Η Repubblica για τη νέα εκδοχή μιας οσκαρικής ταινίας που εξοργίζει / Η Monde για τις αιτίες πίσω από την εξαλλοσύνη ενός ακροδεξιού / Η Sole 24 Ore για την τρομοκρατική οργάνωση που εφαρμόζει λιτότητα / Και οι Times….
  • La Repubblica

    Σκάνδαλο / Η «Ατιμασμένη» σε ριμέικ πορνό;

    Είναι η ταινία που χάρισε το Οσκαρ στην τότε 26χρονη Σοφία Λόρεν. Είναι «η Ατιμασμένη» του Βιτόριο Ντε Σίκα, η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια. Και περιγράφει την ιστορία μιας γυναίκας και της κόρης της που στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πέφτουν θύματα βιασμού από μια ομάδα μαροκινών στρατιωτών μέσα σε μια εκκλησία.

    Μα είναι δυνατόν μια γυριστεί μια τέτοια ιστορία σε εκδοχή πορνό; Κι όμως γυρίστηκε στην Ουγγαρία από τον σκηνοθέτη και παραγωγό πορνογραφικών ταινιών Μάριο Σαλιέρι. Μόνο που όταν έγινε γνωστή η ιεροσυλία, ξέσπασε ένα τεράστιο κύμα αντίδρασης στην Ιταλία που κορυφώθηκε με την απειλή των αρχών της περιφέρειας του Λάτσιο ότι, σε περίπτωση προβολής της ταινίας στους κινηματογράφους, το φιλμ θα κατασχεθεί.

    Η οργή δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι «η Ατιμασμένη» θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του ιταλικού κινηματογράφου. Ο αυθεντικός τίτλος της ταινίας, «La Ciociara», σημαίνει γυναίκα της Τσοτσαρίας, ορεινής περιοχής που εκτείνεται μεταξύ της Ρώμης και της Νάπολης. Η ιστορία του βιασμού δυο γυναικών από μαροκινούς στρατιώτες, μισθοφόρων του γαλλικού στρατού, βασίζεται σε πραγματικές μαρτυρίες, καθώς το συγκεκριμένο τάγμα είχε σκορπίσει το φόβο στην περιοχή βιάζοντας και σκοτώνοντας γυναικόπαιδα, νέους και ιερείς, κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης της Ιταλίας από τους Συμμάχους.

    Μα είναι δυνατόν στον ρόλο που είχε λάμψει η Σοφία Λόρεν, για να γίνει η πρώτη ηθοποιός στην ιστορία που κέρδισε το Οσκαρ σε ξενόγλωσσο φιλμ, να επιδείξει τα θέλγητρά της η πορνοστάρ Ρομπέρτα Τζέμα; Κι όμως είναι.

    Φωτό: Η Σοφία Λόρεν όταν μάγευε  κριτικούς και κοινό στο δράμα του Βιτόριο Ντε Σίκα. Πηγή: cgentertainment.it
  • Le Monde (έκδοση με συνδρομή)

    Γκέερτ Βίλντερς / Να φταίει η μουσουλμάνα προγιαγιά;

    Είναι ένα ερώτημα, γράφει η Monde, που δεν απευθύνεται τόσο στους αναλυτές της πολιτικής όσο στους ειδικούς της ψυχολογίας: τι κάνει τον Χερτ Βίλντερς, ηγέτη της ολλανδικής άκρας Δεξιάς, τόσο επιθετικό απέναντι στους ξένους και ιδιαίτερα τους μουσουλμάνους; Μήπως η επιθετικότητά του οφείλεται σε εκείνη την επίθεση που υποτίθεται ότι είχε υποστεί από μια ομάδα νεαρών Βορειοαφρικανών σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο της Ουτρέχτης όταν ξεκινούσε την καριέρα του ως δημοτικός σύμβουλος; Ή μήπως είναι τα πολλά ταξίδια στις αραβικές χώρες όπου, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, διαπίστωσε από πρώτο χέρι την «ωμή καταπίεση» των καθεστώτων; Αλλά και πάλι, μήπως οφείλεται στη δολοφονία του σκηνοθέτη Τεό Βαν Γκογκ από έναν φανατικό μουσουλμάνο;

    Η απάντηση (από τους ψυχολόγους) έχει τη σημασία της. Μιλάμε για τον άνθρωπο που σήμερα χαρακτηρίζει στο Twitter την ισλαμική μαντήλα «πατσαβούρα», τους μαροκινούς μικροεγκληματίες «τρομοκράτες του δρόμου», αλλά και την Ευρώπη «ναζιστικό κράτος». Γιατί πριν μεταμορφωθεί σε διαπρύσιο κήρυκα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, ο Γκέερτ Βίλντερς ήταν ένας σχετικά άγνωστος βουλευτής της φιλελεύθερης Δεξιάς. Μήπως να πάμε ακόμη πιο πίσω, στα παιδικά του χρόνια; Στην εφηβεία του, έχει πει ο αδελφός του, ήταν εγωκεντρικός και επιθετικός. Αλλοι, στην πόλη Φένλο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, τον θυμούνται για τον κυνισμό του – ήταν η εποχή που άκουγε Cure και Sex Pistols.

    Ισως το φως το ρίξουν τελικά κάποιοι ιστορικοί που λένε ότι οι ρίζες της οικογένειάς του χάνονται στις ολλανδικές Ινδίες. Στις φλέβες του, δηλαδή, ρέει ασιατικό αίμα. Και στο γενεαλογικό του δέντρο υπάρχει κάποια μουσουλμάνα προγιαγιά. Γι’ αυτό στα νιάτα του, λένε, άνοιγε τα μαλλιά του με οξυζενέ. Αν ισχύει όλα αυτά, οι ψυχολόγοι πρέπει να πιάσουν αμέσως δουλειά.

    Φωτό: Από τις φωτογραφίες γίνονται διαγνώσεις; Πηγή: Reuters/Yves Herman
  • Il Sole 24 Ore

    Καλά νέα / Καταρρέει το «ΑΕΠ του τρόμου»

    Αδειάζουν τα ταμεία του ISIS; Αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore. Και γιατί συμβαίνει; Επειδή η τρομοκρατική οργάνωση χάνει εδάφη. Και η απώλεια αυτή ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή: «Λιγότερες πόλεις, σημαίνει λιγότεροι φόροι. Και λιγότερα εδάφη σημαίνει λιγότερες πετρελαιοπηγές».

    Από το 2014, το ISIS έχει χάσει τα μισά του εδάφη του (το 30% στη Συρία και το 62% στο Ιράκ) και πολλούς από τους μαχητές του, αλλά κυρίως έχει χάσει πολλές πετρελαιοπηγές (το 2014 ήλεγχε 60), χάρις στις οποίες έκανε λαθρεμπόριο αργού. Για να αντιμετωπίσουν τη μείωση των εσόδων, οι τζιχαντιστές υιοθέτησαν ένα… πρόγραμμα λιτότητας: «Μείωσαν τους μισθούς των μαχητών, αλλά και των διοικητικών υπαλλήλων τους, ενώ έθεσαν προς πώληση ακόμη και τους αιχμάλωτους πολέμου. Παράλληλα υπερφορολόγησαν τους πολίτες στους πόλεις που τους έχουν απομείνει».

    Μάταια. Γιατί πατήρ πάντων πόλεμος. Αλλά μήτηρ πάντων η οικονομία.

    Φωτό: Πετρελαιοπηγές καίγονται, άνθρωποι το σκάνε. Μοσούλη, Νοέμβριος ‘16. Πηγή: Reuters/Sergey Ponomarev
  • The Times

    Ρεκόρ / Τρεις μήνες κουπί στον Ατλαντικό

    Από χθες υπάρχει ένας άνθρωπος που διέσχισε τον Ατλαντικό με κουπί. Και όρθιος. Γι’ αυτό και μόνο αξίζει να τον γνωρίσει κανείς. Λέγεται Κρις Μπέρτις, είναι 42 χρονών, κατάγεται από τη Νότια Αφρική και έχει διαπρέψει σε παγκόσμιο επίπεδο ως σέρφερ. Για να ταξιδέψει με το κουπί του από το Μαρόκο έως την Αντίγκουα χρειάστηκε τρεις ολόκληρους μήνες.

    Οι Times γράφουν ότι δεν είναι ο πρώτος που τράβηξε τόσο κουπί – είχαν προηγηθεί τρεις Γαλλίδες το 2009. Είναι όμως ο πρώτος που το έκανε εντελώς μόνος. Σε αυτή τη διαδρομή των 4.500 ναυτικών μιλίων έπεσε πάνω σε καταιγίδες και σε μια περίπτωση και σε έναν τεράστιο λευκό καρχαρία.

    Το περίπου έξι μέτρων σκάφος του, το οποίο ο ίδιος ονόμασε ImpiFish, σχεδιάστηκε από τον βρετανό Φιλ Μόρισον. Στο μπροστινό του τμήμα διαθέτει μια καμπίνα σε σχήμα σφαίρας, όπου ο Κρις Μπέρτις ξεκουραζόταν τις νύχτες. Οι πρώτες εβδομάδες, είχε δηλώσει κάπου στη μέση του ταξιδιού του, ήταν και οι πιο δύσκολες, καθώς έπρεπε να παλέψει με τα ρεύματα και με τις «πιο τρομακτικές καιρικές συνθήκες που μπορεί να φανταστεί άνθρωπος».

    Αλλά τελικά τα κατάφερε. Και τώρα μένει στον καθένα να σκεφτεί εάν αυτός είναι θρίαμβος της ανθρώπινης θέλησης ή η επιτομή της ανθρώπινης τρέλας. Αλλά και πάλι, τι θα ήταν το ένα χωρίς το άλλο;

    Φωτό: Ο Κρις Μπέρτις ποζάρει με ήρεμα νερά. Τραβώντας πάντα κουπί. Πηγή: The Times



text
  • Ε, αυτά που έχασαν οι Ιρανοί από το χτύπημα θα τα πάρουν πίσω από το πετρέλαιο


    19 Απριλίου 2024, 08:52