456
Ο Χόουπ είχε εξοστρακιστεί από το χωριό του ως... μάγος. Στις φωτογραφίες δέχεται τη φροντίδα της δανής ακτιβίστριας Αντζα Λόβεν | Facebook

Η διάσωση στη Νιγηρία που έγινε viral

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2017, 12:39
Ο Χόουπ είχε εξοστρακιστεί από το χωριό του ως... μάγος. Στις φωτογραφίες δέχεται τη φροντίδα της δανής ακτιβίστριας Αντζα Λόβεν
|Facebook

Η διάσωση στη Νιγηρία που έγινε viral

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2017, 12:39

Ο μικρούλης Χόουπ (Hope=Ελπίδα) πριν από έναν χρόνο κόντευε να πεθάνει. Οι γονείς και το χωριό του, στη Νιγηρία, τον είχαν εγκαταλείψει μόνο του, χωρίς τροφή και νερό, επειδή τον θεωρούσαν… μάγο. Το «μαγικό» χαρακτηριστικό του αβοήθητου παιδιού, ήταν μια εκ γενετής δυσπλασία στο ουροποιητικό σύστημα, γνωστή ως υποσπαδίας.

Ο υποσπαδίας είναι η ατελής ανάπτυξη της ουρήθρας ενός εμβρύου κατά την κύηση. Οταν γεννιέται το παιδί συνεχίζεται αυτή η ατελής ανάπτυξη, και το πρόβλημα διορθώνεται μόνο με ουρηθροπλαστική εγχείρηση όταν το βρέφος συμπληρώσει το ένα έτος.

Στο χωριό του Χόουπ, φυσικά, όλα αυτά είναι πράγματα άγνωστα. Και η δεισιδαιμονία που σε τέτοιες περιπτώσεις υποκαθιστά τη γνώση παραλίγο τελικά να τον σκοτώσει.

020155492-09504465-4b6c-4396-833b-345819e0ef82
Ο Χόουπ στην αγκαλιά της Αντζα την ημέρα της διάσωσής του. Η φωτογραφία αναρτήθηκε στο Facebook στις 30 Ιανουαρίου 2016

Όμως, για καλή του τύχη, έναν χρόνο πριν, στις 30 Ιανουαρίου 2016, ο Χόουπ εντοπίστηκε και διασώθηκε από τη δανή Αντζα Ρίνγκρεν Λόβεν. Η Αντζα μαζί με τον σύζυγό της, Ντέιβιντ Εμάνουλε Ούμεμ, συντηρεί ένα ορφανοτροφείο στη Νιγηρία με την ονομασία African Children’s Aid Education and Development Foundation (ACAEDF), στο οποίο περιθάλπει παιδιά που έχουν πέσει θύματα της δεισιδαιμονίας στη Νιγηρία.

Anja-Ringgren-Loven-Nigerian-boy3
O Χόουπ στην ημέρα της διάσωσής του βρέθηκε σχεδόν νεκρός από την ασιτία, τη δίψα και την ταλαιπωρία. Τότε ήταν δύο ετών

Ο μικρούλης Χόουπ, πέρσι τέτοιο καιρό, τριγυρνούσε κατάμονος μέσα στα χωράφια, βρώμικος, νηστικός και διψασμένος και ήταν γεμάτος ψείρες, κοριούς και σκουλήκια. Και φυσικά ημιθανής.

020155529-bfb178ed-8ac6-4dc9-a414-cc6c2b1d29d9
Λίγους μήνες αργότερα στο ορφανοτροφείο της Αντζα, το παιδί (το μικρότερο με το ολόσωμο λευκό φορμάκι) εγχειρίστηκε και πλέον δεν πάσχει από υποσπαδία

Η Αντζα Λόβεν λοιπόν τον μάζεψε και τον πήγε στο ορφανοτροφείο της. Τον συνέφερε και οκτώ εβδομάδες αργότερα ανάρτησε μια φωτογραφία του στην οποία εικονίζεται μαζί του, να του μαθαίνει πώς να πίνει νερό από το μπουκάλι.

Αυτή η φωτογραφία πέρσι έκανε τον γύρο του κόσμου και χάρισε στη Λόβεν μεγάλη δημοσιότητα. Μάλιστα το γερμανικό περιοδικό Ooom την κατέταξε ως το Πιο Εμπνευστικό Ατομο του 2016 – κέρδισε τον τίτλο από τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Μπαράκ Ομπάμα.

hope-new-nigeria-2
Ο Χόουπ στην αγκαλιά νιγηριανού υπαλλήλου του ορφανοτροφείου, λίγες ημέρες προτού εγχειριστεί

Σήμερα, έναν χρόνο μετά τη διάσωση του Χόουπ, η Αντζα Λόβεν τον ξαναφωτογράφισε υγιή και πεντακάθαρο, σαφώς πιο ανεπτυγμένο, με καινούργια καθαρά ρούχα και παπούτσια – και πάλι να πίνει νερό από το μπουκάλι. Ανάρτησε τη νέα φωτογραφία του μαζί με την περσινή και, με το που τη δημοσιοποίησε, αυτή, έγινε shared 27.000 φορές. Το σημείωμα που έγραψε στην ανάρτηση είναι πως ο Χόουπ έκλεισε την πρώτη του εβδομάδα στο σχολείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...