778
Μπάρμπαρα Μπους: η δεύτερη «πρώτη κυρία» στην ιστορία των ΗΠΑ που όχι μόνο παντρεύτηκε, αλλά γέννησε και έναν πρόεδρο | EPA/LARRY W. SMITH

Η Μπάρμπαρα Μπους αντιμέτωπη με το τέλος

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2018, 18:23
Μπάρμπαρα Μπους: η δεύτερη «πρώτη κυρία» στην ιστορία των ΗΠΑ που όχι μόνο παντρεύτηκε, αλλά γέννησε και έναν πρόεδρο
|EPA/LARRY W. SMITH

Η Μπάρμπαρα Μπους αντιμέτωπη με το τέλος

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2018, 18:23

Η Μπάρμπαρα Μπους είναι η σύζυγος του 41ου, και η μητέρα του 43ου προέδρου των ΗΠΑ.

Είναι η δεύτερη γυναίκα στην αμερικανική ιστορία με τέτοιο «κατόρθωμα» και η πρώτη που έζησε να το δει. Η πρώτη ήταν η Αμπιγκέιλ Ανταμς (1744-1818), σύζυγος του 2ου προέδρου των ΗΠΑ Τζον Ανταμς και μητέρα του 6ου κατά σειρά προέδρου, Τζον Κουίνσι Ανταμς, η οποία πέθανε προτού δει τον γιο της να ορκίζεται. Η Μπάρμπαρα είδε το 1989 των έως τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ σύζυγό της, Τζορτζ Μπους, να ορκίζεται πρόεδρος και το 2001 είδε τον γιο τους Τζορτζ Μπους τον νεότερο να διαδέχεται στον Λευκό Οίκο τον Μπιλ Κλίντον.

Στα 92 της χρόνια αποφάσισε ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω θεραπεία για τη φθίνουσα κατάσταση της υγείας της, κουρασμένη να παλεύει με τη νόσο Γκρέιβς, ένα αυτοάνοσο νόσημα που πλήττει τον θυρεοειδή αδένα – ενώ πάσχει, επίσης, από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιοπάθεια.

Ο σύζυγός της, Τζορτζ  Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους (GHW Bush) είναι 93 ετών και ο γιος της, Τζορτζ Ουόκερ Μπους (GW Bush), 72. Η ίδια θήτευσε ως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ στο πλευρό του συζύγου της -από το 1989 ως το 1993- και το γενεαλογικό της δέντρο έμελλε να αποκτήσει ακόμα έναν πρόεδρο, τον γιο της, από το 2001 ως το 2009. Η ζωή της σημαδεύτηκε από πλήθος δημοσίων εμφανίσεων στο πλευρό άλλοτε του Μπους Senior και άλλοτε του Μπους Junior.

epa01592976 United States President George W. Bush (R), former United States President George H.W. Bush (2nd R), First Lady Laura Bush (2nd L) and former first lady Barbara Bush (L) listen to remarks at Reception in Honor of the Points of Light Institute in the East Room of the White House in Washington, D.C. on 07 January 2009. US President George W Bush met his successor, Barack Obama, along with three former presidents, over lunch on 07 January to offer advice and wish him well. Joining Bush and Obama were Jimmy Carter, George HW Bush and Bill Clinton. It was the first gathering of all living presidents at the White House since 1981, spokeswoman Dana Perino said. The former presidents were expected to share their experiences with the incoming one, including policy in the Middle East and on other topics. EPA/RON SACHS / POOL . . .
Οικογενειακή φωτογραφία: από αριστερά, η Μπάρμπαρα, η νύφη της Λόρα, ο σύζυγός της και ο γιος της. Δύο πρώην πρόεδροι και δύο πρώην πρώτες κυρίες.  EPA/RON SACHS / POOL

Η Μπάρμπαρα παντρεύτηκε τον Τζορτζ το 1945 και απέκτησαν έξι παιδιά. Ο γάμος τους είναι ο μακροβιότερος σε διάρκεια (73 χρόνια) από οποιονδήποτε άλλον στην ιστορία της αμερικανικής προεδρίας.

Γνωστή για το καυστικό χιούμορ της, έχει πει μερικές φράσεις που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία:

Ο Μπιλ Κλίντον είπε ψέματα. Ενας άνδρας μπορεί να ξεχάσει πού έχει παρκάρει, ακόμα και πού μένει, αλλά δεν ξεχνά ποτέ το στοματικό σεξ. Οσο κακό κι αν ήταν. / Παντρεύτηκα τον πρώτο άνδρα που φίλησα. Οταν το λέω αυτό στα παιδιά μου, με κοιτάζουν λες και θέλουν να κάνουν εμετό. / Στο τέλος της ζωής σου, δεν πρόκειται να μετανιώσεις αν δεν πέρασες ένα ακόμη τεστ, αν έχασες μια δίκη ή αν δεν έκλεισες μια μεγάλη συμφωνία που θα σε κάνει περιζήτητο. Αυτό που σίγουρα θα μετανιώσεις, είναι αν δεν πέρασες όσο χρόνο ήθελες με τον σύζυγό σου, τον γονιό σου, το παιδί σου ή έναν φίλο σου».

shutterstock_796175224
Δίπλα στον σύζυγό της, όπως συνέβη μια ολόκληρη ζωή (Shutterstock)

Γνώρισε τον άνδρα της, Τζορτζ Μπους, σε σχολικό χορό του γυμνασίου, όταν ήταν 16 χρόνων. Για τον σύζυγό της έχει δηλώσει ότι ήταν «τόσο όμορφος τότε».

Σχεδόν ένας αιώνας έχει περάσει από επάνω της, ενώ θα θέλαμε να γνωρίζουμε όσα έχουν αντικρίσει τα μάτια της... (REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo)
Σχεδόν ένας αιώνας έχει περάσει από επάνω της, ενώ θα θέλαμε να γνωρίζουμε όσα έχουν αντικρίσει τα μάτια της… (REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo)

«Είμαι η πιο τυχερή γυναίκα στον κόσμο», είπε μιλώντας για την οικογένειά της στην εγγονή της, η οποία είναι δημοσιογράφος.

Ο Μπους ο πρεσβύτερος αντιμετώπισε κι εκείνος θέματα υγείας, ενώ πέρασε ένα μεγάλο διάστημα στην εντατική πέρυσι, λόγω πνευμονίας.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Δεν θα προκαλέσει έκπληξη σε όσους την ξέρουν, ότι η Μπάρμπαρα Μπους στάθηκε σαν βράχος κατά τη διάρκεια της ασθένειάς της, ανησυχώντας όχι για εκείνη, χάρη στην πίστη της, αλλά για τους άλλους. Είναι περιστοιχισμένη από μία οικογένεια που λατρεύει, και εκτιμά τα πολλά θετικά μηνύματα και ειδικά τις προσευχές που λαμβάνει».

Βάσει των ιατρικών γνωματεύσεων η υγεία της δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί. Τώρα πια, οι προσευχές -κατά την ίδια- μπορούν να βοηθήσουν μόνο στην ίαση της ψυχής της…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...