στην αντίληψη του κόσμου ως μια μάχη πιστών εναντίον απίστων, χωρίς διακρίσεις ως προς τους προσδιοριζόμενους στόχους. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε και η Ελλάδα δεν πρέπει να εφησυχάζει.

Υπάρχει ακόμα δρόμος να διανύσει η ΕΕ στα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, καθώς υπάρχουν κενά στο συντονισμό των υπηρεσιών πληροφόρησης, αλλά και στην αναζήτηση και διακοπή των χρηματοδοτικών ροών προς τα δίκτυα τρομοκρατίας.

Τέλος, υπογραμμίστηκε από όλους ότι φθάνοντας στο τέλος μία ξεχωριστής χρονιάς για την ΕΕ, με κομβικές εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, ολοκληρώνεται ένας σημαντικός εκλογικός κύκλος, τα αποτελέσματα του οποίου η ΕΕ θα τα βιώσει και θα τα αποκρυσταλλώσει μέσα στο 2018 και εν όψει και των σημαντικών εξελίξεων στη δομή της ΕΕ και των Ευρωεκλογών το 2019.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...