273
Οι κλιματικές αλλαγές όπως φαίνεται επιτρέπουν στο νησί Green Island της Ανταρκτικής να μετατραπεί σε αυτό που λέει και το όνομα του. Ηδη λιβάδια από βρύα έχουν κάνει την εμφάνιση τους εκεί | Matt Amesbury

Η κλιματική αλλαγή πρασινίζει… επικίνδυνα την Ανταρκτική

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2017, 20:20
Οι κλιματικές αλλαγές όπως φαίνεται επιτρέπουν στο νησί Green Island της Ανταρκτικής να μετατραπεί σε αυτό που λέει και το όνομα του. Ηδη λιβάδια από βρύα έχουν κάνει την εμφάνιση τους εκεί
|Matt Amesbury

Η κλιματική αλλαγή πρασινίζει… επικίνδυνα την Ανταρκτική

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2017, 20:20

Βρετανοί ερευνητές με άρθρο τους στην επιθεώρηση Current Biology αναφέρουν ότι υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση της χλωρίδας στην Ανταρκτική τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Οπως αναφέρουν αν συνεχιστεί η τάση αυτή σύντομα θα υπάρξουν ραγδαίες μεταβολές στο τοπικό οικοσύστημα σημειώνοντας ότι ήδη η Ανταρκτική έχει αρχίσει να πρασινίζει.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση στην παρουσία βρύων τα οποία σύμφωνα με τους ερευνητές επεκτείνονται με ταχείς ρυθμούς. «Η Ανταρκτική δεν θα πρασινίσει σε όλο το μήκος και το πλάτος της βέβαια αλλά σίγουρα θα είναι πολύ πιο πράσινη από ότι σήμερα. Αυτή η εξέλιξη δείχνει και το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει στην Ανταρκτική με την υποχώρηση των παγετώνων που δημιουργούν νέα ελεύθερα εδάφη τα οποία σπεύδουν να αποικήσουν γρήγορα τα βρύα» αναφέρει ο Ματ Αμσμπουρι, του Πανεπιστημίου του Εξετερ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ορισμένα νησιά της Ανταρκτικής όπως το εικονιζόμενο έχουν αρχίσει να αποκτούν πρωτοφανή επίπεδα χλωρίδας. (φωτόt: Matt Amesbury)
Ορισμένα νησιά της Ανταρκτικής όπως το εικονιζόμενο έχουν αρχίσει να αποκτούν πρωτοφανή επίπεδα χλωρίδας. (φωτό: Matt Amesbury)

Μέχρι σήμερα η παρουσία της χλωρίδας στην Ανταρκτική περιοριζόταν στο 0,3% σε όλη την ήπειρο. Ομως τα βρύα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις ψυχρές συνθήκες και έχουν ξεκινήσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ειδικά στις βορειότερες περιοχές της Ανταρκτικής.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι κλιματικές αλλαγές στην Ανταρκτική θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών γεγονός που θα έχει διάφορες αρνητικές συνέπειες στην περιοχή. Επίσης είναι πολύ πιθανό να εισβάλουν κυριολεκτικά στην ήπειρο διάφορα είδη ζώων και ψαριών που θα προκαλέσουν μεγάλες ανατροπές και αναταραχές στα τοπικά οικοσυστήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...