337
Οι άνθρωποι της ΜΚΟ τοποθετούν τα προσθετικά μέλη στο ομοίωμα του εμβληματικού γλυπτού | Handicap International

Θαύμα: Η Αφροδίτη της Μήλου απέκτησε… χέρια

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2018, 10:00
Οι άνθρωποι της ΜΚΟ τοποθετούν τα προσθετικά μέλη στο ομοίωμα του εμβληματικού γλυπτού
|Handicap International

Θαύμα: Η Αφροδίτη της Μήλου απέκτησε… χέρια

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2018, 10:00

Η Αφροδίτη της Μήλου είναι το πασίγνωστο μαρμάρινο γλυπτό, του τέλους ελληνιστικής – αρχών ρωμαϊκής εποχής (περί το 150 – 50 π.Χ.), το οποίο βρέθηκε, την άνοιξη του 1820, σε αγροτική περιοχή της Μήλου. Το άγαλμα ήταν σε περισσότερα από έξι, χωριστά κομμάτια και κατέληξε -έναν χρόνο αργότερα- στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και εκτίθεται μέχρι σήμερα.

Η Αφροδίτη της Μήλου θεωρείται καταπληκτικό έργο της ελληνιστικής τέχνης, το οποίο συνδυάζει αρμονικά τη γυναικεία ομορφιά και θηλυκότητα. Ακόμα και χωρίς να έχει, πια, χέρια.

7
Τα προσθετικά μέλη της Αφροδίτης δεν δηλώνουν αναπηρία, αλλά μια κανονική ζωή (Handicap International)

Με βάση αυτόν τον συμβολισμό, μια μη κυβερνητική οργάνωση, η Handicap International, προσέθεσε προσθετικά μέλη -3D εκτύπωσης- στην Αφροδίτη. Οχι, όμως στο άγαλμα το οποίο εκτίθεται στο μουσείο, αλλά μέσα σε σταθμό του παρισινού μετρό, σε ένα αντίγραφο του γλυπτού.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της καμπάνιας με τίτλο #bodycantwait, η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση τοποθέτησε προσθετικά μέλη και σε αρκετά αγάλματα της γαλλικής πρωτεύουσας. Στόχος της είναι να προσελκύσει την προσοχή και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τους, περίπου, 100 εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι χρειάζονται ορθοπεδικές συσκευές και, βασικά, προσθετικά μέλη, προκειμένου να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Αυτή η επιχείρηση ευαισθητοποίησης άρχισε το 2015. «Παρά τον μεγάλο αριθμό των ατόμων που χρειάζονται μια ορθοπεδική συσκευή ή ένα προσθετικό μέλος, το πρόβλημα αυτό δεν είναι γνωστό στον περισσότερο κόσμο», εξηγεί η ΜΚΟ.

Διηάνειρα και Κένταυρος Νέσσος
Διηάνειρα και Κένταυρος Νέσσος (Handicap International)

Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις… καλλιτεχνικές παρεμβάσεις της και σε άλλα έργα τα οποία βρίσκονται στα πάρκα της γαλλικής πρωτεύουσας, προκειμένου να συνηθίσουν οι θεατές την ύπαρξή τους, να μην αποστρέφουν το βλέμμα τους στα προσθετικά μέλη.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της εκστρατείας αυτής, που διαρκεί εννέα μήνες, 19 άνθρωποι δέχτηκαν προθέσεις 3D εκτύπωσης στο Τόγκο, στη Συρία και στη Μαδαγασκάρη.

Για τη δεύτερη φάση, αυτή η ΜΚΟ προτίθεται να προσφέρει προσθετικά μέλη σε 100 και πλέον ανθρώπους στην Ινδία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...