459
Ενα χταπόδι κινείται μέσα στην Octlantis. Στην εικόνα φαίνονται και τα πολλά όστρακα που υπάρχουν στο σημείο η παρουσία των οποίων σχετίζεται άμεσα με τα χταπόδια που δημιούργησαν την κοινότητα | Scheel et al.

H πόλη και η Aτλαντίδα των χταποδιών…

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 12:51
Ενα χταπόδι κινείται μέσα στην Octlantis. Στην εικόνα φαίνονται και τα πολλά όστρακα που υπάρχουν στο σημείο η παρουσία των οποίων σχετίζεται άμεσα με τα χταπόδια που δημιούργησαν την κοινότητα
|Scheel et al.

H πόλη και η Aτλαντίδα των χταποδιών…

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 12:51

Το 2009 στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας στην περιοχή Jervis Bay διαπιστώθηκε μια ασυνήθιστη συμπεριφορά των τοπικών χταποδιών octopus tetricus  που είναι επίσης γνωστά και ως «κοινά χταπόδια του Σίδνεϊ». Τα χταπόδια είναι σύμφωνα με τους ειδικούς μοναχικά πλάσματα που κοινωνικοποιούνται μια φορά τον χρόνο για λόγους αναπαραγωγής. Ετσι η συγκέντρωση και παραμονή πολλών χταποδιών σε ένα συγκεκριμένο σημείο του πυθμένα του Jarvis Bay είχε δημιουργήσει ερωτήματα.

Οι έρευνες που έγιναν εκεί έδειξαν ότι στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν ένα άγνωστης ταυτότητας μικρό μεταλλικό αντικείμενο το οποίο οι ειδικοί έκριναν ότι αποτελούσε για κάποιο λόγο πόλο έλξης για τα χταπόδια. Το σημείο αυτό ονομάστηκε «Octopolis» (η πόλη των χταποδιών). Από το 2009 οι επιστήμονες παρακολουθούν το σημείο αυτό και διαπιστώνουν ότι κατά περιόδους συγκεντρώνονται σε αυτό χταπόδια. Ο μεγαλύτερος αριθμός χταποδιών που έχει συγκεντρωθεί στην Octopolis στην διάρκεια αυτών των ετών είναι δεκαέξι. Οι ειδικοί θεωρούσαν ότι επρόκειτο για μια μοναδική περίπτωση, μια εξαίρεση στον κανόνα συμπεριφοράς των χταποδιών.

Ολα αυτά όμως αλλάζουν με την ανακάλυψη άλλης μιας τέτοιας κοινότητας. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα qz.com σε μια περιοχή κοντά στην Octopolis διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Σιλ του Πανεπιστημίου Alaska Pacific εντόπισε άλλο ένα σημείο που συγκεντρώνονται χταπόδια.

Δείτε ένα βίντεο για την Octlantis:

Οι ερευνητές εντόπισαν 15 χταπόδια του Σίδνεϊ να ζουν μαζί σε ένα σημείο το οποίο ονομάστηκε «Octlantis» (χταποδοατλαντίδα σε ελεύθερη μετάφραση). Από την έρευνα που έγινε δεν εντοπίστηκε κάποιο ανθρώπινο δημιούργημα ή κάποιο άλλο φυσικό αντικείμενο που να αποτελεί πιθανό πόλο έλξης των χταποδιών. Γι’ αυτό και οι ειδικοί προσπαθούν να διαπιστώσουν τι συμβαίνει. Προσπαθούν να βρουν ποια είναι η αιτία που συγκεντρώνονται στην Octlantis τα χταπόδια αλλά και να διαπιστώσουν αν τελικά έχει γίνει λάθος εκτίμηση για την συμπεριφορά των χταποδιών.

«Ηταν μια απρόσμενη ανακάλυψη. Αυτές οι συμπεριφορές είναι προϊόν της φυσικής επιλογής και έχουν εκπληκτικές ομοιότητες με τις σύνθετες κοινωνικές συμπεριφορές που εμφανίζουν τα σπονδυλωτά ζώα» αναφέρει ο Σιλ.

gmfw_a_1369851_f0003_oc
Ενα χταπόδι διώχνει ένα άλλο από τη φωλιά του

Ενα ακόμη θέμα που πονοκεφαλιάζει τους επιστήμονες είναι ότι και οι δύο κοινότητες έχουν δημιουργηθεί σε σημεία που είναι εντελώς ξένα από το περιβάλλον στα οποία ζουν τα χταπόδια. Πρόκειται για θαλάσσιες «πεδιάδες» απολύτως κενές τόσο από γεωλογικούς σχηματισμούς (βράχους, πετρώματα κ.α) όσο από διαθέσιμη τροφή για τα χταπόδια. Επιπλέον αυτές οι περιοχές έλκουν καρχαρίες και κάθε είδους θηρευτές αφού θα βρουν εκεί εντελώς απροστάτευτη την υποψήφια λεία τους.

Μια εικασία που κάνουν οι ερευνητές που έκαναν την ανακάλυψη είναι ότι τα χταπόδια συγκεντρώνουν σε αυτά τα σημεία τα απομεινάρια των θαλάσσιων όντων που τρώνε (κελύφη, όστρακα κ.λπ.) και μάλιστα κάνουν και κάποιου είδους κατασκευές με αυτά. Αν αυτό ισχύει τότε θα έχουμε να κάνουμε ουσιαστικά με μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη για τα χταπόδια και τις ικανότητες που διαθέτουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...