552
Ο Αλ. Τσίπρας και το άγαλμα στην είσοδο του Μαξίμου. Οπου έχουν ήδη καταστρώσει το σχέδιο προσέλκυσης βουλευτών της Κεντροαριστεράς | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η μέθοδος του Μαξίμου για την προσέλκυση βουλευτών της Κεντροαριστεράς

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 28 Ιουνίου 2018, 08:49
Ο Αλ. Τσίπρας και το άγαλμα στην είσοδο του Μαξίμου. Οπου έχουν ήδη καταστρώσει το σχέδιο προσέλκυσης βουλευτών της Κεντροαριστεράς
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η μέθοδος του Μαξίμου για την προσέλκυση βουλευτών της Κεντροαριστεράς

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 28 Ιουνίου 2018, 08:49

«Θα γυρίσουν όλοι στο σπίτι τους». Αυτό επαναλαμβάνει υπουργός που συμμετέχει ενεργά στην προσέγγιση στελεχών της Κεντροαριστεράς, όταν τον ρωτούν για τα σενάρια που θέλουν βουλευτές που προέρχονται από τον χώρο να συνεργάζονται τελικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί είναι τόσο σίγουρος; Γιατί ξέρει την μέθοδο, είναι η απάντηση.

Η ψυχραιμία του Μαξίμου μπροστά στις αποχωρήσεις βουλευτών από το κυβερνητικό σχήμα και δηλώσεις όπως αυτή του Πάνου Σκουρλέτη («δεν θα χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, υπάρχουν και εφεδρείες») έκαναν πολλούς να ξεκινήσουν τους υπολογισμούς.

Στον πάγκο υπάρχει ένα μικρό και ένα μεγάλο μέρος, το πρώτο για ανεξάρτητους βουλευτές και το δεύτερο για αυτούς που προέρχονται από την Κεντροαριστερά.

Η δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Κατσιαντώνη που πολλά ρεπορτάζ τον ήθελαν να είναι κοντά στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέτρεψε τα δεδομένα και έκανε τον πάγκο που προέρχεται από ανεξάρτητους βουλευτές να δείχνει μικρός. Και είναι όντως. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6» ο πρώην βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων, διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια που τον θέλουν να συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξής του στην ΝΔ.

Ολα όμως δείχνουν ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει κανείς. Το αποδεικνύει και η περίπτωση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου που λίγο καιρό μετά την έξοδο της από την Ενωση Κεντρώων πήρε πράσινο φως για την ένταξη της στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ως ένα ιδιότυπο άνοιγμα στη σοσιαλδημοκρατία; Το ερώτημα θα παραμείνει ρητορικό…

Ετσι λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν μεν ενισχύσεις από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων, αλλά γνωρίζουν καλά ότι το μεγάλο μέρος του πάγκου θα κληθούν να το καλύψουν βουλευτές από την Κεντροαριστερά. Μπορεί τα κόμματά τους να λένε ότι δεν θα κάνουν «τα ρεπό των ΑΝΕΛ», αλλά κάποιοι από αυτούς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο. Αν μάλιστα αυτό χρειαστεί και πάνω σε ζητήματα που συμφωνούν με το προφίλ και την ατζέντα τους, θα είναι πιο εύκολο. Οποία έκπληξη! Ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει σύντομα στη Βουλή την συζήτηση για τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους.

Το Μαξίμου ανοίγοντας τέτοια θέματα έχει ως στόχο την πόλωση του πολιτικού σκηνικού μέχρι τις εκλογές. Για να το πετύχει θα χαράξει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε προοδευτικούς (όσους δηλαδή στηρίξουν την κυβέρνηση) και συντηρητικούς ή ακόμα και ακροδεξιούς (όσους βρεθούν απέναντι). Ετσι πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι θα συσπειρώσουν δυνάμεις και θα ανακόψουν όσο γίνεται περισσότερο την εισροή κεντρώων στη δεξαμενή της ΝΔ.

Τότε, όπως και στην κρίσιμη μάχη για το Σκοπιανό, οι βουλευτές που προέρχονται από την Κεντροαριστερά θα κληθούν να στηρίξουν. Εκείνοι που έχουν αναλάβει την προσέγγιση τους από την πλευρά της κυβέρνησης προσπαθούν παράλληλα να διευκολύνουν τις καταστάσεις για αυτό και δεν ζητούν απαραίτητα την ένταξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μέθοδος είναι απλή και όχι erga omnes… Οσοι στηρίξουν θα έχουν την ευκαιρία να εκλεγούν ξανά, μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά, αλλά να είναι και παράλληλα εκτός κόμματος καθώς θα μπορούν να είναι ανεξάρτητοι-συνεργαζόμενοι βουλευτές.

Κάποιοι λένε ότι είναι κακό να μιλάει κανείς με ποδοσφαιρικούς όρους για την πολιτική, αλλά δεν είναι τυχαία το αγαπημένο λαϊκό άθλημα. Ο sερ Άλεξ Φέργκιουσον έδινε τόση σημασία στην βασική εντεκάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όση και στο βάθος του πάγκου του. Δεχόταν κριτική για αυτό, αλλά μια μέρα σήκωσε το Champions League με τα γκολ δύο παιχτών που μπήκαν στο ματς από τον πάγκο.

Στο Μαξίμου μπορεί να λένε ότι πάνε για την νίκη στις εκλογές, ξέρουν ότι αυτό δεν θα γίνει. Επενδύουν όμως στην επόμενη μέρα. Μένει να δούμε αν μπορούν να αξιοποιήσουν ανάλογα το βάθος του πάγκου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...