698
Η Μπριζίτ Μακρόν κατά την επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας στη Σενεγάλη. Δημοφιλής εντός κι εκτός | REUTERS/Seyllou/Pool

Γιατί… φυλάει τα ρούχα της η Μπριζίτ Μακρόν;

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2018, 07:57
Η Μπριζίτ Μακρόν κατά την επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας στη Σενεγάλη. Δημοφιλής εντός κι εκτός
|REUTERS/Seyllou/Pool

Γιατί… φυλάει τα ρούχα της η Μπριζίτ Μακρόν;

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2018, 07:57

Η Μπριζίτ Μακρόν προσεγγίζει μια ομάδα φωτογράφων. «Ένας συνάδελφός σας μου εξήγησε επιτέλους γιατί με σφυροκοπάτε με τις μηχανές σας: δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε να χάσετε τη στιγμή που θα στραβοπατήσω, μια ενδεχόμενη πτώση μου». Οι φωτογράφοι αρνούνται αμέσως την κατηγορία αλλά η πρώτη κυρία της Γαλλίας συνεχίζει να τους πειράζει, δηλώνοντας πως «θα έχετε προσέξει πως δεν φοράω πια ψηλοτάκουνες γόβες εκτός του Ελιζέ». Αποτελεί. ωστόσο, γεγονός πως η σύζυγος του Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει σκοντάψει καμιά φορά από τότε που εισήλθε στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Κατά τους οχτώ αυτούς μήνες η Μπριζίτ Μακρόν δεν υπέπεσε σε κανένα λάθος. Δεν είναι απούσα αλλά επιλέγει να στέκεται σε απόσταση ασφαλείας, να κινείται άνετα αλλά πάντα διακριτικά και να λάμπει με τον δικό της τρόπο. Όντας ειλικρινής και χαλαρή.

Τις προηγούμενες ημέρες η Μαντάμ Μακρόν βρέθηκε στο Σατό ντε Βανσέν, ένα κάστρο του 12ου αιώνα, για να εγκαινιάσει μία έκθεση πορτρέτων της Μπετίνα Ρεμς, της διάσημης γαλλίδας φωτογράφου και στενής φίλης της Μπριζίτ. «Γνωριζόμαστε εδώ και μία δεκαετία, δεν έχω χάσει καμία έκθεσή της. Θαυμάζω την Μπετίνα γιατί είναι μία από τις λίγες γυναίκες σε έναν ιδιαίτερα ανδροκρατούμενο κόσμο», προσδιόρισε η ίδια, μιλώντας στην απεσταλμένη της La Repubblica στη Γαλλία. «Αλλά θα με τρόμαζε η ιδέα να με φωτογραφήσει γιατί συλλαμβάνει την ουσία των ανθρώπων, δεν μπορούν να της κρύψουν τίποτα, μοιάζει σχεδόν με μαγεία». Η πρώτη κυρία της Γαλλίας, ντυμένη στα μαύρα με φούξια, όμως, εσάρπα, παρατηρεί τα πορτραίτα των «Détenues», γυναικών που κρατούνται στις φυλακές της Γαλλίας οι οποίες, παρότι πληγωμένες, προσπαθούν να χαμογελάσουν μπροστά από τον φωτογραφικό φακό της πρωτοπόρου Ρεμς.

27748171_1575323332520994_1942505681812285358_o (1)
Στιγμιότυπο από την έκθεση πορτρέτων της Μπετίνα Ρεμς, φίλης της Μπριζίτ Μακρόν, στο Σατό ντε Βενσάν. Η γαλλίδα πρώτη κυρία μάλιστα, εγκαινίασε την έκθεση (φωτό/ facebook)

«Οι γυναίκες είναι διαφορετικές μεταξύ τους αλλά έχουν κάτι κοινό στο βλέμμα που τις ενώνει. Τον πόνο, την θλίψη», σχολίασε η κυρία Μακρόν. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Ρεμς, προσδιορίζοντας πως κάποιες από τις κρατούμενες πρόκειται σύντομα να αποφυλακιστούν, και για την επανένταξή τους στην κοινωνία, θα αξιοποιηθούν και τα έσοδα της έκθεσης. Η first lady της Γαλλίας διάβασε με προσοχή την εισαγωγή του διακεκριμένου νομικού Ρομπέρτ Μπαντεντέρ ο οποίος εξηγεί πως αυτές οι γυναίκες έχουν μια απλή και βασική ανάγκη: να γυρίσουν οι άνθρωποι να τις κοιτάξουν. Η Μπριζίτ Μακρόν, γνωστή για τις κοινωνικές ευαισθησίες της, συμφωνεί απόλυτα και επισημαίνει πως «δεν πρέπει να τις ξεχνάμε γιατί είναι γυναίκες σαν και εμάς». Αλλά απέφυγε με μαεστρία να απαντήσει σε μια ερώτηση πολιτικού περιεχομένου, δίνοντας τον λόγο στην νεαρή υπουργό Ισότητας Μαρλέν Σαπά που τη συνόδευε.

«Η Μπριζίτ τρέμει μην τυχόν πει κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τον σύζυγό της», υποστήριξε στην ιταλική εφημερίδα ο Φιλίπ Μπεσόν, συγγραφέας του «Un personnage de roman», ενός βιβλίου αφιερωμένου στον Εμανουέλ Μακρόν. «Το να είναι κάποια première dame είναι μια δουλειά αδιανόητη, αλλά έως τώρα τα καταφέρνει καλά». Απέκρουσε με επιτυχία τις επιθέσεις που δέχτηκε για την ηλικία της, για τη διαφορά των 25 ετών που τη χωρίζουν από τον 40χρονο σύζυγό της, για τις κοντές φούστες της. Εκπροσωπεί με κομψότητα τόσο στην εμφάνιση όσο και στους τρόπους το Ελιζέ ενώ έχει και τις«πιο ωραίες γάμπες στο Παρίσι», όπως αποφάνθηκε ο Καρλ Λάγκερφερντ. Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας η πρώην καθηγήτρια συμβουλεύει τον σύζυγό της («Εκείνη είμαι εγώ. Και εγώ είμαι εκείνη», είχε δηλώσει ο Μακρόν) και απαντά στα γράμματα εκατοντάδων Γαλλίδων που την έχουν πρότυπό τους. Πάντως ο Μπεσόν την περιγράφει ως μια «Μαντάμ Μποβαρί που κατάφερε να ξεφύγει από τη μοίρα των μικροαστών».      

Η ιστορικός Ζοέλ Σεβέ αφιέρωσε ένα βιβλίο, «L’Élysée au feminine», στις γυναίκες της γαλλικής προεδρίας, στο οποίο εμπεριέχεται μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της Μπριζίτ Μακρόν. «Σίγουρα δεν θα προκαλέσει επανάσταση αλλά κατάφερε να εκσυγχρονίσει τον ρόλο, περπατάει τρία βήματα πίσω από τον άνδρα της και μοιάζει να είναι μια ευτυχισμένη γυναίκα, δίχως συγκεκριμένες έγνοιες», σχολίασε. Η Λοράνς Πιό, διευθύντρια του γαλλικού Closer, υποστηρίζει με τη σειρά της πως η Μπριζίτ κατέληξε εν αγνοία της να γίνει ένα σύμβολο του φεμινισμού. «Ενέπνευσε εμπιστοσύνη σε πολλές γυναίκες άνω των πενήντα ετών που αισθάνονται ξανά δυνατές και σέξι». Κάθε δημοσίευση ή ρεπορτάζ που την αφορά, αυξάνει σημαντικά τις πωλήσεις. Αλλά η διευθύντρια του περιοδικού που αποκάλυψε τη σχέση του Φρανσουά Ολάντ με την ηθοποιό Ζυλί Γκαγιέ γνωρίζει πως δύσκολα θα ξεσπάσει κάποιο ανάλογο σκάνδαλο στο Ελιζέ του Εμανουέλ και της Μπριζίτ Μακρόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...