1142
O ακριβοθώρητος Κριστιάνο Ρονάλντο απογοητευμένος. Στην Ισπανία «σέρνεται». Γιατί άραγε; | REUTERS/Juan Medina

Η «εξαφάνιση» του Κριστιάνο Ρονάλντο

Sportscaster Sportscaster 21 Νοεμβρίου 2017, 11:09
O ακριβοθώρητος Κριστιάνο Ρονάλντο απογοητευμένος. Στην Ισπανία «σέρνεται». Γιατί άραγε;
|REUTERS/Juan Medina

Η «εξαφάνιση» του Κριστιάνο Ρονάλντο

Sportscaster Sportscaster 21 Νοεμβρίου 2017, 11:09

Ψάχνεις τον Κριστιάνο Ρονάλντο στον κατάλογο των σκόρερ του ισπανικού πρωταθλήματος: Μέσι 12, Ζάζα 9, Μπακαμπού 8, Ροντρίγκο 7… Το μάτι πρέπει να πέσει πολύ χαμηλά για να τον βρει. Εβδομήντα τέσσερις παίκτες έχουν πετύχει περισσότερα γκολ στην εφετινή La Liga, ή -τουλάχιστον- όσα και ‘κείνος. Το εξής ένα: στις 14 Οκτωβρίου, στο 2-1 της Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στη Χετάφε. Ναι, ο «CR7» έχει σκοράρει μόλις μία φορά σε οκτώ αγωνιστικές (στα τέσσερα πρώτα ματς δεν αγωνίστηκε, λόγω τιμωρίας). Είναι η χειρότερή του επίδοση από τότε που πάτησε το πόδι του στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», το 2009.

Ενα γκολ σε πάνω από 720 λεπτά αγώνων. Ενα γκολ σε 55 τελικές προσπάθειες (ο Μέσι έχει 12 σε 72 ευκαιρίες). Οι haters πανηγυρίζουν. Τον τρόλαραν αγρίως όταν διάβασαν για το στοίχημα που έβαλε στα αποδυτήρια της «Βασίλισσας», πως στο τέλος θα βγει πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος. Ακόμη και οι πιο φανατικοί θαυμαστές του πορτογάλου σούπερ-σταρ δυσκολεύονται να πιστέψουν πως αυτός ο νευρικός και αγχωμένος Ρονάλντο μπορεί να προσπεράσει τον Αργεντινό, που εφέτος «τα βάζει» σαν σε προπόνηση. Ολοι ψυχανεμίζονται ότι η αφλογιστία του Κριστιάνο δεν οφείλεται, απλώς, στον… ανάδρομο Ερμή που κατά καιρούς ταλαιπωρεί όλους τους ποδοσφαιριστές του Κόσμου. Οτι το μυστήριο της «εξαφάνισής» του είναι πολύ πιο βαθύ, πιο πολύπλοκο.

Ολα δείχνουν ότι ο «γάμος» του Πορτογάλου με τη Ρεάλ περνάει κρίση. Πρώτα απ’ όλα, η δημόσια διαμάχη του με τον Σέρχιο Ράμος, που έχει τη σημειολογία της. Γιατί ο Ράμος, μετά την αποχώρηση του Ικερ Κασίγιας από το «Μπερναμπέου», είναι ο αγαπημένος των οπαδών, το ίνδαλμα των πιτσιρικάδων του συλλόγου και ο πιο έμπιστος παίκτης του προέδρου, Φλορεντίνο Πέρεθ. Ο καβγάς άρχισε λίγη ώρα μετά τη βαριά ήττα (3-1) της Ρεάλ από την Τότεναμ, στο «Ουέμπλεϊ», όταν ο Ρονάλντο κλήθηκε να σχολιάσει τη δυναμική του ρόστερ. «Δεν λέω ότι η εφετινή ομάδα είναι χειρότερη. Απλώς δεν έχει και τόση εμπειρία. Ξέρετε πόσο σημαντική είναι η εμπειρία στο ποδόσφαιρο. Κακά τα ψέματα, όσοι έφυγαν το καλοκαίρι μας έκαναν πιο δυνατούς. Με τον Πέπε, τον Μοράτα και τον Χάμες, η ομάδα ήταν πιο ισχυρή».

Δεν ήταν άποψη, αλλά «μπηχτή». Διότι ο Πέπε, ο Χάμες Ροντρίγκες, αλλά και ο Φάμπιο Κοεντράο, ήταν η… αυλή του Κριστιάνο. Μετά την αποχώρησή τους μόνον ο Μαρσέλο, από τους ορκισμένους φίλους του, απέμεινε στον σύλλογο. Αν και η Ρεάλ αποδίδει τη φυγή τους στην απόφασή της να επενδύσει περισσότερο σε γηγενείς νεαρούς παίκτες, ο «CR7» θεωρεί πως ο Ράμος εξάντλησε την επιρροή του στη διοίκηση για να διώξει τους «κολλητούς» του.

2017-10-23T204600Z_38669855_RC1989C887B0_RTRMADP_3_SOCCER-FIFA-AWARDS
Τον Οκτώβριο στο γκαλά της FIFA: Ο Ράμος αγκαλιάζει τον Ρονάλντο, με τον Ζιντάν δίπλα. Αγκαλιές για το θεαθήναι; (Reuters/John Sibley)

Καλεσμένος σε αθλητική εκπομπή, ο ηγέτης της άμυνας της Ρεάλ δεν έχασε την ευκαιρία να «σηκώσει το γάντι» που έριξε ο Ρονάλντο: «Αυτά τα σχόλια μου δείχνουν έναν ventajista (σε ελεύθερη μετάφραση, ο μετά Χριστόν προφήτης). Γιατί δεν τα είπε όταν με τους ίδιους παίκτες κατακτήσαμε το Super Cup; Εμένα, πάντως, δεν μου λείπει κανένας από την περυσινή ομάδα». Ποτέ δεν τα πήγαιναν καλά οι δυό τους, όμως φρόντιζαν να μην προκαλούν, ο ένας τον άλλον. Η αντίδραση του Ράμος, που συνήθως κάνει ακριβώς ό,τι του λέει ο πρόεδρος, μπορεί να σημαίνει πολλά περισσότερα από έναν καβγά μεταξύ δύο συμπαικτών.

Η Ρεάλ Μαδρίτης -οι οπαδοί της και ο πρόεδρος Πέρεθ- ποτέ δεν αγάπησαν, πραγματικά, τον Κριστιάνο. Τα γκολ του λάτρεψαν. Αλλά, τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Ο διάσημος ποδοσφαιριστής ποτέ δεν «χώνεψε» το ότι οι αχάριστοι φίλοι της «Βασίλισσας», όλα αυτά τα χρόνια, τον αποδοκίμαζαν σε κάθε μέτρια εμφάνισή του. Μόνο η δυναμική του συλλόγου, που μπορούσε να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του, τον κρατούσε στη Μαδρίτη. Και τώρα; Τώρα, η Ρεάλ βαρέθηκε τα καπρίτσια του. Πιστεύει ότι ο «CR7» της οφείλει αυτό που είναι σήμερα. Κι εκείνος, από την πλευρά του, μετράει τους τίτλους που της «χάρισε» και απαιτεί να έχει τον πρώτο λόγο στο «Μπερναμπέου». Σε όλα.

2017-11-05T201858Z_1386508388_RC1B541984D0_RTRMADP_3_SOCCER-SPAIN-MAD-LAP

Τα ισπανικά ΜΜΕ γράφουν ότι το διαζύγιο είναι, μάλλον, αναπόφευκτο. Σύμφωνα με το Don Balon, ο Ρονάλντο προετοιμάζει την επιστροφή του στην Premier League. Οχι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου έπαιξε για έξι σεζόν προτού πάει στην Ισπανία, αλλά στην Τσέλσι. Και η As αποκαλύπτει πως την απόφασή του αυτή την πήρε το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από το περιβόητο σκάνδαλο φοροδιαφυγής που μουντζούρωσε την εικόνα του. Ενώ περίμενε από τον πανίσχυρο σύλλογο με τις υψηλές διασυνδέσεις να τον υπερασπιστεί, έμαθε ότι η Ρεάλ αναζητούσε, ήδη, τον διάδοχό του. Ο Πέρεθ προσπάθησε να φέρει στη Μαδρίτη τον Κιλιάν Εμπαπέ, όμως ο Πορτογάλος άσκησε βέτο. Ο πρόεδρος έκανε πίσω (επειδή δεν ήταν έτοιμος να διαχειριστεί ενδεχόμενη φυγή του «CR7») και ο μικρός κατέληξε στην Παρί.

Ο Πέρεθ έγινε έξαλλος. Ισως γι’ αυτό, η διαπραγμάτευση για την αύξηση που ζήτησε ο Ρονάλντο δεν ευοδώθηκε. Ο ίδιος διαψεύδει ότι έθεσε ζήτημα αναπροσαρμογής των αποδοχών του, όμως ποιος -απ’ όσους τον γνωρίζουν καλά- τον πιστεύει; Για τον Κριστιάνο, τα χρήματα έπαιζαν, ανέκαθεν, πολύ σημαντικό ρόλο. Οχι από φιλαργυρία, αλλά γιατί θεωρεί πως αποτελούν ακόμη ένα μέτρο της ποδοσφαιρικής του αξίας. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη αναφορά του στη μετεγγραφή του Νεϊμάρ: «Εάν αυτός αξίζει τόσα, εγώ πόσα πρέπει να παίρνω;».

Οι… ακεφιές του Κριστιάνο, που δεν διάγει τις καλύτερές του μέρες στη Μαδρίτη, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ρεάλ βρίσκεται δέκα βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα. Ποτέ στα χρονικά της La Liga οι «Μερένχες» δεν έχουν επιστρέψει από τους -10, ούτε καν από τους -8, για να κατακτήσουν τον τίτλο στο ισπανικό πρωτάθλημα. Η μεγαλύτερη ανατροπή ήταν εκείνη της Μπαρτσελόνα, τη σεζόν 1998-1999, που κατόρθωσε να εξαφανίσει ένα χάντικαπ εννέα βαθμών και να τερματίσει πρώτη.

Αλλά, δεν φταίει μόνον η κακή φόρμα του Ρονάλντο. Τα άλλα δύο μέλη του περίφημου «BBC» δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση. Ο Μπενζεμά έχει πετύχει μόλις ένα γκολ σε επτά ματς, ενώ ο Μπέιλ δύο, έχοντας χάσει πάνω από τα μισά παιχνίδια της ομάδας του λόγω τραυματισμών. Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, που εφέτος η Ρεάλ έχει σκοράρει μόλις 22 γκολ: 11 λιγότερα από την Μπαρτσελόνα και 12 από τα δικά της στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Και, ναι, ο Κριστιάνο έχει δίκιο – και ο Ράμος άδικο. Η απόφαση του συλλόγου να διώξει τους έμπειρους αναπληρωματικούς του, το περασμένο καλοκαίρι, για να προωθήσει στην ομάδα νέα παιδιά, του έχει στοιχίσει αρκετούς χαμένους βαθμούς.

Φαίνεται πως ο ψυχρός πόλεμος του πορτογάλου σούπερ-σταρ με τη διοίκηση της Ρεάλ, αυτή τη φορά, δεν οφείλεται σε παρεξήγηση. Εάν ο «θείος Φλο» έχει, πράγματι, πατήσει το κουμπί της απο-Ροναλντοποίησης της ομάδας, σχεδιάζοντας μία νέα «γκαλάκτικος» εποχή, είναι φυσιολογικό, αυτή η κοσμογονία να επιφέρει αγωνιστικούς κραδασμούς. Αλλά είναι βέβαιο πως μέχρι την τελευταία στιγμή του «γάμου» τους, ο σύλλογος και ο ποδοσφαιριστής θα έχουν έναν κοινό στόχο: την κατάκτηση του τρίτου στη σειρά Champions League. Μάλλον δεν είναι τυχαίο: ο Ρονάλντο της Ευρώπης «πετάει» (έξι γκολ σε τέσσερα ματς), ενώ της Ισπανίας «σέρνεται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...